Fotograf Ślubny a kalibracja monitora
- Tom01
- Kontakt:
Re: Fotograf Ślubny a kalibracja monitora
Max, poprawne ustawienie warsztatu jest nieporównywalnie trudniejsze niż techniczne aspekty fotografii. W grę wchodzi kombinacja kilku dziedzin wiedzy i połapanie jakoś w techniczne ramy zjawisk nieopisywalnych syntetycznie i / lub silnie nieliniowych. Większość stanowisk do pracy z obrazem jest ustawionych źle, m.in. właśnie z powodu jaki Pan opisuje. Trywializowanie ma na celu tylko i wyłącznie napędzanie sprzedaży kalibratorów. Powiesisz, przeczytasz jakąś infantylną instrukcję i zrobisz. Guzik, tak nie będzie. Można oczywiście sprawę mocno uprościć podając kilka kroków-recept typu, tło takie, światło takie, relacje takie. Kłopot tylko w tym, że normalny człowiek nie widząc za bardzo związków i co gorsza nie znając ich wagi, metodą na małpę skonfiguruje sobie warsztat w stopniu co najwyżej lekkiego pukania w dno minimum technicznego. Dlatego sądzę, że nie ma co robić na siłę specjalisty od wszystkiego. Nawet najlepszy fotograf, nie naprawia sam swojego aparatu bo nie jest mechanikiem maszyn precyzyjnych w kombinacji z elektronikiem. Pan natomiast forsuje, żeby się jeszcze stał fizykiem, optometrą, psychologiem i okulistą.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
I Pan jest fizykiem, optometrystą, psychologiem i okulistą.
Nikt nie każe naprawiać kalibratora. Profesjonalista ma go tylko rozumnie użyć, opierając się o wiedzę i doświadczenie, zdobywaną z czasem. To naprawdę nie tak wiele.
Może zakończę tą dyskusję stwierdzeniem chyba oczywistym. Profesjonalisto, naucz się czegoś ze swojego zawodu. Nie kliksj next, next, bez zrozumienia. Zadaj sobie choćby odrobinę trudu, bo o latach zdobywania doświadczenia już nie będę wspominał, i tak trafi to w próżnię.
Nikt nie każe naprawiać kalibratora. Profesjonalista ma go tylko rozumnie użyć, opierając się o wiedzę i doświadczenie, zdobywaną z czasem. To naprawdę nie tak wiele.
Może zakończę tą dyskusję stwierdzeniem chyba oczywistym. Profesjonalisto, naucz się czegoś ze swojego zawodu. Nie kliksj next, next, bez zrozumienia. Zadaj sobie choćby odrobinę trudu, bo o latach zdobywania doświadczenia już nie będę wspominał, i tak trafi to w próżnię.
- Tom01
- Kontakt:
Nie jestem. Jednak przez lata pracy w tej branży, zetknięciem się z masą problemów mających najdziwniejsze pochodzenie, po jeszcze większej masie wpadek i nauki, polizałem owe dziedziny w zdecydowanie większym stopniu niż fotograf o najczęściej kompletnie losowym wykształceniu. Myślę, że próba podważania fachowości kogoś, kto pół życia spędził na pracy z technicznymi aspektami obrazu jest chwytem wyjątkowo niskich lotów.
Fotografom w ogóle ta wiedza nie jest potrzebna, podobnie jak naprawa aparatu. Potrzebuje tylko sprawne narzędzie.
Nie jestem. Jednak przez lata pracy w tej branży, zetknięciem się z masą problemów mających najdziwniejsze pochodzenie, po jeszcze większej masie wpadek i nauki, polizałem owe dziedziny w zdecydowanie większym stopniu niż fotograf o najczęściej kompletnie losowym wykształceniu. Myślę, że próba podważania fachowości kogoś, kto pół życia spędził na pracy z technicznymi aspektami obrazu jest chwytem wyjątkowo niskich lotów.
Fotografom w ogóle ta wiedza nie jest potrzebna, podobnie jak naprawa aparatu. Potrzebuje tylko sprawne narzędzie.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Ależ ja nie podważam Pańskiej wiedzy i doświadczenia, a jeśli Pan tak uważa, to proszę potwierdzić to odpowiednim cytatem. Ja tylko stwierdziłem, że nie jest Pan fizykiem, optometrystą, psychologiem i optykiem, co Pan uczciwie potwierdził.
Zgadzam się z Panem, że do poprawnego skalibrowania monitora nie potrzeba ukończenia tych czterech kierunków studiów. Podobnie jak pstrykacz dobrych fotek kalibrujący swój monitor nie musi rozumieć zasad poruszania się fotonów czy dualizmu korpuskularno-falowego. Proszę nie robić z kalibracji dziedziny wiedzy, której profesjonalny fotograf nie jest wstanie ogarnąć w wystarczającym dla niego stopniu, bo tak nie jest.
Zgadzam się z Panem, że do poprawnego skalibrowania monitora nie potrzeba ukończenia tych czterech kierunków studiów. Podobnie jak pstrykacz dobrych fotek kalibrujący swój monitor nie musi rozumieć zasad poruszania się fotonów czy dualizmu korpuskularno-falowego. Proszę nie robić z kalibracji dziedziny wiedzy, której profesjonalny fotograf nie jest wstanie ogarnąć w wystarczającym dla niego stopniu, bo tak nie jest.
- NocnyJastrzab
Tylko Max sęk w tym, że duża część tych "profesjonalnych fotografów/twórców wideo" pracuje na na nieodpowiednich i nieskalibrowanych ekranach. A nawet jak już kupią "odpowiedni" kalibrator to nie zawsze umieją go w pełni wykorzystać. Przebieg kalibracji i profilowania jest teoretycznie prosty, ale w praktyce uwzględnia kilka zmiennych czynników i różne scenariusze. Dlatego trzeba mieć minimum wiedzy, zwłaszcza praktycznej, jak to po kolei ogarnąć.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Zgadzam się z Tobą. Dlatego kalibracją nie ma zajmować się piekarz (bez obrazy dla piekarza), a profesjonalny fotograf.
Ja rozumiem, że obecni tak zwani fotografowie nie mogą sobie poradzić z poprawną kalibracją swoich podstawowych narzędzi pracy. Różnimy się jednak jednym, poważnym szczegółem. Waszym zdaniem Ci fotografowie mają nadal pozostać niedouczeni, bez wiedzy i doświadczenia w wykonywaniu podstawowych czynności zawodowych. Moim zaś zdaniem mają podjąć wysiłek, naukę i zdobyć doświadczenie. Oczywistym jest, że kilka pierwszych razy nie wszystko pójdzie w 100% dobrze, ale to właśnie proces nauki na własnych błędach. Zaręczam, że się opłaci.
Ja rozumiem, że obecni tak zwani fotografowie nie mogą sobie poradzić z poprawną kalibracją swoich podstawowych narzędzi pracy. Różnimy się jednak jednym, poważnym szczegółem. Waszym zdaniem Ci fotografowie mają nadal pozostać niedouczeni, bez wiedzy i doświadczenia w wykonywaniu podstawowych czynności zawodowych. Moim zaś zdaniem mają podjąć wysiłek, naukę i zdobyć doświadczenie. Oczywistym jest, że kilka pierwszych razy nie wszystko pójdzie w 100% dobrze, ale to właśnie proces nauki na własnych błędach. Zaręczam, że się opłaci.
- NocnyJastrzab
Kto twierdzi, że powinni zostać niedouczeni? Bzdura! Sam ciągle się uczę. Zrobiłem dziesiątki kalibracji, ale mimo to nie czuję się w tym względzie 100% profesjonalistą. Chociażby dlatego, że nie miałem do czynienia ze wszystkimi możliwymi przypadkami i scenariuszami. Dziś rano nawet kończyłem nagrywać ogólny instruktaż do i1DP/i1 Profiler. Co prawda trochę amatorski, ale chciałem to zrobić przede wszystkim sam dla siebie. Poza tym jest potrzeba, aby o tym mówić i edukować.
Tom01.
PS. Stwierdzenie, że się wszystkiego nie wie jest jak najbardziej zdrowym objawem. Nie znaczy to jednak, że już nie osiągnąłeś poziomu profesjonalnego. Podobnie Tom01, ma dużą wiedzę i doświadczenie, ale umówmy się, to nie są jakieś skrajnie trudne zagadnienia. Większość z nas ma w pracy zawodowej do czynienia ze znacznie trudniejszymi. Poza tym początkowe błędy w kalibracji nie skutkują na ogół żadnymi poważnymi konsekwencjami dla fotografa i społeczeństwa. Co się może stać? Gęba na zdjęciu będzie trochę za czerwona? No i co? Za piątym razem będzie OK. To naprawdę zajęcie o bardzo niskich konsekwencjach przy popełnianiu niewielkich i odwracalnych błędów. Nie ma się co bać. Nikogo nie skrzywdzimy, tak na poważnie.
PS. Stwierdzenie, że się wszystkiego nie wie jest jak najbardziej zdrowym objawem. Nie znaczy to jednak, że już nie osiągnąłeś poziomu profesjonalnego. Podobnie Tom01, ma dużą wiedzę i doświadczenie, ale umówmy się, to nie są jakieś skrajnie trudne zagadnienia. Większość z nas ma w pracy zawodowej do czynienia ze znacznie trudniejszymi. Poza tym początkowe błędy w kalibracji nie skutkują na ogół żadnymi poważnymi konsekwencjami dla fotografa i społeczeństwa. Co się może stać? Gęba na zdjęciu będzie trochę za czerwona? No i co? Za piątym razem będzie OK. To naprawdę zajęcie o bardzo niskich konsekwencjach przy popełnianiu niewielkich i odwracalnych błędów. Nie ma się co bać. Nikogo nie skrzywdzimy, tak na poważnie.
- NocnyJastrzab
Owszem, nie ma się czego bać. Tylko niestety nie wszyscy chcą się wysilać. Chcieliby mieć wszystko NAJ nie angażując się prawie wcale.
- Tom01
- Kontakt:
Pełna zgoda, ale trudno polemizować z człowiekiem, który niemalże schodzi na serce, bo nie może ustawić obrazu tak jak chce. Jak "dociągnie" żółte to niebieskie się rozjeżdżają. Wielu ludziom obiektywnie małe defekty w wydruku robią ogromną różnicę. Nie bagatelizujmy zajęcia, skoro dla kogoś jest to ważne. Z punktu widzenia bardziej krytycznych dziedzin, robienie problemu z różnego koloru na fotce może być śmieszne, ale to tylko jeden punkt widzenia. Ludzie mają różne priorytety. Chirurg będzie kroił gościa jak kotlet schabowy, a filateliście skacze puls przy wyciąganiu znaczka z klasera.
Pełna zgoda, ale trudno polemizować z człowiekiem, który niemalże schodzi na serce, bo nie może ustawić obrazu tak jak chce. Jak "dociągnie" żółte to niebieskie się rozjeżdżają. Wielu ludziom obiektywnie małe defekty w wydruku robią ogromną różnicę. Nie bagatelizujmy zajęcia, skoro dla kogoś jest to ważne. Z punktu widzenia bardziej krytycznych dziedzin, robienie problemu z różnego koloru na fotce może być śmieszne, ale to tylko jeden punkt widzenia. Ludzie mają różne priorytety. Chirurg będzie kroił gościa jak kotlet schabowy, a filateliście skacze puls przy wyciąganiu znaczka z klasera.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Czy udostępnisz gdzieś ten instruktaż ?NocnyJastrzab pisze: ↑09 kwietnia 2018, 09:51 - pnDziś rano nawet kończyłem nagrywać ogólny instruktaż do i1DP/i1 Profiler. Co prawda trochę amatorski, ale chciałem to zrobić przede wszystkim sam dla siebie. Poza tym jest potrzeba, aby o tym mówić i edukować.
- NocnyJastrzab
Jak zmontuje to owszem. Dam znać
- NocnyJastrzab