Monitor do grania/przeglądania internetu.
Re: Monitor do grania/przeglądania internetu.
Dziękuje za pomoc. Ja się chyba nigdy nie zdecyduje, który monitor kupić . Gdyby ten FS2333 miał 24'' byłby idealny... Trochę mnie martwią te 23'' i inna rozdzielczość. Szkoda, że u mnie nie ma w sklepach tego Eizo to bym zobaczył jak to wszystko wygląda i problem z głowy a tak jak już mi go przyślą to go bez żadnego konkretnego powodu nie będę mógł go spowrotem zwrócić.
- Czornyj
- Kontakt:
Wielkości będą podobne, bo 24" ma piksel 0.270 mm a 23" 0.265 mm. Po włączeniu 1920x1080 miałeś czarne pasy na górze i dole? Bo jak rozciągnęło na cały ekran, to trzeba zmienić.
- Tom01
- Kontakt:
Ale 24" ma 1200 w pionie a 23" 1080. Różnica jest widoczna.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Nie wiem, czy u mnie jest taka opcja zmiany w monitorze ale póki co jej nie znalazłem. Będę musiał zdecydować, czy wielkość obrazu, czy lepsza jakość. Jednak co wybiorę to nie mam pojęcia...
Oczywista oczywistość, ale chodziło o kontekst tego:Tom01 pisze:Ale 24" ma 1200 w pionie a 23" 1080. Różnica jest widoczna.
... i tak, będzie niższy o jakieś 3.5 cm. Na szerokości praktycznie bez zmian.mk2012 pisze:Czyli Eizo jest po prostu 1cm niższy a na bokach niczego nie "ubywa"?
Bo zapewne rozciąga Ci rozdzielczość 1080 na 1200 i masz zniekształcone proporcje. Poszukaj w monitorze czegoś takiego jak Aspect Ratio i 1:1 a jak nie ma, to w panelu sterowania karty graficznej. Musisz mieć tak, że po wybraniu 1920x1080 będziesz miał czarne pasy na górze i dole. Wtedy będzie tak jak ma być i testuj czy Ci to odpowiada.mk2012 pisze:Sprawdziłem na swoim monitorze 24'' na rozdziałce 1080 to jest różnica z tym, że mam wrażenie, że obraz w pionie jest za mocno "rozciągnięty" i ciężko z takim widokiem wytrzymać dłużej . Jednak jeżeli Eizo jest tylko 1cm niższy to chyba obraz wtedy powinien już wyglądać dobrze, takie mam wrażenie.
A najlepiej to skieruj wzrok na wspomniany EV2436.mk2012 pisze:Nie wiem, czy u mnie jest taka opcja zmiany w monitorze ale póki co jej nie znalazłem. Będę musiał zdecydować, czy wielkość obrazu, czy lepsza jakość. Jednak co wybiorę to nie mam pojęcia...
- Czornyj
- Kontakt:
EV2436W może nie ma rekordowo niskiego czasu reakcji i takich tam, ale jest ładny, duży, ergonomiczny i na świetnej stopce, czyli stanowi dokładne przeciwieństwo szpetnego FS2333 z jego żałosnym chińskim pilocikiem za 5 centów i parodią podstawki.
"Lepsza jakość" to dużo powiedzianemk2012 pisze:Nie wiem, czy u mnie jest taka opcja zmiany w monitorze ale póki co jej nie znalazłem. Będę musiał zdecydować, czy wielkość obrazu, czy lepsza jakość. Jednak co wybiorę to nie mam pojęcia...
EV2436W może nie ma rekordowo niskiego czasu reakcji i takich tam, ale jest ładny, duży, ergonomiczny i na świetnej stopce, czyli stanowi dokładne przeciwieństwo szpetnego FS2333 z jego żałosnym chińskim pilocikiem za 5 centów i parodią podstawki.
Dzięki raptor za pomoc. Coś tam pokombinowałem z rozdziałką w panelu nvidii i zmieniłem jednak dalej nie było czarnego ekranu na dole i na górze także już sobie chyba daruję to sprawdzanie.
Wygląd monitora dla mnie schodzi na drugi plan, nie zwracam aż takiej uwagi na to jeżeli jest wart swojej ceny. Odnośnie EV2436 to jest on chyba znacznie droższy a 6ms powodować będzie smużenie w szybkich grach skoro już na FS2331 z 7ms jest to wyraźnie zauważalne? Dla mnie potrzebny będzie głównie monitor do grania i do internetu.Czornyj pisze:EV2436W może nie ma rekordowo niskiego czasu reakcji i takich tam, ale jest ładny, duży, ergonomiczny i na świetnej stopce, czyli stanowi dokładne przeciwieństwo szpetnego FS2333 z jego żałosnym chińskim pilocikiem za 5 centów i parodią podstawki.
- Czornyj
- Kontakt:
Ja bym go nie skreślał i wybrał się na wizję lokalną
W mojej wiosce (Suwałki) raczej takiego modelu nie zobaczę . Swoją drogą dopiero teraz zauważyłem, że BenQ XL2420T, którego miałem na oku mimo 24'' ma maksymalną rozdziałkę 1080 co chyba go skreśli z mojej listy. Z kolei EV2436W byłby prawie idealny gdyby nie te 6ms. Smużenie w szybkich grach niemal pewne... Do niego dochodzi jeszcze FS 2333 i na tym się chyba kończy. Myślałem, że szybciej się z tym uporam ale kiedy przychodzi już do zamawiania to naradzają się wątpliwości itd. .
- Tom01
- Kontakt:
Czas reakcji to najbardziej manipulowany parametr. Ja co prawda nie gram, ale czegoś takiego jak smużenie nie widziałem od dawna. Zmiękczenie obrazu na szybkich sekwencjach w FS2331 jest dużo większe niż na EV2436W. FS2333 jest co prawda szybszy, ale trzeba gracza-zawodnika żeby to wyczuł.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Niby ten parametr jest manipulowany ale jednak ukazuje trochę prawdy? Eizo FS 2331 ma 7ms i są opinie, że smuży w szybszych grach, Eizo FS2333 ma 3,4ms i różnicę ponoć widać od razu miedzy tymi dwoma modelami. Teraz jak ma się to do modelu EV2436W? Nawet jeśli nie sugerować się w tym monitorze 6ms to czym innym co może być odpowiedzialne za smużenie w strzelankach itp?
mam do czynienia na co dzień z matrycą TN 2ms
oraz matrycą S-IPS 18ms
Nie widzę różnicy. ( Oczywiście w czasie reakcji, bo jakość kolorów dzieli mała przepaść).
Jeśli ten EV2436 ma rzeczywiście 6ms, to bardzo dobry wynik i nie mogę sobie wyobrazić, żeby dało się dostrzec jakiekolwiek smużenie. Jeśli pozostałe cechy tego monitora Tobie pasują, to się w ogóle nie przejmuj tym czasem reakcji. Ergonomia tego EV jest o niebo lepsza od FS, a zakres regulacji jasności ogromny.
oraz matrycą S-IPS 18ms
Nie widzę różnicy. ( Oczywiście w czasie reakcji, bo jakość kolorów dzieli mała przepaść).
Jeśli ten EV2436 ma rzeczywiście 6ms, to bardzo dobry wynik i nie mogę sobie wyobrazić, żeby dało się dostrzec jakiekolwiek smużenie. Jeśli pozostałe cechy tego monitora Tobie pasują, to się w ogóle nie przejmuj tym czasem reakcji. Ergonomia tego EV jest o niebo lepsza od FS, a zakres regulacji jasności ogromny.
Na innym forum dostałem odpowiedź, że nie mam się czym martwić bo to matryca IPS (FlexScan EV2436W) a nie PVA (Eizo FS2331) i napewno nie będzie występować żadne smużenie. Ile w tym prawdy? Jeśli nie będzie występować w szybkich grach to chyba zdecyduje się na droższy o te 350zł monitor od Eizo.
- Tom01
- Kontakt:
Niewiele w tym prawdy. Przykładowo EIZO S2243W ma zdaje się 16ms a nawet najbardziej wymagający gracze nie widzą smużenia. Chodzi o sposób dostrojenia dopalacza i charakter relacji czas/przejście. Same milisekundy nie mówią praktycznie nic.mk2012 pisze:Niby ten parametr jest manipulowany ale jednak ukazuje trochę prawdy? Eizo FS 2331 ma 7ms i są opinie, że smuży w szybszych grach, Eizo FS2333 ma 3,4ms i różnicę ponoć widać od razu miedzy tymi dwoma modelami. Teraz jak ma się to do modelu EV2436W? Nawet jeśli nie sugerować się w tym monitorze 6ms to czym innym co może być odpowiedzialne za smużenie w strzelankach itp?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Czyli najlepszym wyborem dla mnie do grania będzie Eizo EV2436W, na dalszym miejscu Eizo FS 2333 a dalej długo, długo nic ? Jeżeli tak to teraz tylko pozostaje pytanie, czy warto dopłacić do tego droższego 24''? Oba modele do grania będą bardzo dobre?
I tu błąd, bo fs2331 był na c-PVA od Samsunga który smuży jak cholera. Najwolniejsza matryca jaką widziałem, a widziałem wszystkie. Różnica między nią a IPS to jak niebo a ziemia. Nawet stare IPS z czasów mojego Nec 1970 ( 16/25 ms ) były szybsze.
Edit
Ja bym brał EV2436 bez zastanawiania.
Edit
Ja bym brał EV2436 bez zastanawiania.
Widziałem w recenzji na tym forum, że ten monitor (EV2436W) został dość mocno skarcony . Trochę mnie to odstraszyło. Dzisiaj cały dzień jadę na rozdziałce 1080 z tymi czarnymi ramkami na dole i na górze (udało mi się to ustawić w końcu) i na początku był lekki szok ale teraz już chyba się przyzwyczaiłem i tragedii nie ma.
- Tom01
- Kontakt:
Proszę wziąć poprawkę na to, że karcący to konkretnie walnięty maniak na punkcie jakości obrazu.mk2012 pisze:Widziałem w recenzji na tym forum, że ten monitor (EV2436W) został dość mocno skarcony . Trochę mnie to odstraszyło.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
BTW, tutaj siedzą ludzie, którzy zjadą nawet sprzęty za kilka tysi.
No i o to chodziło. Najlepiej sobie po pracować w takiej rozdzielczości i sprawdzić czy będzie pasować. Jesteś w o tyle komfortowej sytuacji, że masz możliwość symulowania 1080.mk2012 pisze:Widziałem w recenzji na tym forum, że ten monitor (EV2436W) został dość mocno skarcony . Trochę mnie to odstraszyło. Dzisiaj cały dzień jadę na rozdziałce 1080 z tymi czarnymi ramkami na dole i na górze (udało mi się to ustawić w końcu) i na początku był lekki szok ale teraz już chyba się przyzwyczaiłem i tragedii nie ma.
BTW, tutaj siedzą ludzie, którzy zjadą nawet sprzęty za kilka tysi.