jestem na końcowym już etapie wyboru monitora. Monitor multimedialny do wszystkiego z nastawieniem na bardzo amatorską obróbkę zdjęć w lightroomie, z późniejszym wywołaniem tych zdjęć na papier w zewnętrznym labie (najlepsze w formacie A4 lub większym). Proszę nie proponować rozwiązań droższych - nie mam kompletnie żadnej możliwości dołożenia $.
Ze wszystkich dostępnych monitorów zawęziłem wybór do Eizo FS2333 lub Nec EA234Wmi. Mogę ewentualnie zmienic na budżetowe WUXGA typu Benq BL2411pt lub wchodzący do sprzedaży HP Z24i (na razie nic o nim nie wiadomo).
Natomiast chodzi mi głównie o wspomniany Nec EA234Wmi, mniejszy brat polecanej tu wersji 24 (nie stać mnie na nią!). Czy wiadomo coś więcej na temat tego monitora, bo w necie nie ma kompletnie żadnych testów, porównań itp...
A jest to chyba zupełnie inna konstrukcja od wspomnianej wersji 24, ale nie wiem, czy technicznie lepsza do koloru niż FS2333? Nie wiem również czy da się kalibrować wersję 23 sprzętowo, jak to ma miejsce w modelu o cal większym. Na pewno wygląda atrakcyjniej od FS2333 i posiada pivot, co jest dla mnie zaletą (pivot, nie wygląd
![Puszcza oko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)