Monitor 24 cale NEC
-
cz
No każdy z Was ma rację, w pon idę kupić DVI kabel, nawet a w karcie swojej mam takie wyjście i faktycznie jest stabilne i mocne mocowanie na śruby, hdmi jest na wtyk tylko. Jakoś nigdy nie przywiązywałem do tego takie wagi, a i tak w starym PC miałem GF 5200 FX, który miał tylko D-SUB
Mam tą kartę:
http://www.sferis.pl/p/253675-gainward- ... -2609.html
I w NECU taki wejścia:
I który wybrać:
http://www.display-port.pl/faq.htm
Jak dobrze kumam muszę kupić DVI- I czy może DVI-D (obydwa w dual link).
A co do kontrastu, ustawiłem na 40% bo dla mnie za mocno świeci przy 50% (nawet te 25% było dobrze, ale jak koledzy mówią, że 50% ma być optymalnie a mam jasność 25%.
Mam tą kartę:
http://www.sferis.pl/p/253675-gainward- ... -2609.html
I w NECU taki wejścia:
I który wybrać:
http://www.display-port.pl/faq.htm
Jak dobrze kumam muszę kupić DVI- I czy może DVI-D (obydwa w dual link).
A co do kontrastu, ustawiłem na 40% bo dla mnie za mocno świeci przy 50% (nawet te 25% było dobrze, ale jak koledzy mówią, że 50% ma być optymalnie a mam jasność 25%.
-
cz
@max...czyli to jest tak jak zabić kogoś na śmierć...ciągle się uczę ortografii i interpunkcji,ale mówiąc szczerze to mi się nie chce
-
cz
To wejście po lewej stronie twojego zdjęcia.I do karty kabel będzie pasował jak' ulał'.Nfsfan83 pisze:No każdy z Was ma rację, w pon idę kupić DVI kabel,
Ostatnio zmieniony 05 września 2015, 13:44 - sob przez czuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co rozumiem, mam w monitorze DVI-D i takie samo w karcie.
Re: Monitor 24 cale NEC
Wiem wiem, ale które z tych czy DVI-I czy DVI-Dczuk pisze:To wejście po lewej stronie twojego zdjęcia.Nfsfan83 pisze:No każdy z Was ma rację, w pon idę kupić DVI kabel,
Z tego co rozumiem, mam w monitorze DVI-D i takie samo w karcie.
Kabek trzeba kupić DVI. W Twoim wypadku wystarczy pojedynczy, SingleLink. DualLink jest dla rozdzielczości 2560x1440.
Ty potrzebujesz DVI-D. D to Digital, czyli cyfrowy.
DVI-I obsługuje i cyfrowy i analogowy. Analogowy wrzucamy do kosza. Więc zostaje DVI D.
Kontrast ma być dokładnie 50%. Manipulować wolno TYLKO jasnością. Jak jest za jasno to 25% obniżyć do 10%.
Ty potrzebujesz DVI-D. D to Digital, czyli cyfrowy.
DVI-I obsługuje i cyfrowy i analogowy. Analogowy wrzucamy do kosza. Więc zostaje DVI D.
Kontrast ma być dokładnie 50%. Manipulować wolno TYLKO jasnością. Jak jest za jasno to 25% obniżyć do 10%.
Tak myślałem ale wersja "żeńska"
A o co chodzi z tym kontrastem, że musi być na 50% ,on odpowiada za biel???
Hmm. Kabelek to wersja męska. Wtyczka. Ma ... ten, tego, ...
Żeńska jest w monitorze. Gniazdo.
Żeńska jest w monitorze. Gniazdo.
-
cz
Ty jesteś żonaty?, to współczuje twojej żonie.Nfsfan83 pisze:Tak myślałem ale wersja "żeńska"
Nie jestem jeszcze, ja w kablach nie jestem obeznany.
To jeszcze niech jeszcze jakiś "żonaty" ekspert mi pomoże z tym:
Chcę zobaczyć jaki ten monitor ma czas reakcji. Jak to odczytać jak obrazek jest zamazany np na 5, 10 albo 16 ms. Czy ma być ostry bardzo na 5 ms?
To jeszcze niech jeszcze jakiś "żonaty" ekspert mi pomoże z tym:
Chcę zobaczyć jaki ten monitor ma czas reakcji. Jak to odczytać jak obrazek jest zamazany np na 5, 10 albo 16 ms. Czy ma być ostry bardzo na 5 ms?
I pierwsza niespodzianka nie miła 2 subpixle czerwone wylazły, dzisiaj. 2 dzień użytkowania a tu taki zonk.
Mam w nim takie coś ISO 9241-307 (pixel failure class 2) czyli mogę mieć aż 10 subpixeli i nic nie zrobię z tym:
Class 2 panels permit any or all of the following:
2 full bright pixels
2 full dark pixels
5-10 single or double bright or dark sub-pixels (again, depending on the number of each; no more than 5 bright (“stuck on”) subpixels are permitted).
Mam w nim takie coś ISO 9241-307 (pixel failure class 2) czyli mogę mieć aż 10 subpixeli i nic nie zrobię z tym:
Class 2 panels permit any or all of the following:
2 full bright pixels
2 full dark pixels
5-10 single or double bright or dark sub-pixels (again, depending on the number of each; no more than 5 bright (“stuck on”) subpixels are permitted).
Czuk, Ty się nie śmiej. Przed chwilą pomyliłeś to samo.czuk pisze:Ty jesteś żonaty?, to współczuje twojej żonie.Nfsfan83 pisze:Tak myślałem ale wersja "żeńska"
-
cz
No dobra doigrałeś się max, zlecenie na Ciebie zostało wydane,gdzieś napisałeś ,że jesteś duży ,ale czterem chłopa nie dasz rady,jak Ja który jestem tu autorytetem mogłem się mylić ,mogłem tylko nie doprecyzować swoją wypowiedż...trochę Cię szkoda, ale lepiej było się nie odzywać..max pisze: Czuk, Ty się nie śmiej. Przed chwilą pomyliłeś to samo.
Monitor przyjmuje sygnał wizyjny zatem ma wejście. Wyjście monitora to jego ekran, to jest jego produkt - obraz dla oczu użytkownika. Pomijam komunikację USB. Karta graficzna w komputerze wysyła sygnał, więc ma wyjście.
Ludzie często mylą wejście z wyjściem sygnału i również uważam, że trzeba na to zwracać uwagę. Jak nie będzie się tępić nieścisłości to będą się jeszcze bardziej rozpowszechniać jako poprawne.czuk pisze:@max Przestań się czepiać wyjście z karty jest dvi wejście do monitora d-sub
Monitor przyjmuje sygnał wizyjny zatem ma wejście. Wyjście monitora to jego ekran, to jest jego produkt - obraz dla oczu użytkownika. Pomijam komunikację USB. Karta graficzna w komputerze wysyła sygnał, więc ma wyjście.
Wejście-wyjście nieważne. Wiem, że muszę kupić męski kabel DVI-D Pytanie inne, jak widzę dwa czerwone punkciki na biały? to padł żółty czy niebieski subpixel czy czerwony się zablokował?
Jeżeli widzisz tylko czerwony pixel, który powinien być białym (lub innym jasnym) to logiczne, że nie świecą zielony i niebieski, tylko sam czerwony.
Nie ma żeńskiego kabla DVI, żeńskie są gniazda w karcie/monitorze, więc nie masz co kombinować.Nfsfan83 pisze:Wejście-wyjście nieważne. Wiem, że muszę kupić męski kabel DVI-D Pytanie inne, jak widzę dwa czerwone punkciki na biały? to padł żółty czy niebieski subpixel czy czerwony się zablokował?
Jeżeli widzisz tylko czerwony pixel, który powinien być białym (lub innym jasnym) to logiczne, że nie świecą zielony i niebieski, tylko sam czerwony.
Hmm, no jest, tak w połowie. Rzekłbym, że może sam siebie zaspokoić. Jest to ... przedłużacz. Można go podłączyć samego do siebie.GrzesiekR pisze:Nie ma żeńskiego kabla DVI...