LG Color Prime 27EA83R

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

LG Color Prime 27EA83R

29 maja 2013, 01:17 - śr

Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: NEC PA271W i NEC PA241W

29 maja 2013, 09:33 - śr

Reklama wchodzi na nowy etap. Już się bez ogródek reklamuje się "98% RGB". :)

LG, po ostatnim zjechaniu, nie wypożyczy mi żadnego monitora do diagnozy, ale spróbuję prześwietlić co to za cudo, bo szumu wokół "Color Prime" jest coraz więcej. To element konsekwentnej kampanii, którą LG zaczęło ok 4-5 lat temu. Firma oświadczyła że ma zamiar wprowadzać monitory na bardziej ambitny rynek i podkreślać ich walory w dziedzinie reprodukcji koloru. Miałem wówczas propozycję uczestniczenia w budowaniu rynku dla tych produktów, a kiedy odmówiłem, zaproponowano mi tą samą pracę ale bez podawania nazwiska w materiałach (sic!). Rzecz jasna chodziło o wciskanie kitu. Nie wierzyłem wówczas, że będą tak bezczelni żeby to samo badziewie, które stoi w marketach, sprzedawać z otoczką sugerującą inną klasę. W przedmiotowym monitorze nie spodziewam się płyty głównej większej niż karta kredytowa. Choć nigdy nie mów nigdy...
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: LG Color Prime 27EA83R

29 maja 2013, 10:18 - śr

No właśnie kolega się "napalił" na tego LG, choć planował Dell U2713HM.. No i co polecić, bo oba i tak nie są szałowe, ale po przesiadce z 19" Flatrona LCD to i mały krok do przodu.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: LG Color Prime 27EA83R

29 maja 2013, 11:00 - śr

DELL jest przynajmniej lepiej poznany. Szaleństwa nie ma, ale wyżej niż marketowe. DELL od lat "siedzi" w korporacjach i jak na potrzeby takich klientów, radzi sobie zupełnie dobrze. LG natomiast próbuje się z częścią oferty wyrwać z marketów ale do tej pory, poza wątpliwymi "patentami" w stylu "fortepianowa czerń", nic ciekawszego nie zaoferowano. Wszystkie LCD LG jakie miałem w ręku, to dosłownie wydmuszki, puste w środku, z kiepskimi panelami, brakiem jakiejkolwiek rozsądnej regulacji, sterowaniem panelu opartym o zintegrowane układy Realteka, nie dającym absolutnie żadnych możliwości korekty wad panelu. Może Color Prime oferuje coś lepszego, ale brak konkretów w informacjach od producenta, świadczy, że prawdopodobnie ich nie ma. Jest tylko trochę tekstów pisanych pod "Kowalskiego", sporo marketingowej papki, haseł które mają robić wrażenie na laikach. Reklamowane 10-bitowe przetwarzanie jest doskonałym przykładem takiej manipulacji. W praktyce może nie oznaczać nic, wszak kontrolery All-In-One z 10-bitowym przetwarzaniem są na rynku od bardzo dawna, kosztują w hurcie 2 dolary i nie dają żadnego polepszenia parametrów obrazu. LG montuje je w telewizorach conajmniej od 5-7 lat. I co? LCD TV LG są jakieś wybitne? Dobry, w pełni 8 bitowy tor jest lepszy, bardziej liniowy niż budżetowy 10 bitowy. Ale za to, owe 10 bitów jakie ma uderzenie marketingowe. Do tego dorzucimy typowe sprawdzone chwyty czyli wielomilionowy kontrast, ujemny czas reakcji, trochę lukru i z powodzeniem polujemy na naiwnych którzy w to uwierzą.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl

Wróć do „Monitory różne”