Monitor 27' do pracy pod MacBookPro Retina do 3300
- NocnyJastrzab
Re: Monitor 27' do pracy pod MacBookPro Retina do 3300
Hehehee.. niedługo z tego forum powstanie "Zarządzanie barwą w praktyce cz. 3 - nowa nadzieja"
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Tom01
- Kontakt:
Panie Dominiku, mnie to cieszy. Z takiej "burzy" wynikają całkiem spore korzyści dla czytelników i o to chodzi. A im bardziej dynamiczna polemika, tym gromadzi więcej obserwujących.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Za to GrzesiekR w swoim teście EA275UHD miał odwrotne spostrzeżenia. To CX240 na BrG LED był zimniejszy na sRGB. W-LED miał za to fioletowawy nalot. Jak to Brg LED.
PS. Ale namieszałem, co nie?
Też tak uważam. Porównując w trybie sRGB: LCD1990SXi na wąskogamutowych CCFL oraz PA272W na szerokogamutowych GB-r LED, uzyskałem zadziwiającą zgodność barw (kolorowych zdjęć) oraz zadziwiająco dużą rozbieżność barwy bieli jednocześnie, przy czym nowy jest cieplejszy. Co prawda były to ustawienia fabryczne sRGB, indywidualnie niekalibrowane, ale powinno być odwrotnie, bo stare świetlówki raczej żółkną, a nie oziębiają się. Zatem co do barw zgoda. Mam jednak wrażenie iż postrzeganie bieli już dość mocno odbiega na różnych wyświetlaczach, skalibrowanych wyłącznie przyrządem, bez wzrokowego dostrojenia.Czornyj pisze:Barwa oczywiście również. Przekłamanie bieli to suma przekłamań w barwach, stąd drobna niedoskonałość modelu czy niewielkie błędy sensora są na niej najbardziej widoczne.
Za to GrzesiekR w swoim teście EA275UHD miał odwrotne spostrzeżenia. To CX240 na BrG LED był zimniejszy na sRGB. W-LED miał za to fioletowawy nalot. Jak to Brg LED.
PS. Ale namieszałem, co nie?
Ja weim, że jestem Łoś a nie SpektraWidz, ale w mojej dziedzinie tak bym Was pozaginał, że nie wiedzielibyście czy to noc, czy dzień, że o kolorach nie wspomnę.NocnyJastrzab pisze:Hehehee.. niedługo z tego forum powstanie "Zarządzanie barwą w praktyce cz. 3 - nowa nadzieja"
Ucieszyłem się, że jest taki temat - bo szukam czegoś podobnego.
Potem przebrnąłem przez 7 stron i nie wiem nic więcej..
Również robię w tematyce webowej, imho nie jest potrzebna graficzno/fotograficzna precyzja monitora za 8 tys. Lub 24" 1920x1... za 3 tys.
Natomiast przestrzeni roboczej mi brakuje. Na takim samym jak autora wątku macbooku 15" retina.
Używałem długo tej 15" z roździelczością największą - 1920x1200, ale czuje się zmęczony tym mocno (podczas, gdy poprzedni komputer 17" macbook z 1920x1200 - żadnych efektów ubocznych nie miałem)
Przyjmując założenia:
- jakość (niekoniecznie #1. po prostu nie marketowy bubel, coś co podziała mi jakiś czas)
- kolory lepsze niż chińszczyzny, ale nie "fotograficzne" (na chwilę porzucając omawianie czerwieni )
- roździelczość, celuję minimum w 2560x1440 na 27" + macbook obok jako pomocniczy monitor ustawiony na odpowiednio niską roździelczość by z tej samej odległości co monitor 27" widzieć pewne elementy, może to będzie 1024, może 1280, 1440. A może dokupie jakiś mniejszy monitor zewnętrzny drugi, to już zobaczę w praniu.
To EA275WMi będzie dobry? Jakiś konkurent (patrząc na wymienione wymagania) warty uwagi?
4k odpuściłem z racji problemów ze skalowaniem i jednak za małą roździelczością do używania natywnej (jakiś eizo 31.5").
Jest może opcja 2x24", ale raz, że będzie droższa raczej niż 1 27", a dwa, że chciałbym chyba jeden większy główny ekran.
Potem przebrnąłem przez 7 stron i nie wiem nic więcej..
Również robię w tematyce webowej, imho nie jest potrzebna graficzno/fotograficzna precyzja monitora za 8 tys. Lub 24" 1920x1... za 3 tys.
Natomiast przestrzeni roboczej mi brakuje. Na takim samym jak autora wątku macbooku 15" retina.
Używałem długo tej 15" z roździelczością największą - 1920x1200, ale czuje się zmęczony tym mocno (podczas, gdy poprzedni komputer 17" macbook z 1920x1200 - żadnych efektów ubocznych nie miałem)
Przyjmując założenia:
- jakość (niekoniecznie #1. po prostu nie marketowy bubel, coś co podziała mi jakiś czas)
- kolory lepsze niż chińszczyzny, ale nie "fotograficzne" (na chwilę porzucając omawianie czerwieni )
- roździelczość, celuję minimum w 2560x1440 na 27" + macbook obok jako pomocniczy monitor ustawiony na odpowiednio niską roździelczość by z tej samej odległości co monitor 27" widzieć pewne elementy, może to będzie 1024, może 1280, 1440. A może dokupie jakiś mniejszy monitor zewnętrzny drugi, to już zobaczę w praniu.
To EA275WMi będzie dobry? Jakiś konkurent (patrząc na wymienione wymagania) warty uwagi?
4k odpuściłem z racji problemów ze skalowaniem i jednak za małą roździelczością do używania natywnej (jakiś eizo 31.5").
Jest może opcja 2x24", ale raz, że będzie droższa raczej niż 1 27", a dwa, że chciałbym chyba jeden większy główny ekran.
- Tom01
- Kontakt:
Pewnie, ale znacznie lepszy EA275UHD. Pracuje Pan na Macu, więc problemu ze skalowaniem nie ma najmniejszego, to nie Win, a ostrość jest piękna. Prawie jak na Retinie.temen pisze:To EA275WMi będzie dobry? Jakiś konkurent (patrząc na wymienione wymagania) warty uwagi?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Nie widzę dużej róznicy pomiędzy retiną 15", a macbookiem nie-retina 17".
Wolałem 17" wręcz
z EA275UHD są 2 problemy:
1) nie ma gdzie obejrzeć
2) dopuszczam możliwość pracy na linuksie (apple irytuje mnie ostatnio trochę), podejrzewam, że tam byłyby problemy ze skalowaniem.
Zastanawiam się jakby wyglądał 4k 32-33", gdzie natywnie można by uzywać roździelczości, ale chyba takiego nie ma.
To teraz przyznam: ja nie tylko łoś, ale może, hm, koń?Tom01 pisze:Pewnie, ale znacznie lepszy EA275UHD. Pracuje Pan na Macu, więc problemu ze skalowaniem nie ma najmniejszego, to nie Win, a ostrość jest piękna. Prawie jak na Retinie.temen pisze:To EA275WMi będzie dobry? Jakiś konkurent (patrząc na wymienione wymagania) warty uwagi?
Nie widzę dużej róznicy pomiędzy retiną 15", a macbookiem nie-retina 17".
Wolałem 17" wręcz
z EA275UHD są 2 problemy:
1) nie ma gdzie obejrzeć
2) dopuszczam możliwość pracy na linuksie (apple irytuje mnie ostatnio trochę), podejrzewam, że tam byłyby problemy ze skalowaniem.
Zastanawiam się jakby wyglądał 4k 32-33", gdzie natywnie można by uzywać roździelczości, ale chyba takiego nie ma.
- Tom01
- Kontakt:
Jest: EIZO CG318-4K Przy czym to jest prawdziwe 4K. O nieco mniejszej rozdzielczości UHD jest EIZO EV3237. Obu można używać w natywnej. Hektar obrazu.temen pisze:Zastanawiam się jakby wyglądał 4k 32-33", gdzie natywnie można by uzywać roździelczości, ale chyba takiego nie ma.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Ad 2) Xy skalują się bezproblemowo na poziomie konfiguracji samego XServera (nie próbowałem z Waylandem jeszcze). Przy czym to skalowanie jest podobno analogiczne jak w Apple, więc jak tam było coś nie tak to i tu może być.
Ad 1) Jest do obejrzenia w Krakowietemen pisze: z EA275UHD są 2 problemy:
1) nie ma gdzie obejrzeć
Ad 2) Xy skalują się bezproblemowo na poziomie konfiguracji samego XServera (nie próbowałem z Waylandem jeszcze). Przy czym to skalowanie jest podobno analogiczne jak w Apple, więc jak tam było coś nie tak to i tu może być.
Wróć do „Zastosowania zawodowe”