Kupiłem niedawno używany monitor HP, wydawało się, że jak nowy a tu wynik 57233 total/13137 backlight
![Udaje, że to nie on :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
W tej chwili obraz przy kontraście i jasności na max generuje przygaszony obraz.
Co byście mi poradzili?
Ja bym nic nie dokupywał, nic nie wymieniał. Używać i się nie przejmować. Jak wymienisz świetlówki mogą nierówno podświetlać. Skoro sprzęt używany działa, to nic więcej żądać od niego nie można. Będziesz myślał dopiero jak podświetlenie padnie, a nie zdziwię się jak wytrzyma jeszcze 2x tyle ile już ma. Jak chcesz sprzęt niezużyty, to kup nowy.Bladyhel pisze:Wszystko działa, nie ma badpixeli. Podświetlenie jest równomierne, ale jest jaśniejsze od kartki tylko przy najwyższym ustawieniu.
...
Do wczoraj trwało moje szczęście związane z niewiedzą, "dzięki" której sądziłem, że LCD wystarczają na kilkanaście latW tej chwili zastanawiam się, czy nie kupić drugiego, krótko używanego egzemplarza z porysowaną matrycą za 100 zł a lampy z niego włożyć w miejsce obecnych.
...
podświetlenie ma 13000...
Ciekawe na ile uciążliwy jest ten "przygaszony obraz". Widziałem monitory z przebiegami ok 10 tys h, które były eksploatowane cały czas na 100% jaskrawości i nie bardzo już się nadawały do pracy. Chyba, że w nocy. Podświetlenie pracujące na max zużywa się 5x (!!!) szybciej niż kiedy jest ustawione normalnie, odpowiednio do oświetlenia w miejscu pracy.max pisze:Ja bym nic nie dokupywał, nic nie wymieniał. Używać i się nie przejmować.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość