Monitor z równym podświetleniem i w miarę dobrą czernią
Re: Monitor z równym podświetleniem i w miarę dobrą czernią
Tom01 przepraszam, ale nie będę kontynuować dyskusji i odpowiadać na Twój post bo nic to nie wnosi do tematu wyboru monitora jedynie dodatkowo wprowadza elementy chaosu. Po prostu wydaje mi się to wszystko jakimś wysublimowanym handlowym bełkotem - na który jestem wybitnie uczulony.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i nakierowanie mnie na odpowiedni sprzęt. Wydaje mi się, że temat został wyczerpany.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i nakierowanie mnie na odpowiedni sprzęt. Wydaje mi się, że temat został wyczerpany.
- Tom01
- Kontakt:
Jasna sprawa, to przecież była tylko dygresja. Clue wątku było już w pierwszym moim poście, gdzie wymieniłem monitory bardziej lub mniej spełniające wymagania. Inni forumowicze jak widać potwierdzili to co zaproponowałem jako pierwszą opcję. Reszta to tylko otoczka i luźne gadki.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
W czym Ci się nie sprawdza? Jedynie gdzie sie skalowanie nie sprawdza, to w źle napisanych/przestarzałych programach i to nie wina systemu, tylko ograniczonych autorów tych niedorobionych programów. No, chyba, że używasz dwóch ekranów z różnym skalowaniem - tu się coś podobno złego dzieje - podobno, bo tego nie sprawdzałem.
Osobiście na EA275UHD używam skalowania 175% czyli mam mniej więcej takie same proporcje elementów i obszar roboczy co w QHD 27", ale o wiele większe zagęszczenie pixeli a co za tym idzie komfort korzystania i estetyka wyświetlanego obrazu nieporównywalnie większa.
90-100 ppi w FHD/QHD odchodzi do lamusa. Tylko czekać aż będą profesjonalne monitory z dużą rozdzielczością w rozsądnej cenie.
Skalowanie w Windows 10 działa przyzwoicie. Z dwoma monitorami o różnych rozdzielczościach też nie ma problemu pod warunkiem używania predefiniowanej opcji do skalowania np. 125%, 150%, 175%, 200% itd. Jeśli chcemy ręcznie ustawić skalowanie na np. 172% to drugi monitor będzie miał wymuszone 172%. Nadmienię jeszcze, że wszystko jest lepiej i dokładniej skalowane używając wspomnianych predefiniowanych opcji.
Osobiście na EA275UHD używam skalowania 175% czyli mam mniej więcej takie same proporcje elementów i obszar roboczy co w QHD 27", ale o wiele większe zagęszczenie pixeli a co za tym idzie komfort korzystania i estetyka wyświetlanego obrazu nieporównywalnie większa.
90-100 ppi w FHD/QHD odchodzi do lamusa. Tylko czekać aż będą profesjonalne monitory z dużą rozdzielczością w rozsądnej cenie.
... no ja tak czekam na np. niedrogie EIZO 24" 4K i doczekać się nie mogę. Choć nawet 24" 2560x1440 byłoby oznaką przyzwoitości, czego nie mogę powiedzieć o 24" 1920x1080/1920x1200 , czyli standard sprzed 10 lat dla tej przekątnej.
Dla kontrastu - w Windows 7 jest katastrofalnie. Zmiana skalowania z domyślnego 100% w konfiguracji wielo-monitorowej skutkuje wyłączeniem dwu-buforowania obrazu na pulpicie (straszne rwanie).eye664 pisze: ↑21 stycznia 2019, 17:40 - pnSkalowanie w Windows 10 działa przyzwoicie. Z dwoma monitorami o różnych rozdzielczościach też nie ma problemu pod warunkiem używania predefiniowanej opcji do skalowania np. 125%, 150%, 175%, 200% itd. Jeśli chcemy ręcznie ustawić skalowanie na np. 172% to drugi monitor będzie miał wymuszone 172%. Nadmienię jeszcze, że wszystko jest lepiej i dokładniej skalowane używając wspomnianych predefiniowanych opcji.
Windows 7 był wydany 10 lat temu, kiedy nikt nie myślał o zagęszczeniu pixeli większym niż 90-100 ppi. Dopiero w smartfonach raczkowały takie ekrany.
Czy gdzieś w sieci są do wglądau zdjęcia przedstawiające porównanie side by side EA271Q i EA275Wmi? Po przeczytaniu tego negatywnego postu odnośnie EA271Q zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej kupić starszego EA275Wmi.calixto pisze: ↑17 stycznia 2019, 18:33 - czwNo właśnie zawiedziony jestem zakupem tego modelu EA271Q. Spontanicznie zakupiłem go nie zastanawiając się zbytnio nad parametrami - raczej spodobał mi się jego wygląd prezentowany w sieci. Byłem zadowolony z obecnego, ale jak postawiłem oba obok siebie to okazało się, że ten nowy zupełnie nie ma czegoś takiego jak czerń lub substytut czerni. Marka NEC jakoś mocno mnie zawiodła.
viewtopic.php?t=3759 w tym temacie masz mnw. porównanie z 245wmi .Miałem ea275wmi i teraz ea271q i śmiało stwierdzam że ta cała czerń jest trochę lepsza na nowym modelu (zasługa matrycy PLS)
Chcąc nie chcąc tak wyszło .Ogólnie rzecz ujmując czy to 275wmi czy 271q są to bez dwóch zdań dobre monitory oczywiście mają swoje wady,buble ale bynajmniej na razie nie widać nic co by miało chociaż w jakimś stopniu w tej klasie cenowej dorównać im jakością wyświetlanego obrazu a trochę różnych monitorów widziałem.EA 271Q ma trochę lepszą czerń i ciut mniej srebrzy tak opisując to na chłopski rozum .275wmi jeszcze kilka dni temu można było kupić za ok 2300pln i to była w miarę dobra cena teraz znowu ok 2900,3000pln więc w takim wypadku brać już EA271Q w takiej samej cenie.
W takim razie nie będę ciągnąć za język, ale dalej nie rozumiem ;p
Ja przesiadam się z Dell'a 2209WA i nie mam pojęcia jak jego srebrzenie ma się do tego w EA275Wmi czy 271Q. Na pewno nie chcę regresu w tej kwestii.dbcooper1983 pisze: ↑04 lutego 2019, 18:10 - pn275wmi jeszcze kilka dni temu można było kupić za ok 2300pln i to była w miarę dobra cena teraz znowu ok 2900,3000pln więc w takim wypadku brać już EA271Q w takiej samej cenie.
Co do tego twojego della to nawet nie ma co porównywać to inne klasy monitorów a co do mojej przesiadki z 275wmi na 271Q no to wyszła taka możliwość udostępniona przez sprzedawce Tom01.Jakoś przeoczyłem 275wmi dalej jest za 2300pln https://www.senetic.pl/product/60003813 ... m=referral
Ostatnio zmieniony 04 lutego 2019, 19:08 - pn przez dbcooper1983, łącznie zmieniany 1 raz.
- NocnyJastrzab
Dalej można. Foto-Plus na chwilę zniknął z Ceneo ale oferta aktualna. Ta z Senetica chyba też, resztę trzeba sprawdzać czy mają faktycznie.dbcooper1983 pisze: ↑04 lutego 2019, 18:10 - pnEA275wmi jeszcze kilka dni temu można było kupić za ok 2300pln i to była w miarę dobra cena teraz znowu ok 2900,3000pln więc w takim wypadku brać już EA271Q w takiej samej cenie.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
No dokładnie Nocny już poprawiłem w poprzednim poście
Nie mam pojęcia czy poprawnie zrobiłem tę fotkę, ale mój aktualny DELL srebrzy tak jak na zdjęciu w załączniku.
Sądząc po zdjęciu, jest bardzo równy. Nie liczyłbym, że będzie lepiej.
PS. Aczkolwiek zdjęcia są dość złudne i bardzo trudno je wykonać tak, aby oddawały rzeczywiste wrażenie.
PS2. Kontrast należy pozostawić w pozycji fabrycznej. Następnie zalepić, zakuć łańcuchem, zapieczętować, zamknąć w sejfie i wyrzucić klucz do rzeki. Nie ruszać.
Zamiast tego obniżyć Brightness.
PS. Aczkolwiek zdjęcia są dość złudne i bardzo trudno je wykonać tak, aby oddawały rzeczywiste wrażenie.
PS2. Kontrast należy pozostawić w pozycji fabrycznej. Następnie zalepić, zakuć łańcuchem, zapieczętować, zamknąć w sejfie i wyrzucić klucz do rzeki. Nie ruszać.
Zamiast tego obniżyć Brightness.
No chyba, że regulacja jest (typowo) b. wąska i minimalne jej ustawienie daje zbyt jasny obraz wieczorami (typowe). Wtedy nie ma innego wyjścia jak obniżyć właśnie kontrast, aby dać odpocząć oczom.max pisze:PS2. Kontrast należy pozostawić w pozycji fabrycznej. Następnie zalepić, zakuć łańcuchem, zapieczętować, zamknąć w sejfie i wyrzucić klucz do rzeki. Nie ruszać.
No chyba, że. Ale jak widać, nie jest w pozycji minimalnej. 29 to nieco więcej niż 0.
Obecnie monitory (typowo) mają już prawidłowy zakres regulacji.
https://www.prad.de/testberichte/test-m ... #Bedienung
https://www.prad.de/testberichte/test-m ... -u2417h/3/
PS. Zamiast: zalepić, zakuć łańcuchem, zapieczętować, zamknąć w sejfie i wyrzucić klucz do rzeki, trochę dużo roboty, można więc też po prostu wydłubać guzik i zutylizować go w wysokiej temperaturze.
Obecnie monitory (typowo) mają już prawidłowy zakres regulacji.
https://www.prad.de/testberichte/test-m ... #Bedienung
https://www.prad.de/testberichte/test-m ... -u2417h/3/
PS. Zamiast: zalepić, zakuć łańcuchem, zapieczętować, zamknąć w sejfie i wyrzucić klucz do rzeki, trochę dużo roboty, można więc też po prostu wydłubać guzik i zutylizować go w wysokiej temperaturze.
Wróć do „Zastosowania amatorskie”