Z tego co ja widziałem w PA242W (może w PA272W jest inaczej) to ta korekta barwy nie trwała bynajmniej ćwierć sekundy tylko około 2 sekund. Zmiana jasności była tam bardzo niepłynna, tylko skokowa, i po zejściu do zadanej jasności monitor wracał barwę do właściwej po chwilowej jej utracie.max pisze:Widzę to po moim PA272W. NEC utrzymuje barwę przy pomocy czujnika RGB. Widać jego działanie. W momencie obniżania jasności do niskich wartości koryguje barwę bieli na żywo, ale z minimalnym opóźnieniem w stosunku do obniżania jasności, o ułamek sekundy. Myślę, że te ćwierć sek potrzebuje elektronika, aby skorygować barwę podświetlenia różną proporcją siły diody G i B, lub matrycą.
EIZO CS240 - nowość - ktokolwiek widział ktokolwiek wie...
Moderator: Informator
Regulamin forum
Działy firmowe są dedykowane konkretnym firmom. Pytania można zadawać tak, jakby kierowali je Państwo bezpośrednio do fabryki lub przedstawicielstwa. Wszelkie publikowane informacje są potwierdzone u źródła lub w serwisie fabrycznym. Użytkownicy z oznaczeniem marki w nazwie "rangi" są pracownikami firm związanych z producentem i je reprezentują.
Działy firmowe są dedykowane konkretnym firmom. Pytania można zadawać tak, jakby kierowali je Państwo bezpośrednio do fabryki lub przedstawicielstwa. Wszelkie publikowane informacje są potwierdzone u źródła lub w serwisie fabrycznym. Użytkownicy z oznaczeniem marki w nazwie "rangi" są pracownikami firm związanych z producentem i je reprezentują.
Re: EIZO CS240 - nowość - ktokolwiek widział ktokolwiek wie.
Przy okazji wrzucę tu moje zdanie co do zwiększania powierzchni. Otóż mz. lepiej mieć dwa mniejsze monitory niż jeden duży. Dlaczego? Ponieważ użytkownik generalnie zawsze będzie siedział przed monitorem w mniej więcej tej samej odległości wynoszącej, zależnie od osoby 50 - 70 cm. Zatem mając przed sobą wieklą taflę np 32 cali kryształków kąty widzenia na powierzchnię środka ekranu i jego peryferii znacząco się różnią. Nie pozostaje to bez wpływu na walor obrazu postrzegany pod różnymi katami oraz po prostu to, że uzytkownik woli patrzeć na coś na wprost, a nie pod dużym kątem. Mając dwa mniejsze monitory, możemy złamać tą płaszczyznę i oba ustawić prosto na oczy zmniejszając negatywny wpływ dużych różnic kątu patrzenia na różne części powierzchni ekranu.
Co do kart graficznych, to z tego co mi się wydaje, one sa głównie projektowane aby miały wydajność w trybie 3D, a nie aż tak bardzo w skalowaniu obrazu 2D, czcionek, wektorów, choć to nie problem aby karty bardzo wydajne w tym względzie się pojawiły lub już były.
Zgadzam się. Większa rozdzielczość na tej samej powierzchni nie daje większej przestrzeni roboczej. Daje ją większa powierzchnia połączona z wyższą rozdzielczością. Na >= 4k zyskamy tylko ostrość, ale na takie rozdzielczości większość naszego sprzętu i ciągle używane systemy operacyjne nie są przygotowane. Na to przyjdzie czas za ileś tam lat, nie ma co się na to szarpać już teraz. Moim zdaniem. Nie wiem kiedy będą dostępne monitory EIZO/NEC odpowiedniki dzisiejszych w tych wysokich rozdzielczościach, dopracowane, równe, przewidywalne i w cenach w jakich występują dziś monitory EIZO/NEC w poszczególnych poziomach jakościowych. Myślę, że nie tak prędko. To, że się pojawiają krzykliwe Mac czy tam inne Uszatki 32 cale kosztujące worek pieniędzy nie znaczy, że warto teraz wstrzymywać się z zakupem dobrego 24 i czekać na nie wiadomo kiedy.p0is0n pisze:Mówimy o 2 różnych rzeczach. Ty - o jakości wizualnej ikonek - i tu zgoda. Natomiast ja mówię o tym, że może być sobie pięknie wyskalowana wektorowa ikonka, ale nie może być ona za mała - bo trudno będzie ją dostrzec/trafić - bez względu na jej wygląd. I tu dochodzimy do sedna sprawy, ale o tym już wspominałem.max pisze:Dla mnie sens jest i to duży. Największa różnica jest właśnie widoczna podczas generowania obrazów wektorowych o wysokim kontraście (czarno-białych), na przykład czcionki tekstu, rysunki techniczne itp. Problem w tej chwili jest, ale wszystko wskazuje na to, że będzie naprawiany. Szczególnie wraz z rozpowszechnianiem się Win10. Tam wszystko jest taki brzydkie (kafelki) właśnie przez to, że generowane są wektorowo. Po za tym Win10 ma już mieć ikonki bitmapowe o bardzo wysokich rozdzielczościach. Do tej pory najlepszym rozwiązaniem byłoby skalowanie będące całkowitą wielokrotnością 100%, np. 200%. Obrazki będą w niskiej rozdzielczości, ale wektorowy tekst już w wysokiej.p0is0n pisze:Poza tym w świecie PC jest problem z wielkością elementów ekranowych (nie mówię o czcionkach, bo te się łatwo daje powiększyć) i stają się bardzo mało widoczne i niewygodne.
Teraz nawet jeśli pojawią się rozwiązania systemowe, które pozwolą powiększyć elementy ekranowe do używalnych rozmiarów, to okaże się, że efektywna rozdzielczość jest bliska....tej z obecnych 24" Ok, obraz będzie ostry jak brzytwa, za to karta graficzna będzie cały czas poświęcać część mocy na skalowanie wszystkiego..dla mnie ten wyścig nie ma specjalnie sensu.
Co do kart grafiki uważam, że ich moce obliczeniowe, poza grami, potwornie się marnują w dzisiejszych czasach. Niech coś robią.
Dodajmy do tego problemy z podłączaniem takich 5K monitorów - dopiero nowy DisplayPort / HDMI dadzą radę. Nie dla wszystkich to zabawa, bo oznacza wymianę całego osprzętu.
Co do wydajności kart graficznych, nie przeczę że są takie które dają radę, ale ja na Nvidii Quadro, skalując rozdzielczość 1600x900 o 25% odczuwam spadek wydajności pracy komputera. A teoretycznie ta karta potrafi wiele. Oznacza to mniej więcej tyle, że system/drivery nie potrafią wykorzystać potencjału karty lub akurat skalowanie nie jest jej mocną stroną. Zresztą, algorytmów skalowania jest wiele i niektóre np spline'y są mocno gpu/cpu-żerne.
Przy okazji wrzucę tu moje zdanie co do zwiększania powierzchni. Otóż mz. lepiej mieć dwa mniejsze monitory niż jeden duży. Dlaczego? Ponieważ użytkownik generalnie zawsze będzie siedział przed monitorem w mniej więcej tej samej odległości wynoszącej, zależnie od osoby 50 - 70 cm. Zatem mając przed sobą wieklą taflę np 32 cali kryształków kąty widzenia na powierzchnię środka ekranu i jego peryferii znacząco się różnią. Nie pozostaje to bez wpływu na walor obrazu postrzegany pod różnymi katami oraz po prostu to, że uzytkownik woli patrzeć na coś na wprost, a nie pod dużym kątem. Mając dwa mniejsze monitory, możemy złamać tą płaszczyznę i oba ustawić prosto na oczy zmniejszając negatywny wpływ dużych różnic kątu patrzenia na różne części powierzchni ekranu.
Co do kart graficznych, to z tego co mi się wydaje, one sa głównie projektowane aby miały wydajność w trybie 3D, a nie aż tak bardzo w skalowaniu obrazu 2D, czcionek, wektorów, choć to nie problem aby karty bardzo wydajne w tym względzie się pojawiły lub już były.
http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx40ax63 ... 223934.htm
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... x630.bhtml
http://www.theverge.com/2014/8/27/60735 ... t-features
http://www.purepc.pl/oprogramowanie/win ... lczosci_8k
Nie zmienia to opinii, że w kategorii EIZO/NEC 24" 1920x1200, w cenach nie wprowadzających jeszcze w salwy śmiechu, CS240 to bardzo ciekawa propozycja.
No niech będzie, że 1 sek. 2 to raczej nie. Ale reszta się zgadza. Mz. dowodzi to pośrednio działania układu wyrównującego barwę podświetlenia. W monitorach na CCFL, które nie miały możliwości regulacji barwy podświetlenia, nie było takich zjawisk. Opisywane efekty nie wpływają jednak w najmniejszym stopniu na komfort użytkowania (mam na myśli owe niewielkie opóźnienia reakcji na regulacje), gdyż występują wyłącznie w czasie regulacji, a nie używania.GrzesiekR pisze:Z tego co ja widziałem w PA242W (może w PA272W jest inaczej) to ta korekta barwy nie trwała bynajmniej ćwierć sekundy tylko około 2 sekund. Zmiana jasności była tam bardzo niepłynna, tylko skokowa, i po zejściu do zadanej jasności monitor wracał barwę do właściwej po chwilowej jej utracie.
Tak. No to może stary, dobry Panasonic, skalibrowany do 60-80cd/m2, w tej samej cenie co CS240 :GrzesiekR pisze:Zgadzam się. Większa rozdzielczość na tej samej powierzchni nie daje większej przestrzeni roboczej. Daje ją większa powierzchnia połączona z wyższą rozdzielczością.
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... x630.bhtml
Mz. już za rok, może dwa.GrzesiekR pisze:Na >= 4k zyskamy tylko ostrość, ale na takie rozdzielczości większość naszego sprzętu i ciągle używane systemy operacyjne nie są przygotowane. Na to przyjdzie czas za ileś tam lat, nie ma co się na to szarpać już teraz.
http://www.purepc.pl/oprogramowanie/win ... lczosci_8k
No cóż, jestem przeciwnego zdania. Duży ekran o wysokiej rozdzielczości i jednolitej niepodzielonej powierzchni, przy tym wysoki, a nie jamnikowaty jak dwa ustawione obok siebie 24", robi całkowicie inne i nieporównywalne wrażenie.GrzesiekR pisze:Przy okazji wrzucę tu moje zdanie co do zwiększania powierzchni. Otóż mz. lepiej mieć dwa mniejsze monitory niż jeden duży.
Nie zmienia to opinii, że w kategorii EIZO/NEC 24" 1920x1200, w cenach nie wprowadzających jeszcze w salwy śmiechu, CS240 to bardzo ciekawa propozycja.
no i ze względu na sytuacje różne jestem już "na kupnie", budżet niestety ograniczony, na monitorek domowy, trochę fotek (amatorskich w LR), i wybór się zawęził do EA274WMI lub ew.CS240.... no i mam ból głowy.
Nie jestem handlowcem nie mam prowizji i mowie cs240.To bedzie inna galaktyka jakosciowa.Bierz najwyżej zwrociszsquonk pisze:no i ze względu na sytuacje różne jestem już "na kupnie", budżet niestety ograniczony, na monitorek domowy, trochę fotek (amatorskich w LR), i wybór się zawęził do EA274WMI lub ew.CS240.... no i mam ból głowy.
@p0is0n
A jak się zapatrujesz na kwestię srebrzenia w CS240 ? Tom01 piszę wprost że w rogach srebrzenie widać nawet patrząc na wprost czyli tak jak w NEC PA242.
A jak się zapatrujesz na kwestię srebrzenia w CS240 ? Tom01 piszę wprost że w rogach srebrzenie widać nawet patrząc na wprost czyli tak jak w NEC PA242.
- NocnyJastrzab
Hmm.. Myślę, że to kwestia poziomu akceptacji użytkownika końcowego. W codziennym użytkowaniu i dobrym oświetleniu to nie będzie aż tak bardzo "razić".
Do tej pory ludzie kupowali na co było ich stać. To nie znaczy, ze każdy ma teraz wymieniać monitor. Tym bardziej, że czas CX240 już mija chyba bezpowrotnie, póki co..
Do tej pory ludzie kupowali na co było ich stać. To nie znaczy, ze każdy ma teraz wymieniać monitor. Tym bardziej, że czas CX240 już mija chyba bezpowrotnie, póki co..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Ogolnie to nie porownywalem w tym samym oswietleniu ale moim zdaniem cs240 ma lepsza czern niz seria PA Neca, pewnie jest gorszy w innych aspektach.wiadome jest ze wyzsze modele tez musza sie sprzedawac wiec musza miec gdzies przewagę ale tu jestesmy niebezpiecznie blisko,najlepiej samemu porownac.
Srebrzenie jest b. Minimalne,a rownomiernosc podswietlenia jest chyba nawet lepsza niz cx240.tak jak pisalem 241 idzie z czernia kroczek dalej ale kosztuje duzo wiecej.Jak Cie stac to bierz;)lahcimmichal pisze:@p0is0n
Ogolnie to nie porownywalem w tym samym oswietleniu ale moim zdaniem cs240 ma lepsza czern niz seria PA Neca, pewnie jest gorszy w innych aspektach.wiadome jest ze wyzsze modele tez musza sie sprzedawac wiec musza miec gdzies przewagę ale tu jestesmy niebezpiecznie blisko,najlepiej samemu porownac.
Btw mam cos dla Ciebie-monitor IBM T221-obledna rozdzielczość na 22 calach.Stary ale jary.
Max dlaczego polecasz mi duze telewizory do pracy? To nie digital signage,trudno jest objac wzrokiem taka powierzchnię a poza tym na telewizorach źle się pracuje.max pisze:No niech będzie, że 1 sek. 2 to raczej nie. Ale reszta się zgadza. Mz. dowodzi to pośrednio działania układu wyrównującego barwę podświetlenia. W monitorach na CCFL, które nie miały możliwości regulacji barwy podświetlenia, nie było takich zjawisk. Opisywane efekty nie wpływają jednak w najmniejszym stopniu na komfort użytkowania (mam na myśli owe niewielkie opóźnienia reakcji na regulacje), gdyż występują wyłącznie w czasie regulacji, a nie używania.GrzesiekR pisze:Z tego co ja widziałem w PA242W (może w PA272W jest inaczej) to ta korekta barwy nie trwała bynajmniej ćwierć sekundy tylko około 2 sekund. Zmiana jasności była tam bardzo niepłynna, tylko skokowa, i po zejściu do zadanej jasności monitor wracał barwę do właściwej po chwilowej jej utracie.Tak. No to może stary, dobry Panasonic, skalibrowany do 60-80cd/m2, w tej samej cenie co CS240 :GrzesiekR pisze:Zgadzam się. Większa rozdzielczość na tej samej powierzchni nie daje większej przestrzeni roboczej. Daje ją większa powierzchnia połączona z wyższą rozdzielczością.
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-l ... x630.bhtmlMz. już za rok, może dwa.GrzesiekR pisze:Na >= 4k zyskamy tylko ostrość, ale na takie rozdzielczości większość naszego sprzętu i ciągle używane systemy operacyjne nie są przygotowane. Na to przyjdzie czas za ileś tam lat, nie ma co się na to szarpać już teraz.
http://www.purepc.pl/oprogramowanie/win ... lczosci_8kNo cóż, jestem przeciwnego zdania. Duży ekran o wysokiej rozdzielczości i jednolitej niepodzielonej powierzchni, przy tym wysoki, a nie jamnikowaty jak dwa ustawione obok siebie 24", robi całkowicie inne i nieporównywalne wrażenie.GrzesiekR pisze:Przy okazji wrzucę tu moje zdanie co do zwiększania powierzchni. Otóż mz. lepiej mieć dwa mniejsze monitory niż jeden duży.
Btw mam cos dla Ciebie-monitor IBM T221-obledna rozdzielczość na 22 calach.Stary ale jary.
Ale ten TV nie jest duży. Ma plamkę sporo mniejszą niż 24" 1920x1200 w CS240.
Jeśli montor ma mieć rozdzielczość 4K, czyli 4x większą tj. 2x większą na każdym boku, i jednocześnie miałby mieć taką samą plamkę, aby Grzesiek nie musiał skalować, to musi mieć przekątną 2x24"=48". Ten, który wskazałem, nie ukrywam, trochę przekornie, ma tylko 40", czyli plamkę ma mniejszą niż 27" 2560x1440. A wskazałem go dlatego, że nie robi się monitorów większych niż 32". Do pracy TV oczywiście się nie nadaje. Ale gier, oglądania zdjęć 4K, odbierania maili z ostrą czcionką, kto wie...
Jak chcesz wysoką rozdzielczość, to w praktyce plamka musi być mała, więc i trzeba włączyć skalowanie.
Jeśli montor ma mieć rozdzielczość 4K, czyli 4x większą tj. 2x większą na każdym boku, i jednocześnie miałby mieć taką samą plamkę, aby Grzesiek nie musiał skalować, to musi mieć przekątną 2x24"=48". Ten, który wskazałem, nie ukrywam, trochę przekornie, ma tylko 40", czyli plamkę ma mniejszą niż 27" 2560x1440. A wskazałem go dlatego, że nie robi się monitorów większych niż 32". Do pracy TV oczywiście się nie nadaje. Ale gier, oglądania zdjęć 4K, odbierania maili z ostrą czcionką, kto wie...
Jak chcesz wysoką rozdzielczość, to w praktyce plamka musi być mała, więc i trzeba włączyć skalowanie.
http://en.m.wikipedia.org/wiki/IBM_T220 ... D_monitors
Najnowszy NEC EA244UHD to przy tym staruszku straszna pikseloza...
No to muszę przyznać, że mnie zaskoczyłeś. Pierwsze widzę.p0is0n pisze:Btw mam cos dla Ciebie-monitor IBM T221-obledna rozdzielczość na 22 calach.Stary ale jary.
Tez tak mysle. co wiecej zdarzaja sie uzywki w dobrych cenach i gdyby nie to ze do lapka nijak sie tego nie da podlaczyc to kuupilbym go z czystej ciekawości...żeby zobaczyć obraz zblizony do druku..wiem wiem sa retiny ale ten jest matowymax pisze:No to muszę przyznać, że mnie zaskoczyłeś. Pierwsze widzę.p0is0n pisze:Btw mam cos dla Ciebie-monitor IBhM T221-obledna rozdzielczość na 22 calach.Stary ale jary.
Przy przekątnej 8.4" ma rozdzielczość 2560x1600, a więc jak 30" NEC PA302W. Przy tym nieskończony kontrast i prawdziwie czarna czerń oraz bajeczne kolory OLEDa. Ten IBM ma kontrast 400:1. Niestety głaskacz jest błyszczący, co akurat dla mnie jest zaletą. Jest jeszcze ładniejszy obraz.
Ostrość jest niesamowita. Kontrast, kolory, czerń, głębia też nie ze świata LCD po zmroku. W dzień nie robi to już takiej różnicy.
Dobre zagęszczenie pikseli ma tablecik Samsunga, który udało mi się jeszcze kupić na promocji 50%, z wystawy w kącie. Podobno tłum wpadł i wszystko wymiótł wszystko w sekundę. A potem pewnie na Allegro...p0is0n pisze:...żeby zobaczyć obraz zblizony do druku..wiem wiem sa retiny ale ten jest matowy
Przy przekątnej 8.4" ma rozdzielczość 2560x1600, a więc jak 30" NEC PA302W. Przy tym nieskończony kontrast i prawdziwie czarna czerń oraz bajeczne kolory OLEDa. Ten IBM ma kontrast 400:1. Niestety głaskacz jest błyszczący, co akurat dla mnie jest zaletą. Jest jeszcze ładniejszy obraz.
Ostrość jest niesamowita. Kontrast, kolory, czerń, głębia też nie ze świata LCD po zmroku. W dzień nie robi to już takiej różnicy.
...do usunięcia... Jednak prawdziwa klawiatura i myszka jest pewniejsza... Paluch ma wielkość połowy ekranu, zamiast edytuj cytuj i nieszczęście gotowe...
Właśnie...kolory bajeczne ale nienaturalne. Do tego kaszka na bieli. Obawiam sie, ze przy takim monitorze w rozmiarze 27" zbyt długo jednak nie chciałbyś siedzieć.max pisze:Dobre zagęszczenie pikseli ma tablecik Samsunga, który udało mi się jeszcze kupić na promocji 50%, z wystawy w kącie. Podobno tłum wpadł i wszystko wymiótł wszystko w sekundę. A potem pewnie na Allegro...p0is0n pisze:...żeby zobaczyć obraz zblizony do druku..wiem wiem sa retiny ale ten jest matowy
- Czornyj
- Kontakt:
Kolory mogą być przekłamane, a nie nienaturalne - w naturze występuje sporo naturalnych, bajecznych barw. Kasza jest cechą matowych wyświetlaczy - im panel bardziej błyszczący, tym klarowniejszy obraz.p0is0n pisze:Właśnie...kolory bajeczne ale nienaturalne. Do tego kaszka na bieli. Obawiam sie, ze przy takim monitorze w rozmiarze 27" zbyt długo jednak nie chciałbyś siedzieć.
Czyżby? patrzę na swojego Samsunga S3 - AMOLED połysk 720x1280@4,8". Na białym jest kaszka jak nic.
W kontekście tego, do czego (w zamyśle) zmierza idealny wyświetlacz przemyśl konstrukcję logiczną swojego zdaniaCzornyj pisze:Kolory mogą być przekłamane, a nie nienaturalne - w naturze występuje sporo naturalnych, bajecznych barw. Kasza jest cechą matowych wyświetlaczy - im panel bardziej błyszczący, tym klarowniejszy obraz.p0is0n pisze:Właśnie...kolory bajeczne ale nienaturalne. Do tego kaszka na bieli. Obawiam sie, ze przy takim monitorze w rozmiarze 27" zbyt długo jednak nie chciałbyś siedzieć.
Czyżby? patrzę na swojego Samsunga S3 - AMOLED połysk 720x1280@4,8". Na białym jest kaszka jak nic.
- Czornyj
- Kontakt:
Ogólnie nie znoszę kryterium "naturalności" barw, które z natury rzeczy na wyświetlaczach nigdy naturalne nie są, ale większa paleta OLED pozwala potencjalnie lepiej zreprodukować barwy występujące w naturze - np. błękit nieba, turkus wody itp.
Kasza to cecha matowych wyświetlaczy, na błyszczącym może być ew. widoczna siatka pomiędzy subpikselami.
Kasza to cecha matowych wyświetlaczy, na błyszczącym może być ew. widoczna siatka pomiędzy subpikselami.
Naturalność kolorów zależy od ustawienia. A, o dziwo, da się ustawić tak aby kolory były naturalne.
Mamy do wyboru 3 następujące tryby:
Ustawienia / Urządzenie / Wyświetlacz / Tryb ekranu:
* Kino AMOLED: wszystko mocno przesycone, kolory cukierkowe, ale ładne.
* Zdjęcie AMOLED: kolory troszkę przesycone, takie troszkę "ładniejsze"
* Podstawowy: na pierwszy rzut oka blado, ale bardzo dobra zgodność wizualna barw z NEC PA272W w trybie sRGB, na zdjęciach testowych z forum, Atkinson itp. Nokaut jeśli chodzi o głębokość czerni i kontrast. Nawet liniowość świetna.
Po właściwym, dość prymitywnym, ustawieniu ten wyświetlaczyk rozjeżdrza biurowe monitorki za 2000.
Żadnej kaszki nie ma. Każdy monitor LCD ma 10x większą.
Taki monitor 27" to byłaby bajka, choć jak dla mnie PA272W to już prawie ideał jak na LCD.
Błyszczący ekran pozwala zachować gigantyczny naturalny kontrast tego wyświetlacza. Matowa matryca zniweczyłaby cały efekt przez drastyczne obniżenie widocznego kontrastu, przez równomierne rozproszenie padającego na ekran światła.
* Podstawowy: na pierwszy rzut oka blado, ale bardzo dobra zgodność wizualna barw z NEC PA272W w trybie sRGB, na zdjęciach testowych z forum, Atkinson itp. Nokaut jeśli chodzi o głębokość czerni i kontrast. Nawet liniowość świetna.
Po właściwym, dość prymitywnym, ustawieniu ten wyświetlaczyk rozjeżdrza biurowe monitorki za 2000.
Taki monitor 27" to byłaby bajka, choć jak dla mnie PA272W to już prawie ideał jak na LCD.
Błyszczący ekran pozwala zachować gigantyczny naturalny kontrast tego wyświetlacza. Matowa matryca zniweczyłaby cały efekt przez drastyczne obniżenie widocznego kontrastu, przez równomierne rozproszenie padającego na ekran światła.
@max: widzisz. kupując PA272 przeinwestowałeś i straciłeś tyle z "kontrastu" - kupiłbyś Samsunga S27B970D i miałbyś efekt smartfona na monitorze 27"
Cóż, jeśli Panowie nie widzicie kaszki na białym w tym ekranie, to chyba to znak że czas zainteresować się swoim wzrokiem i odbyć wizytę u specjalisty A poważnie, to naturalnie że w porównaniu do monitorów, ten efekt jest minimalny.max pisze:Naturalność kolorów zależy od ustawienia. A, o dziwo, da się ustawić tak aby kolory były naturalne.
@max: widzisz. kupując PA272 przeinwestowałeś i straciłeś tyle z "kontrastu" - kupiłbyś Samsunga S27B970D i miałbyś efekt smartfona na monitorze 27"