Twoim zdaniem jak mają gamut wąski, to nie mają wielkich dE ? Przecież wąsko gamutowe monitory mają poprzesuwane gamuty w różnych kierunkach i błąd wyświetlania kolorów bez CMS i tak jest duży. W ogóle typowy monitor bez jakiejkolwiek kalibracji przekłamuje dosyć mocno choćby temp. barwową. Także co próbujesz udowodnić? Że wąski gamut rozwiązuje problem precyzji reprodukcji kolorów?
Czy monitor szerokomamutowy przydaje się do edycji zdjęć?
Re: Czy monitor szerokomamutowy przydaje się do edycji zdjęć?
Oczywiście, że nie. Natomiast zbija to Twój argument o rzekomej powszechności szerokiego gamutu. Ba - jeżeli założymy, tę powszechność, to zauważymy również, że Ci ludzie nie mają oprogramowania zarządzającego barwą. Czyli i tak tniemy wszystko do sRGB, żeby cokolwiek zobaczyli z sensem. Albo przy każdym zdjęciu dajemy opis: Jak nie masz eizo za 6 tysięcy to nie oglądaj moich dzieł sztuki, śmieciu.
- Czornyj
- Kontakt:
Prawda jest jednak taka, że jeśli nie robimy zdjęć kwiatków, zachodów słońca i inszych fajerwerków i laserków jest to stosunkowo zbędny bajer, zdjęcia publikowane w internetach i wysyłane do labów i tak nadal dla bezpieczeństwa przycina się do sRGB i choćby kol. Kyle wrzucił jeszcze milion kwiatków, autek i laserków nie zmieni tego faktu idiotycznym zaklinaniem rzeczywistości.
Proponuję zatem zamiast wdawać się w idiotyczne i nie prowadzące donikąd dyskusje z fanatykami ogrodnictwa rozważyć realne za i przeciw PA271Q:
+ ma równiejszą matrycę o lepszej czerni i kontrastowości
+ jest perfekcyjnie skalibrowany
+ nie rozkalibruje się przez cały okres użytkowania
+ poszerzony gamut nie ma żadnych realnych wad, pozwala uzyskać odczuwalnie atrakcyjniejszą kolorystykę zdjęć, filmów i gier
+ jeśli ktoś się dlaczegoś boi poszerzonego gamutu bo nie wiedzy, da się nastraszyć idiotom, lub korzysta z aplikacji bez zarządzania kolorem to może uzyskać perfekcyjne sRGB jednym kilknięciem
- kosztuje dwa razy tyle co EA271Q o standardowym gamucie
- nie ma rozdzielczości UHD dostępnej w EA271U
Kwestia druku jest bez znaczenia, to co jest w zakresie sRGB zreprodukuje się poprawnie, po prostu przygotowując zlecenie w sRGB ograniczamy sobie nieco paletę barw, co nie znaczy że wyjdą one źle. Różnice między materiałem przygotowanym w sRGB i Adobe sprowadzają się do niuansów, tu specjalnie zrobiłem i obrobiłem zdjęcie by je zilustrować, a i tak pacjenci widząc wydruki nie wiedzieli różnic lub bardziej podobały się te z sRGB:
Adobe:
https://www.dropbox.com/s/oc1gxpupmehgn ... s.jpg?dl=0
sRGB:
https://www.dropbox.com/s/zw36wsd99gwa7 ... s.jpg?dl=0
Fundamentalne pytanie jakie sobie trzeba zadać to czy MOJE zdjęcia w MOIM stylu wykorzystują zakres wykraczający poza sRGB. Matryca nawet w telefonie rejestruje wszystkie widzialne kolory, zarządzanie barwą działa coraz powszechniej, wyświetlacze o poszerzonym gamucie stają się popularne z uwagi na fakt ich stosowania w smartfonach, a używanie monitorów szerokogamutowych nie ma ŻADNYCH negatywnych skutków wpływających na poprawność reprodukcji kolorów, a nawet gdyby miał to gamut w monitorze graficznym można przyciąć uzyskując perfekcyjne odwzorowanie sRGB, więc mimo totalnego inwalidztwa argumentu o poprawniejszych tonach skóry na wyświetlaczach wąskogamutowych na wyświetlaczu o poszerzonym gamucie symulującym sRGB będą one jeszcze "poprawniejsze".wocek pisze: ↑07 kwietnia 2021, 00:17 - śrOczywiście, że nie. Natomiast zbija to Twój argument o rzekomej powszechności szerokiego gamutu. Ba - jeżeli założymy, tę powszechność, to zauważymy również, że Ci ludzie nie mają oprogramowania zarządzającego barwą. Czyli i tak tniemy wszystko do sRGB, żeby cokolwiek zobaczyli z sensem. Albo przy każdym zdjęciu dajemy opis: Jak nie masz eizo za 6 tysięcy to nie oglądaj moich dzieł sztuki, śmieciu.
Prawda jest jednak taka, że jeśli nie robimy zdjęć kwiatków, zachodów słońca i inszych fajerwerków i laserków jest to stosunkowo zbędny bajer, zdjęcia publikowane w internetach i wysyłane do labów i tak nadal dla bezpieczeństwa przycina się do sRGB i choćby kol. Kyle wrzucił jeszcze milion kwiatków, autek i laserków nie zmieni tego faktu idiotycznym zaklinaniem rzeczywistości.
Proponuję zatem zamiast wdawać się w idiotyczne i nie prowadzące donikąd dyskusje z fanatykami ogrodnictwa rozważyć realne za i przeciw PA271Q:
+ ma równiejszą matrycę o lepszej czerni i kontrastowości
+ jest perfekcyjnie skalibrowany
+ nie rozkalibruje się przez cały okres użytkowania
+ poszerzony gamut nie ma żadnych realnych wad, pozwala uzyskać odczuwalnie atrakcyjniejszą kolorystykę zdjęć, filmów i gier
+ jeśli ktoś się dlaczegoś boi poszerzonego gamutu bo nie wiedzy, da się nastraszyć idiotom, lub korzysta z aplikacji bez zarządzania kolorem to może uzyskać perfekcyjne sRGB jednym kilknięciem
- kosztuje dwa razy tyle co EA271Q o standardowym gamucie
- nie ma rozdzielczości UHD dostępnej w EA271U
Kwestia druku jest bez znaczenia, to co jest w zakresie sRGB zreprodukuje się poprawnie, po prostu przygotowując zlecenie w sRGB ograniczamy sobie nieco paletę barw, co nie znaczy że wyjdą one źle. Różnice między materiałem przygotowanym w sRGB i Adobe sprowadzają się do niuansów, tu specjalnie zrobiłem i obrobiłem zdjęcie by je zilustrować, a i tak pacjenci widząc wydruki nie wiedzieli różnic lub bardziej podobały się te z sRGB:
Adobe:
sRGB:
Darmowe aplikacje, które mają CMS nie kosztują 6 tysięcy. Jak jacyś ludzie nie mają aplikacji z CMS to mogą sobie je za darmo, legalnie ściągnąć. Cięcie do sRGB przy monitorach z gamutem znacznie odbiegającym od sRGB nie rozwiązuje jakiegokolwiek problemu jak ktoś nie używa CMS.wocek pisze: ↑07 kwietnia 2021, 00:17 - śrBa - jeżeli założymy, tę powszechność, to zauważymy również, że Ci ludzie nie mają oprogramowania zarządzającego barwą. Czyli i tak tniemy wszystko do sRGB, żeby cokolwiek zobaczyli z sensem. Albo przy każdym zdjęciu dajemy opis: Jak nie masz eizo za 6 tysięcy to nie oglądaj moich dzieł sztuki, śmieciu.
Ostatnio zmieniony 07 kwietnia 2021, 10:02 - śr przez Kyle, łącznie zmieniany 1 raz.
No i to jest odpowiedź na którą czekałem!
...no może oprócz fragmentu o PA271q - nie jestem w stanie usprawiedliwić wydatku 5 tys. zł na monitor - wolę po prostu sRGB.
Kyle, oni tego CMS nie potrzebują. Zresztą bez profilu icc i tak jest to bezużyteczne.
...no może oprócz fragmentu o PA271q - nie jestem w stanie usprawiedliwić wydatku 5 tys. zł na monitor - wolę po prostu sRGB.
Kyle, oni tego CMS nie potrzebują. Zresztą bez profilu icc i tak jest to bezużyteczne.
ps. zdjęcia są trochę miniaturowe - na większych więcej byłoby widać (gdyby była różnica)
Nie widzę między tymi zdjęciami różnic - ani na oko, ani przy porównywarce gamutów.Czornyj pisze: ↑07 kwietnia 2021, 08:57 - śrAdobe:
sRGB:
ps. zdjęcia są trochę miniaturowe - na większych więcej byłoby widać (gdyby była różnica)
Akurat część potrzebuje (i ładuje profile od producenta - po włączeniu CMS mają poprawne w miarę kolory). Druga część to olewa, ale w takim razie czy im damy DCI-P3 czy sRGB to i tak kolory w lesie i to tym ignorantom nie przeszkadza - to chyba nie powód by równać w kierunku jakościowego dna?
- NocnyJastrzab
Jakbyś z nim popracował miesiąc conajmniej, to byś zrozumiał i nie chciał już innego.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Ale ja to rozumiem. Tylko to nie ma za bardzo sensu w moim przypadku. Wezmę raczej 24" (cs2410 może).
- Czornyj
- Kontakt:
Bo trzeba pobrać by porównać - przeglądarka dropboxa wszystko wyświetla w sRGBKyle pisze: ↑07 kwietnia 2021, 10:08 - śrNie widzę między tymi zdjęciami różnic - ani na oko, ani przy porównywarce gamutów.Czornyj pisze: ↑07 kwietnia 2021, 08:57 - śrAdobe:
sRGB:
- Czornyj
- Kontakt:
- Pandemiya
EA271Q szczególnie CT to już kawał dobrego szpręcicha, widać dużą różnicę jakości w obrazie po przesiadce z typowego budżetowca / marketowca (tak, testowałem a teraz siedzę na PA271Q)
Kwintesencją tego co ludzkie, piękne i złe
A taki "seryjny" egzemplarz różni się w jakiś sposób od wersji CT? W sensie błędów po kalibracji itd.
- Czornyj
- Kontakt:
No, to nieźle sobie liczą. 600 zł za kalibrację.
- Czornyj
- Kontakt:
+gwarancja 4+5 rok
+kaptur HD2PA2427
za kalibrację
+licencja SVII
+gwarancja 4+5 rok
+kaptur HD2PA2427
Ok. Licencję mam, kaptura nie potrzebuję. Będziemy szukać przecen w takim razie. Najtaniej ma chyba Fine-Art, a zobaczymy jak z resztą.
- Czornyj
- Kontakt:
- Tom01
- Kontakt:
W dzisiejszych czasach to raczej podwyżki...
W dzisiejszych czasach to raczej podwyżki...
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
A kiedyś z nim chwilę o monitorach na FB pisałem.
Wróć do „Kalibracja monitorów”