Czyli polecasz m.in. EV2450

Ale w momencie włączenia jakiegokolwiek oświetlenia z tyłu, matryca strasznie zaczyna srebrzyć. I tu jest problem. Belinea też ma matową powłokę, ale aż tak tego nie pokazuje. Jutro w miarę możliwości porobię zdjęcia z bezpośrednim porównaniem.Tom01 pisze: ↑19 stycznia 2018, 23:51 - ptZa ciemno w pomieszczeniu, konkretnie za i w bezpośrednim otoczeniu monitora. IPS tak ma, że prześwieca, połyskuje itd. Nawet bardzo drogie monitory nie są wolne od tej wady. Jedynym sposobem jest podnieść oświetlenie, tak aby monitor nie pracował w mroku i wszystkie tego typu defekty znikną natychmiast.
Dopalacz. Zmniejsza smużenie. Trzeba uważać tylko, by nie przesadzić z jego siłą, bo pojawią się "przebicia".
Skoro nie masz kolorymetru, to warto rozważyć 100/100/100, bo tak na prawdę bez pomiaru nie wiadomo, gdzie jest 6500K.
Gdzieś na stronie z recenzją tego monitora domyślnymi ustawieniami było 100/97/97. Może jednak z czasem pozmieniały się rewizje na produkcji i teraz domyślnie wychodzi ze 100/98/98, to może bardziej zaufać tym wartościom niż samemu strzelać, że 100/100/100 będzie lepiej?
Spillihp pisze: ↑20 stycznia 2018, 11:11 - sobPrzy okazji - w ustawieniach monitora pod Windowsem 10, wybraną opcją odświeżania jest 59Hz (dlaczego?), natomiast do wyboru mam jeszcze 60Hz. Mogę śmiało ustawić na te 60Hz? Pytam, ponieważ monitor ma problemy przy przełączaniu aplikacji pełnoekranowych alt+tab (szuka sygnału, widocznie pełnoekranowe gry/programy mają w domyśle 60Hz).
... a jakie w tej recenzji mieli ustawienia po kalibracji do 6500K?Spillihp pisze: ↑20 stycznia 2018, 11:11 - sobGdzieś na stronie z recenzją tego monitora domyślnymi ustawieniami było 100/97/97. Może jednak z czasem pozmieniały się rewizje na produkcji i teraz domyślnie wychodzi ze 100/98/98, to może bardziej zaufać tym wartościom niż samemu strzelać, że 100/100/100 będzie lepiej?![]()
... aha, to nie było pytania
Kurde, ja niedawno kupiłem sobie właśnie 6500K za monitor, puszczone na białą ścianę.Tom01 pisze: ↑20 stycznia 2018, 00:51 - sobŚwiatło powinno być około D50, czyli CCT ~5000K, absolutnie nie 6500K! Nasza percepcja tak działa, że monitor ustawiony do punktu bieli ok 6500K jest podobny do światła o znacznie niższej temperaturze barwowej, wcale nie do takiej, do jakiej jest ustawiony. Chodzi o kompletnie różne widmo światła z monitora i światła z lampy.
Wróć do „Zastosowania amatorskie”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość