Witam,
mam problem z konwersja zdjec do srgb w Photoshopie. W Windowsie 7 przydzielilem profil monitora. Ten sam profil przydzielilem w color settings - working space - RGB.
Wszystko dziala, pod warunkiem ze zdjecia odpalam pod Firefoxem albo w PS. Probojac dac je do IE juz krzacza sie kolory mimo ze konwertuje zdjecie do srgb. Co sie dzieje, moze cos nie tak robie? Prosze o pomoc.
Profilowanie szeroki gamut Photoshop
Pewnie dlatego, że IE nie korzysta z profilu monitora.
IE nie korzysta z zadnego zarzadzania barwa, ale skonwertowalem do srgb wiec problemu nie powinno byc a jest.
Tak, sa przesycone i niczym sie nie roznia od tych z profilem monitora i ARGB. Sprawdzilem przed chwila jeszcze raz - w working space mam Adobe RGB.
Podtrzymuje mój pierwszy post. IE odczytuje profil ze zdjęcia, ale nie korzysta z profilu monitora, zatem jak sprawdzałem doświadczalnie traktuje gamut monitora jako sRGB (dla IE zarówno zdjęcie jak i monitor są w takiej sytuacji widziane jako sRGB). Może ktoś mądrzejszy jeszcze potwierdzi tę tezę.
Rzecz tyczy sie takze roznych portali zdjeciowych gdzie nie ma modulu zarzadzania barwa.
Bardziej chetnie bym poczytal jak skonfigurowac to poprawnie.
Bardziej chetnie bym poczytal jak skonfigurowac to poprawnie.
- Tom01
- Kontakt:
Ależ to bardzo proste. Używamy TYLKO aplikacji, które mają zarządzanie barwą. Łatwo to rozpoznać - wyświetlają tak jak PS. Reszta do kosza.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Witam wszystkich...
Nie chcąc zakładać nowego tematu chciałbym uzyskać kilka odpowiedzi:
Mam skalibrowany monitor i do niego profil. Profil jest oczywiście zainstalowany (wybrany) w systemie. Zdjęcia tworzone w sRGB i chciałbym aby wiernie oddawały barwy na innych monitorach czy LCD. Pytania:
1. Czy edytując w Photoshopie w color settings w końcu pozostawić domyślnie sRGB czy jednak zmienić na profil monitora ? Przy otwieraniu pliku zawsze wybieram sRGB.
2. Wcześniej pojawił się wpis aby dołączać profil przy zapisywaniu... Jaki profil ? monitora ?. Jeśli tak to co będzie jak zmienię monitor? Wydawało mi się, że powinno być w sRGB.
3. Gdzieś zgubiłem post, w którym zostało wyjaśnione co znaczy gwiazdka w nagłówku otwartego pliku w Photoshop - tam gdzie jest (RGB/8)
Sorry za te być może proste pytania, ale jestem początkujący w profilach i postanowiłem, że jak będę miał w Photoshop wszystko ok to resztę jakoś dopasuję.
Dziękuję.
Nie chcąc zakładać nowego tematu chciałbym uzyskać kilka odpowiedzi:
Mam skalibrowany monitor i do niego profil. Profil jest oczywiście zainstalowany (wybrany) w systemie. Zdjęcia tworzone w sRGB i chciałbym aby wiernie oddawały barwy na innych monitorach czy LCD. Pytania:
1. Czy edytując w Photoshopie w color settings w końcu pozostawić domyślnie sRGB czy jednak zmienić na profil monitora ? Przy otwieraniu pliku zawsze wybieram sRGB.
2. Wcześniej pojawił się wpis aby dołączać profil przy zapisywaniu... Jaki profil ? monitora ?. Jeśli tak to co będzie jak zmienię monitor? Wydawało mi się, że powinno być w sRGB.
3. Gdzieś zgubiłem post, w którym zostało wyjaśnione co znaczy gwiazdka w nagłówku otwartego pliku w Photoshop - tam gdzie jest (RGB/8)
Sorry za te być może proste pytania, ale jestem początkujący w profilach i postanowiłem, że jak będę miał w Photoshop wszystko ok to resztę jakoś dopasuję.
Dziękuję.
- Tom01
- Kontakt:
Ad1. NIGDY, PRZENIGDY jako przestrzeń roboczą nie wybieramy profilu monitora! Pracujemy w sRGB lub AdobeRGB zależnie od przyjętej filozofii pracy.
Ad2. Załączamy profil przestrzeni do jakiej jest wyrenderowane lub skonwertowane zdjęcie. Do internetu sRGB. NIGDY nie dołączamy do pliku profilu monitora!
Ad3. Gwiazdka oznacza plik edytowany i nie zapisany.
PS. Profil monitora w systemie służy WYŁĄCZNIE Panu i Pańskim aplikacjom aby "wiedziały" jak wyświetlać na Pana monitorze. Do niczego innego on nie służy.
Ad2. Załączamy profil przestrzeni do jakiej jest wyrenderowane lub skonwertowane zdjęcie. Do internetu sRGB. NIGDY nie dołączamy do pliku profilu monitora!
Ad3. Gwiazdka oznacza plik edytowany i nie zapisany.
PS. Profil monitora w systemie służy WYŁĄCZNIE Panu i Pańskim aplikacjom aby "wiedziały" jak wyświetlać na Pana monitorze. Do niczego innego on nie służy.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl