Wystarczy zestaw X-Rite I1 Display Pro i profiler basICColor display.Waleczny pisze:Moje typy:
NEC P221W. Tutaj jedynie pytanie o kalibrację, bo kiedyś się w tej sprawie orientowałem i ponoć problematyczny. Czy jeśli kupiłbym spektrofotometr do monitora do foto za ok. 4-5k tutasj też by się sprawdził?
Lepszy, ale nie do pracy w nocy.Waleczny pisze:PA231W - droższy, ale czy lepszy?
Masówka.Waleczny pisze:IIYAMA ProLite X2377HDS lub XB2472HD - nic o niech nie słyszałem. Pytam o nie, bo spełniają podstawowe kryteria parametrów.
FS2331, to poprawne oznaczenie. Nowsza wersja jest z IPS-em, czyli w nocy słabo. EV to seria biurowa. S2233W to już o klasę lepszy sprzęt.Waleczny pisze:EIZO FS2331 i FS2331W (czy to nie błąd w oznaczeniu? jest chyba tylko jedna wersja?), nowsza wersja FS2332 (gorsza?) i model EV2335W - w miarę zbliżone cenowo. S2233W jednak trochę za drogie jak na docelowo drugi monitor.
Nie.Waleczny pisze:Czy biała ramka monitora wpływa na zmniejszenie męczenia wzroku?
Nazwa kojarzy się prawidłowo. Selekcja zabezpiecza przed wadami ekranu które normalnie nie podlegają gwarancji. Oczywiście ekran można wygrzać samodzielnie, tyle że jeśli w trakcie wygrzewania ujawni się wada to z reguły będzie Pan musiał z nią żyć. Jeśli natomiast wystąpi takie coś w czasie selekcji, brana jest druga sztuka a wadliwy do Pana nie pojedzie.Waleczny pisze:I jeszcze pytanie czym jest właściwie usługa selekcji na stronie sklepu. Nazwa kojarzy mi się z odrzuceniem gorszych sztuk i wybraniem jednej z lepszych. Natomiast opis mówi o wygrzaniu monitora, badaniu naturalnego potencjału wyswietlacza, regulacji monitora oraz przygotowaniu do kalibracji. Czy nie mogę monitora wygrzać sam? Co mi da badanie potencjału wyswietlacza, jesli okaże się, że jest on niewielki?