Nie chcę popadać w jakąś przesadną paranoję, ale akurat jestem na etapie przygotowywania pomieszczenia do pracy - projektowanie graficzne, web design i dodatkowo fotografia małych produktów. Pomieszczenie jest niewielkie - 3x4m i tylko 2,10m wysokości, ale mam nad nim pewną kontrolę - kolory ścian oraz oświetlenie(w pewnym zakresie). I tutaj pojawiają się pytania

OŚWIETLENIE - Inne wątki mówią, że najlepsze są świetlówki Graphica o temperaturze 5300K zamknięte w kwadratowej oprawie z rastrem, po sztuce na każde 4m2:

Wychodziłoby, że w moim przypadku są potrzebne takie dwie oprawy, jednak napotkałem problemy: 1. wymaga to uciążliwego wykuwania miejsca na umieszczenie dodatkowego kabla i włącznika(niestety, nie da się podłączyć obu pod jeden) 2. te lampy zabierają 10cm wysokości, a już samo pomieszczenie jest niskie. Czy zamiast tych dwóch można wymiennie stosować pojedyncze długie oprawy, np.

lub węższe(i ładniejsze

Czy wygląd tego rastra oraz ilość lamp(bo moc będzie ta sama) ma znaczenie?
KOLORY ŚCIAN - Jedni mówią biały, inni szary a ekstremiści fotografii twierdzą, że czarny(tego na pewno nie dam

OKNO A MONITOR - W moim przypadku jest jedno umieszczone centralnie na środku najdłuższej ściany(4m) i od strony wschodniej, więc za dnia trochę światła się tam dostaje. Czy okno powinno być z tyłu biurka/monitora(prawdopodobnie Eizo CX240), bo z mojego doświadczenia wymaga to wtedy zasłaniania rolet? Może lepiej siedzieć zatem tyłem do okna lub bokiem, ale wtedy powstaje kwestia odblasków(zwłaszcza mając okno za sobą). Które ustawienie z punktu ergonomii i odbioru kolorów jest Waszym zdaniem najlepsze?
Hmm… Zrobił się dość długi post i może jednak zbyt pedantycznie podchodzę do tematu, ale chciałbym mieć w miarę dobre odwzorowanie koloru. Być może są też inne dodatkowe rzeczy, o których nie pomyślałem a warto je dodać do tematu? Może warto spisać wszystkie ergonomiczne porady w jednym temacie, bo chyba też są istotne dla pracy

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie inne sugestie,
Przemek