Od kilku lat zajmuję się półamatorsko tworzeniem grafiki, głównie internetowej, strony www, szablony aukcji itp. Od czasu do czasu zdarza mi się zrobić jakiś projekt do druku - kalendarz, ulotka, wizytówka itp (jest tego może 10-15% z ogólnej liczby projektów). Od początku pracuję na monitorze '19 Gateway - CRT. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą monitora, myślę, że najlepszy rozmiar dla mnie to 24 cale.
Początkowo nie miałem pojęcia, że tanie monitory LCD jak LG czy Dell tak kiepsko odwzorowują kolory. Dopiero po lekturze tego forum zapoznałem się co nieco z tematem bo pewnie skończyłbym z jakimś 24 calowym tanim LG, o którym wszyscy piszą jakie ma piękne kolory

Po długich poszukiwaniach stwierdziłem, że jednak trzeba wydać więcej kasy, nie chciałbym jednak przekroczyć 1500 zł. Wypatrzyłem tego NEC EA244WMi. Chciałbym więc zapytać, czy nada się on również do tworzenia od czasu do czasu grafiki do druku? Oczywiście wiem, że jest to tani monitor z tych już trochę profesjonalnych i na pewno te za 2-3-4 razy więcej będą lepsze. Chciałbym wiedzieć, czy uda się na nim uzyskać w miarę małe przekłamania kolorów na tyle, by do tego typu prac od czasu do czasu sprawdził się. Czy jednak zdecydowanie w takich zastosowaniach odpada ? Oczywiście do grafiki internetowej nie potrzebuję takiego super odwzorowania.
I drugie pytanie - czy da się na tym monitorze pograć w jakieś w miarę szybkie gry bez efektu smużenia ? Nie gram zbyt wiele, ale od czasu do czasu chciałbym go do tego celu wykorzystać.
Pozdrawiam.