Jaki monitor dla amatora grafiki i fotografii.

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
BenyMnemonik

Jaki monitor dla amatora grafiki i fotografii.

07 maja 2013, 11:45 - wt

WITAM.
Dużo czasu spędzam na fotografowaniu przedmiotów i jeszcze więcej na "profesjonalnej" obórce graficznej w fotoszopie i ogólnie przy komputerze pracując. Jednak foty i obrobione zdjęcia służą tylko i wyłącznie do internetu, bardzo rzadko coś tam przygotowuję do "druku". Określę się mianem amatora.

Obecnie pracuję od roku na HP ZR24w, monitor IPS za który dałem około 1500zł. Jestem z niego w pracy zadowolony, miałem go w domu na chorobowym i był za jasny na wieczór, nawet ustawiony na 0. 0 się sprawdza tylko w pracy jak jest dookoła lekko jasno.

Potrzebuję kupić drugi 24" minimum, 16:10 (nie chce panoramy), ale chciałbym aby był ciemniejszy, do domu. Piszę ten post po nie ma już HP ZR24w na rynku i muszę coś zakupić, tym razem chce coś ciemniejszego, bardziej świadomie. W tym przedziale cenowym co HP jest dell u2410 ale jest on jeszcze jaśniejszy, nie chcę go. Czytając dalej są inne monitory. Między 2500-3800 są EIZO S2433W (uniwersalny piszą), NEC P241W (okrojona matryca 8bit piszą), NEC PA241W (fajny 10bit piszą, 3 lata gw), EIZO SX2462W (w miarę fajny, 5lat gw piszą). Co wiem o nich i poczytałem, to że EIZO S2433W jest uniwersalny i nie wymaga kalibracji, pozostałe są profesjonalne i wymagają kalibracji czego nigdy nie robiłem.

Bardzo proszę mi pomóc.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Jaki monitor dla amatora grafiki i fotografii.

07 maja 2013, 14:17 - wt

Oba PA241W i SX2462W nie mają zbyt imponującej regulacji jaskrawości, pod tym względem lepiej powinien wypaść nowy P242W. Niezłą opcją na ten moment jest SX2262W.

S2433W wymaga kalibracji najbardziej ze wszystkich wymienionych. SX-y mają prekalibrowane tryby sRGB i AdobeRGB, a P/PA zaopatrzone są oprócz tego w oprogramowanie NEC Multiprofiler, które pozwala skalibrować i oprofilować monitor bez sensora - S2433W nie ma takiej opcji.
BenyMnemonik

07 maja 2013, 14:43 - wt

CZRONYJ, dzięki.

SX2262W odpada, mam słabe oczy i minimum muszę mieć 24".

P242W nie ma jeszcze w sklepach, ma kosztować 750USD czyli jakieś 2250zł, to około 800taniej od P241W i około 1500 taniej od PA241W. Skąd ta różnica? Doczytałem tylko, ze ma diody led i pobiera mało prądu. Nie wiem co w tym wyjaśnieniu znaczy jaskrawość, to to jak monitor "bije" po oczach ? Czy ten nowy model ma być ciemniejszy?

Czyli oprogramowaniem NEC Multiprofiler sam kalibruje +- monitor bez żadnych dodatków ?
Awatar użytkownika
max

07 maja 2013, 14:57 - wt

P242W (W-LED, AH-IPS) jest bezpośrednim następcą P241W (W-CCFL, e-IPS). Ma kosztować tyle samo, czyli u nas sporo więcej niż w biednej Ameryce.
http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=31&t=1032
Chodzi o moc (jasność) świecenia podświetlenia, bez obniżania jasności i kontrastu matrycą. Jednostką są kandele na metr kwadratowy [cd/m2].
Jak widać na http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil8.html w PA241W obniżanie jasności poniżej 110cd/m2 nie powoduje dalszego obniżania mocy lamp, a jedynie spadek kontrastu i jasności bieli przez matrycę.
gorky

07 maja 2013, 15:16 - wt

BenyMnemonik pisze: P242W nie ma jeszcze w sklepach, ma kosztować 750USD czyli jakieś 2250zł, to około 800taniej od P241W i około 1500 taniej od PA241W. Skąd ta różnica?
Z braku VAT w USA. Z grubsza rzecz biorąc można założyć że 750USD w Stanach to około 750EUR w Europie czyli około 3100-3200 PLN
BenyMnemonik

07 maja 2013, 15:34 - wt

MAXie, dzięki.

Patrze jak szpak w p... w te dwie tabelki i nie widzę skąd ten wniosek, nawet przetłumaczyłem ten niemiecki... zapewne dlatego, ze nie wiem jak się liczy tę jednostkę. Nieważne, nie moja dziedzina. Zatem P/Pa nie jest zbyt ciemny, podobnie jak SX2462W i powinienem poczekać na P242W ? Z tego co widzę ta tańsza wersja nie ma kalibratora ? Co wtedy ?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 maja 2013, 16:10 - wt

BenyMnemonik pisze:Zatem P/Pa nie jest zbyt ciemny, podobnie jak SX2462W
Zakres regulacji jest wystarczający, choć to są monitory graficzne i siłą rzeczy wymagające odpowiedniego światła w pracowni. Diodowe potrafią zejść niżej z jaskrawością, co jest korzystne przy innych zastosowaniach.
BenyMnemonik pisze:Z tego co widzę ta tańsza wersja nie ma kalibratora ? Co wtedy ?
Żaden z nich nie ma kalibratora. Trzeba mieć swój czujnik i oprogramowanie albo zlecić kalibrację. NEC Multiprofiler to program przełączający fabrycznie zdefiniowane zestawy nastaw i podkładający w systemie profil. Nie zastępuje kalibracji, ale niewybrednemu wystarczy. ;)
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

07 maja 2013, 18:26 - wt

BenyMnemonik pisze:Patrze jak szpak w p... w te dwie tabelki i nie widzę skąd ten wniosek, nawet przetłumaczyłem ten niemiecki... zapewne dlatego, ze nie wiem jak się liczy tę jednostkę.
http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil8.html
Jeśli nie rozproszyły Cię te dwie panie w prawym górnym narożniku to:
Patrzymy na wykres o nazwie ""Helligkeits- und Kontrastverlauf des NEC PA241W" mit ColorComp Stufe 5.
Czyli wykres jasności i kontrastu, dwa na jednym, przy włączonej funkcji kompensacji równomierności i jednorodności podświetlenia, maksymalny poziom =5.
* Na osi pionowej mamy jasność w cd/m2. Najczęściej używany zakres to 80-120cd/m2. Wskazany jest jednak zapas w możliwościach regulacji. Najlepiej aby min. schodziło do 50cd/m2. Max jest zwykle nieistotny, bo osiąga za wysokie wartości. Gorzej z wartościami minimalnymi.
* Na osi poziomej mamy regulacje jasności monitora w procentach (jak w menu monitora).
- biały wykres mówi jaką jasność w [cd/m2, oś pionowa] ma biel ekranu przy określonej procentowej nastawie jasności w menu monitora [%, oś pozioma]. Np. gdy ustawimy jasność na 50% otrzymamy jasność bieli ok. 215cd/m2
- czarny wykres mówi jaki kontrast [jasność bieli/jasność czerni, np. 800:1] osiąga ekran przy określonej nastawie jasności w procentach w menu.
Widzimy zatem, że powyżej 20% w menu monitora (oś pozioma), co odpowiada 110cd/m2 (oś pionowa), czarny wykres kontrastu ma wartość stałą. Należy stąd wyciągnąć wniosek, że powyżej 110cd/m2 aż do 400cd/m2, monitor zmienia jasność za pomocą lamp.
Natomiast poniżej 20% = 110cd/m2 aż do 0% = 40cd/m2, czarny wykres czyli kontrast spada. Wyciągamy stąd wniosek, że poniżej 110cd/m2 moc lamp pozostaje stała, jak dla 110cd/m2, a jasność bieli jest zmniejszana przez przyciemnianie matrycy, a nie podświetlenia. Efektem tego jest spadek kontrastu.

Pośrednio można też próbować wysnuć następujący wniosek. Typowy kontrast tej matrycy wynosi 1000:1. Ten monitor osiąga 800:1. Te 200 jest najprowdopodobniej "zjadane" przez układ kompensacji jasności i równomierności podświetlenia. Idąc dalej. Układ jest przygotowany do wyrównania nierównomierności rzędu 20%. Takich więc maxymalnych nierównomierności należy się spodziewać w matrycy bez układu kompensacji.

Wszystko co powyżej, to moja własna dedukcja, więc jeśli bredzę to proszę o sprostowanie.
BenyMnemonik pisze:...powinienem poczekać na P242W?
Dobre pytanie. Ja bym poczekał.
BenyMnemonik

09 maja 2013, 10:07 - czw

Max dzięki!
Nie znałem tych zależności. Teraz wiem, że należy jednocześnie patrzeć na jasność i kontrast bo to jest "wykres jasności i kontrastu.
Czyli mój obecny monitor HP ZR24W ma stały kontrast do minimalnej wartości jasności bieli 150cd/m2, czyli sterowanie (0-100%) na monitorze obniża jasność poprzez obniżenie mocy podświetlenia matrycy, jednak i tak jest to jasny monitor bo 150cd/m2 to dużo ?:) O 30 jednostek więcej niż NEC. http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil8.html
Czornoryj napisał...
Oba PA241W i SX2462W nie mają zbyt imponującej regulacji jaskrawości,
Idąc dalej tym tropem wychodzi na to iż bez straty kontrastu SX2462WH pozwala obniżyć jasność do około 80cd/m2 (10% jasności w ustawieniach, co się dzieje poniżej nie wiem) czyli monitor byłby 2x ciemniejszy od mojego HP ZR24W i 1/3 ciemniejszy od NEC P/PA. Nie wiem tylko czy test http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil7.html w którym mowa o SX2462WH to to samo co SX2462W bez H. dodatki typu -bk to chyba kolor czarny, ale to H to nie wiem. Wyjaśnisz ? Jak bym dobrze rozumował to był by bardzo interesujący monitor dla mnie.
BenyMnemonik napisał(a):Zatem P/Pa nie jest zbyt ciemny, podobnie jak SX2462W

Zakres regulacji jest wystarczający, choć to są monitory graficzne i siłą rzeczy wymagające odpowiedniego światła w pracowni. Diodowe potrafią zejść niżej z jaskrawością, co jest korzystne przy innych zastosowaniach.
A jakie jest najlepsze światło do pracy? Miałem długo boczne naturalne, ale nie służy mi... Mocno biło w okulary i oczy się męczyły o wiele szybciej. Kiedyś szukałem jakiegoś tutoriala, ale nic konkretnego nie znalazłem. O jakich zastosowaniach mówisz przy diodowych ?

BenyMnemonik napisał(a):Z tego co widzę ta tańsza wersja nie ma kalibratora ? Co wtedy ?

Żaden z nich nie ma kalibratora. Trzeba mieć swój czujnik i oprogramowanie albo zlecić kalibrację. NEC Multiprofiler to program przełączający fabrycznie zdefiniowane zestawy nastaw i podkładający w systemie profil. Nie zastępuje kalibracji, ale niewybrednemu wystarczy.
Ja niewybredny.
Awatar użytkownika
max

09 maja 2013, 11:09 - czw

150cd/m2 jako jasność minimalna to o wiele za dużo. Monitor powinien schodzić do co najmniej 80cd/m2, a jeszcze lepiej, gdy jest zapas, czyli do ok. 50cd/m2.

Druga sprawa, to do jakiej jasności minimalnej schodzi podświetlenie. Najlepiej jeśli schodzi do minimalnej jasności monitora. Wówczas w całej rozpiętości regulacji nie mamy spadku kontrastu. Dzieje się tak w najnowszych monitorach diodowych. Diody są wstanie zmieniać swoją jasność w szerokich granicach.

PA241W schodzi podświetleniem do 110cd/m2. Jednak można dalej ściemnić biel (nie czerń) matrycą do ok 40cd/m2. Jest to rozwiązanie akceptowalne, stosowane w monitorach z podświetleniem CCFL. Po prostu nie da się dowolnie regulować jasności świecenia świetlówek (poniżej pewnego poziomu przestają działać). Można przyjąć, że świetlówki dają się przyciemnić do 1/4 jasności maksymalnej. Jasność max w PA241W to 400cd/m2. 1/4 * 400cd/m2 = ok. 100cd/m2.

Mz. najlepsze jest właśnie światło naturalne. Jeśli oślepia należy zmienić usytuowanie monitora względem okna, zasłonić część okna, rozproszyć światło, czy wykombinować jeszcze coś innego.

Tak. Z http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil7.html wynika, że ten monitor schodzi do 75cd/m bez cięcia matrycą. Matryca i podświetlenie jest chyba takie jak w PA241W, więc nie wiem jak to zrobili. No chyba, że jednak nie jest.
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

09 maja 2013, 11:18 - czw

SX2462W schodzi na podświetleniu do podobnych jaskrawości jak PA241W, tylko ma on na stałę włączony DUE obniżający jaskrawość. Na jednym i drugim można komfortowo pracować w ciemnym pomieszczeniu z lampką, w całkowitym mroku oba są zbyt jasne, nawet po przycięciu matrycą - w tego typu warunkach sprawdzają się luminancje 10-20cd/m2. Nawet CX240, który schodzi do 50cd/m2 jest mz. zdecydowanie zbyt męczący w totalnej ciemności.
Awatar użytkownika
max

09 maja 2013, 11:32 - czw

A jak ze zmęczeniem, przy pracy z 10-20cd/m2 w ciemności. Przy założeniu, że nie są istotne kolory. Czy to nie aby zbyt nienaturalne warunki do dłuższej pracy?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

09 maja 2013, 11:49 - czw

Im bardziej ekran "świeci" względem otoczenia, tym bardziej męczy. Nie ma jednoznacznej recepty jak pracować po ciemku. To znaczy jest - nie pracować. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

09 maja 2013, 12:12 - czw

Tom01 pisze:Im bardziej ekran "świeci" względem otoczenia, tym bardziej męczy. Nie ma jednoznacznej recepty jak pracować po ciemku. To znaczy jest - nie pracować. ;)
Ciekawe stwierdzenie. Pozwolę sobie dopytać, bo nie jestem pewien, czy aby na pewno.

Powiedzmy, że dążymy do sytuacji idealnej:
1. W ciągu dnia. Jasno, jasność się nieco zmienia wraz z ruchem słońca, ale zawsze jest jasno.
2. Po zmroku. Oświetlenie sztuczne o stałej jasności.

Ad.2 Czy w tym przypadku monitor nie powinien osiągać pewnej jasności minimalnej, powiedzmy 60-80cd/m2, poniżej której już nie powinniśmy czytać czarnego textu na białym tle, aby nie psuć oczu?
Adaptacja jasności wyłącznie do jasności otoczenia może dać jasności rzędu np. 30-40cd/m2. Wówczas jasność ekranu będzie równa z jasnością białej kartki przed monitorem. Wg Pana przepisu będzie dobrze. Ale czy to nie za ciemny ekran do czytania? Czy nie lepiej rozjaśnić wtedy monitor względem otoczenia? (Oczywiście pomijam tu przypadek, aby rozjaśnić oświetlenie).
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

09 maja 2013, 12:19 - czw

Wytłumaczę to na przykładzie: Gdyby zawartość ekranu wydrukować i nakleić na monitor, to nie będzie efektu "świecenia", prawda? To jest sytuacja idealna i do takiej dążymy. Ekran należy zatem wyregulować w taki sposób i zapewnić takie oświetlenie, aby obraz na monitorze sprawiał wrażenie wydrukowanego na papierze. Przypadki skrajne, np pogaszone wszystkie światła w pomieszczeniu proszę przeanalizować pod kątem np czytania książki. Nie da się. A oświetlanie książki latarką nie należy do dobrych rozwiązań.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
max

09 maja 2013, 12:30 - czw

Trafnie Pan to wytłumaczył.
Tylko ja właśnie nie jestem pewien, czy w trochę zbyt ciemnym (ale nie całkowicie wyłączonym) sztucznym oświetleniu, nie lepiej jednak doświetlić białej kartki naklejonej na monitor latarką. Czy to jednak nie będzie lepsze (przy założeniu, ze nie damy rady rozjaśnić oświetlenia ogólnego).
Już nasze babcie mówiły aby nie czytać po ciemku, bo to psuje wzrok. Oczywiście negatywnym skutkiem, będzie wysoki kontrast bieli monitora i otoczenia. Czy jednak taki wariant nie będzie mimo wszystko lepszy? Wg Pana opinii najwyraźniej nie.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

09 maja 2013, 12:38 - czw

Cała scena powinna być, moim zdaniem, oświetlona równomiernie. Wszelkie ponadakcentowanie czasami jest konieczne, ale jako stały element nie jest korzystne. Jaśniejszy obraz stosuje się w celu zwiększenia uwagi, "podbicia", wyróżnienia. W rozrywce na przykład, przy czym im niższego lotu tym bardziej. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

09 maja 2013, 13:06 - czw

max pisze:A jak ze zmęczeniem, przy pracy z 10-20cd/m2 w ciemności. Przy założeniu, że nie są istotne kolory. Czy to nie aby zbyt nienaturalne warunki do dłuższej pracy?
Ja się bynajmniej nie męczę jak muszę w ten sposób pracować. Wprawdzie mój NEC 30" schodzi tylko do 30cd/m2, ale po lekkim przycięciu matrycą da radę wytrzymać.
gorky

09 maja 2013, 14:21 - czw

max pisze: Po prostu nie da się dowolnie regulować jasności świecenia świetlówek (poniżej pewnego poziomu przestają działać).
PWM
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

09 maja 2013, 14:26 - czw

Który to mechanizm też ma swoje wady. Przy zbyt krótkich impulsach może zaniknąć wyładowanie. Dodatkowo przy przekroczeniu pewnych granicznych wartości szerokości impulsu/odstępu między impulsami, zacznie migotać.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Monitory różne”