Dobra, ja nie jestem tą studentką i zdjęć nie będzie, ale musiałem coś wymyślić, żebyście nie pomyśleli "rany, znowu kolejny taki sam wątek" i chcieli tu zajrzeć...

Ale żeby nie było 100% ściemy, to faktycznie chodzi o moją narzeczoną, która studiuje architekturę krajobrazu (naprawdę ma same 5!), więc większość prac to wszelkiego rodzaju CADy i o ile w tym zastosowaniu jeszcze do tej pory "jakoś było" na 15sto lenim LCD sasmung (nie chcę heretykować

Do rzeczy - pierwotnie myślałem, że za 1200zł coś można już kupić i myślałem o Dellu 2412, ale jak wszedłem na to forum, to szybko zostałem wyprowadzony z błędu

Cała rodzina zrobiła zrzutkę więc budżet mamy ok 2500zł + wiadomo kalibracja, monitor ma służyć tylko i wyłącznie do tych "amatorskich profesjonalnych" zastosowań, absolutnie żadnych gier filmów itp, pożądana wielkość to 24" (tylko muszę wtedy sprawdzać wymiary każdego czy się zmieści na specyficznym biurku, zaprojektowanym własnie przez nią samą

Jako, że jestem kompletnym "lajkonikiem" mam też pytanie: Docelowo monitor miałby być używany z dwoma komputerami, stacjonarnym starym Dellem 690 z quadro i laptopem z jakimś Radeonem 760M czy coś takiego, to czy jest to w ogóle realne żeby skalibrować monitor do pracy z dwoma komputerami? Bo rozumiem, że kalibracja monitora, to nie tylko ustawienia monitora, ale majstrujemy też w karcie graficznej? Na całe szczęście jesteśmy z Krakowa, więc już wiem, że działa tu ochrzczony dosłownie wszędzie (czytałem też nikoniarzy, canon board itp) guru kalibracji kolega Czornyj, także na pewno zwrócę się do Ciebie w tej sprawie, no i zakupu to myślę że z przyzwoitości wypadałoby dokonać u Pana Tomka (BTW: przyzwyczajony jestem, że na wszelakich forach wszyscy są "bracią" i zwracają się do siebie per Ty?), tylko nie wiem czy będą środki i czas (ma to być prezent pod choinkę) na selekcję, bo niestety ale mamy już koszmarne przeżycia z awaryjnym, uszkodzonym na wstępie sprzętem, i też zawsze kończy się to płaczem i histerią, wiecie jak to z babami...

Cytując pewnego pana, "Pomożecie?"

Pozdrawiam,
Kuba