Witam,
Wszedzie na sieci mozna przeczytac artykuly o nowych monitorach 4K, zwlaszcza, ze niedawno Dell wypuscil cala serie.
Moje krotkie pytanie do ekspertow tutaj: jak sie te monitory maja w zastosowaniach fotograficznych.
Czy to jest tak, ze te monitory dziala na tej samej zasadzie co retina w macbooku czyli skalowanie? Czy po prostu OSX np. bedzie pokazywal natywna rozdzielczosc ok. 3800 w poziomie?
Monitory 4K dla fotografa
Monitor jak monitor. Znając Dell, będzie nadawał się do fotografii jak poprzednie modele z serii Ultrasharp. Czyli raczej mizernie. Samo "dodanie" rozdzielczości 4k niczego w tym aspekcie nie poprawi.
Monitor ma swoją rozdzielczość i nie więcej. To, jak będzie działał w systemie, to zależy jaki on będzie. Skalowanie odbywa się przez system, a nie przez matrycę.
Monitor ma swoją rozdzielczość i nie więcej. To, jak będzie działał w systemie, to zależy jaki on będzie. Skalowanie odbywa się przez system, a nie przez matrycę.
- NocnyJastrzab
zdolność właściwej reprodukcji koloru i utrzymywanie parametrów w czasie. Dell itp. nigdy tego nie zapewnią, a obecne 4K to na razie eksperymenty. Lepiej poczekać, aż
pozostałe branże nadgonią temat i 4K będzie już powszechnym standardem..
Re: Monitory 4K dla fotografa
Na monitorach 4k na pewno zdjęcia będą się lepiej prezentować pod względem ostrości i klarowności. Natomiast wciąż kluczowym czynnikiem będzieanarti pisze:Moje krotkie pytanie do ekspertow tutaj: jak sie te monitory maja w zastosowaniach fotograficznych.
zdolność właściwej reprodukcji koloru i utrzymywanie parametrów w czasie. Dell itp. nigdy tego nie zapewnią, a obecne 4K to na razie eksperymenty. Lepiej poczekać, aż
pozostałe branże nadgonią temat i 4K będzie już powszechnym standardem..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- NocnyJastrzab
Jeśli kogoś stać na bycie "beta-testerem" to proszę bardzo..
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
Miałem przez parę dni takiego Della i wkrótce napiszę kilka słów na jego temat. Muszę tylko obrobić się z robotą. Odpowiem tylko krótko na pytanie autora wątku.
Przy rozdzielczości 4K foty prezentują się znakomicie, a piksele nie przeszkadzają w pracy, bo ich "nie ma". Moim zdaniem jest to bardzo dobry kierunek rozwoju. Będę taki chciał Wspomniany Dell jednak nie nadaje się do poważnych zastosowań.
W OSX wyświetlana jest natywna rozdzielczość 3840 x 2160, nawet na dość leciwym już Radeonie 4870. Jedyny minus, to odświeżanie 30 Hz co zauważyłem dopiero po kilku godzinach jak otworzyłem System Preferences . Z tego co wiem, to nie kwestia karty (aczkolwiek w tym przypadku pewnie i karty), a sterowników. Na mieście mówią, że aktualizacja do 10.9.3 ma ten "problem" poprawić. 10.9.3 ma też udostępnić skalowanie elementów interfejsu takie jak w oryginalnej retinie.
Przy rozdzielczości 4K foty prezentują się znakomicie, a piksele nie przeszkadzają w pracy, bo ich "nie ma". Moim zdaniem jest to bardzo dobry kierunek rozwoju. Będę taki chciał Wspomniany Dell jednak nie nadaje się do poważnych zastosowań.
W OSX wyświetlana jest natywna rozdzielczość 3840 x 2160, nawet na dość leciwym już Radeonie 4870. Jedyny minus, to odświeżanie 30 Hz co zauważyłem dopiero po kilku godzinach jak otworzyłem System Preferences . Z tego co wiem, to nie kwestia karty (aczkolwiek w tym przypadku pewnie i karty), a sterowników. Na mieście mówią, że aktualizacja do 10.9.3 ma ten "problem" poprawić. 10.9.3 ma też udostępnić skalowanie elementów interfejsu takie jak w oryginalnej retinie.
Hmm, czyli taka retina na normalnym duzym ekranie.
Pracuje na retinie i wiem jakie to zalety ma, rzeczywiscie nie widac pikseli:)
Chodzi mi bardziej o to czy wyswietlane kolory maja sie jako tako na tym 4k monitorze.
Chodzi mi bardziej o to czy wyswietlane kolory maja sie jako tako na tym 4k monitorze.
Rozumiem, że chodzi o Della konkretnie. Jako tako ujdzie jeśli ktoś nie ma wygórowanych wymagań. Ja bym go nie kupił, ani nie polecił. To tak jak w samochodach: Skodą Fabią 1.2 da się jeździć, ale ja tam wolę swojego WRX'aanarti pisze:Hmm, czyli taka retina na normalnym duzym ekranie.
Wróć do „Zastosowania amatorskie”