Witam!
Mam pytanie, prośbę.
Chciałbym skalibrować sx2462w i s2243 oczywiście z jedną stacją roboczą.
Kalibrator jaki posiadam to easypix 2 dołączany do 2462.
Zasadnicze pytanie brzmi: da się? Pytanie pomocnicze: czy to ma sens?
Ostatnie pytanie: jak to zrobić?
Pozdrawiam serdecznie
Kalibracja dwóch (różnych) monitorów Eizo
Re: Kalibracja dwóch (różnych) monitorów Eizo
Przede wszystkim nie ma sensu kalibrować tych monitorów tym „kalibratorem”. Lepiej pożyczyć i1 Display Pro. A najlepiej kupić.
- Tom01
- Kontakt:
Dwie różne matryce, inna dynamika, nieco inne gamuty i podświetlenie. Nigdy nie będą takie same. Da się doprowadzić do sytuacji kiedy zdjęcie/grafika będzie zbliżona na obu ekranach, ale wyświetlenie choćby jednolitego szarego pokaże jakie są ogromne różnice. W stanowiskach wielomonitorowych najlepiej używać dwóch takich samych monitorów.
System operacyjny, jak wspomniał wyżej P. Tadeusz, ma duże znaczenie. Jeśli pod Macem, nie ma problemu, obsługa ekranów działa w tle i w ogóle nie zajmuje uwagi użytkownika. Jeśli pod Windows, czeka Pana trochę walki z profilami, przeładowywaniem wyświetlania, sprawdzanie kolejności wyjść na karcie, kolejności ekranów w systemie, prawidłowość przypinania profili itd. Słowem, trzeba się nauczyć trochę serwisować system zarządzania kolorem.
PS. Czujnik i oprogramowanie które Pan posiada zdecydowanie nie nadaje się do tego celu.
System operacyjny, jak wspomniał wyżej P. Tadeusz, ma duże znaczenie. Jeśli pod Macem, nie ma problemu, obsługa ekranów działa w tle i w ogóle nie zajmuje uwagi użytkownika. Jeśli pod Windows, czeka Pana trochę walki z profilami, przeładowywaniem wyświetlania, sprawdzanie kolejności wyjść na karcie, kolejności ekranów w systemie, prawidłowość przypinania profili itd. Słowem, trzeba się nauczyć trochę serwisować system zarządzania kolorem.
PS. Czujnik i oprogramowanie które Pan posiada zdecydowanie nie nadaje się do tego celu.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Ja pod Windows przez to wszystko przeszedłem i w końcu zrezygnowałem. Dałem nawet dwie karty graficzne. Profile w systemie ładnie się zapinały pod każdy monitor osobno. Niby wszystko było w porządku jednak kolor na drugim monitorze ciągle wydawał się nie taki a PS pokazywał, że oba monitory pracują cały czas na jednym profilu, który jest przypisany do monitora głównego. W końcu drugi monitor, ten na którym mam paletę narzędzi ustawiłem ręcznie (w OSD) tak żeby był maksymalnie podobny do pierwszego i tak jadę cały czas.
?!? Czyżby w PS, w RGB Working Space był ustawiony profil monitora? Takie ustawienie powoduje, że na monitorze, którego profil jest ustawiony w PS, mamy WYŁĄCZONE zarządzanie kolorem.TiT pisze:PS pokazywał, że oba monitory pracują cały czas na jednym profilu, który jest przypisany do monitora głównego.
- Tom01
- Kontakt:
PS zawsze, jako "Monitor RGB" pokazuje profil tego monitora na którym został uruchomiony. Kłopot w tym, że przesunięcie obrazu na drugi, powinno w locie przeładować wyświetlanie wg profilu drugiego i tylko tego przesuniętego okienka. PS tak umie, ale na Macu. Niestety pod Windows najczęściej to nie działa. Pozostaje praca na jednym, drugi jako pomocniczy, bez wyświetlania żadnych elementów swoich prac. Jedynie palety, narzędzia, itp.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- jendrek
- Kontakt:
Więc, na wstępie os to win 7.
Odnośnie samych monitorów, właśnie o ich technologiczne różnice chodziło mi najbardziej. W sumie to liczyłem się z tym nawet przy zakupie, że dokupując monitor z inną matrycą synchronizacja może być niemożliwa. Ale pokusa posiadania jak najlepszego monitora za określoną kwotę była silniejsza.
W takim układzie co mi pozostaje, zakup kolejnego 2462? No bo skoro system operacyjny i tak nie będzie sobie radził (nawet z monitorem o podobnych technikaliach) to nie widzę innego wyjścia.
A tak z innej beczki, powiedzcie mi proszę, ten easypix się zupełnie do niczego nie nadaje? W sumie nabyłem go prawie w prezencie więc żal było nie skorzystać. Nie ma jakiejś "metody" na jego wykorzystanie, choćby doraźne, mówię o "kalibracji" 2462.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Odnośnie samych monitorów, właśnie o ich technologiczne różnice chodziło mi najbardziej. W sumie to liczyłem się z tym nawet przy zakupie, że dokupując monitor z inną matrycą synchronizacja może być niemożliwa. Ale pokusa posiadania jak najlepszego monitora za określoną kwotę była silniejsza.
W takim układzie co mi pozostaje, zakup kolejnego 2462? No bo skoro system operacyjny i tak nie będzie sobie radził (nawet z monitorem o podobnych technikaliach) to nie widzę innego wyjścia.
A tak z innej beczki, powiedzcie mi proszę, ten easypix się zupełnie do niczego nie nadaje? W sumie nabyłem go prawie w prezencie więc żal było nie skorzystać. Nie ma jakiejś "metody" na jego wykorzystanie, choćby doraźne, mówię o "kalibracji" 2462.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
- Tom01
- Kontakt:
Dokładnie tak.jendrek pisze:W takim układzie co mi pozostaje, zakup kolejnego 2462? No bo skoro system operacyjny i tak nie będzie sobie radził (nawet z monitorem o podobnych technikaliach) to nie widzę innego wyjścia.
To przemalowany Spyder z niedopracowanym oprogramowaniem. Przydaje się przy monitorach za 1 tys zł, ale używanie czegoś takiego do monitora zawodowego to grzech.jendrek pisze:A tak z innej beczki, powiedzcie mi proszę, ten easypix się zupełnie do niczego nie nadaje?
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl