Kalibracja Retina z NEC PA241W

Kalibratory, procedura kalibracji, warunki miejsca pracy, baza profili monitorów.
bartek

Kalibracja Retina z NEC PA241W

05 marca 2014, 15:25 - śr

Witam serdecznie,

posiadam monitor NEC PA241W podłączany do MBP 13" Retina.

NECa kalibrowałem do tej pory przy użyciu SpectraView II ze sprzętem ColorMunki Photo. Potrzebuję teraz dokalibrować Retinę przy użyciu AgryllCMS/dispcalGUI.
W związku z czym mam kilka pytań.

INSTALACJA

- Na stronie dispcalgui jest napisane, że należy korekcje kolorymetru dla ColorMunki Display - czy dla ColorMunki Photo także? Zdaje się, że to zupełnie różne urządzenia, ale nie jestem specjalistą

KONFIGURACJA

Przyznam szczerze, że nie wiem :)
Znalazłem informację na zagranicznym forum (zresztą opisaną przez naszego forumowego specjalistę czornyja):
http://www.luminous-landscape.com/forum ... ic=86133.0

Niestety jest tu kilka niewiadomych:
Remember to choose proper ccss (it's white LED for rMBP)
Gdize to należy wybrać, bo niestety nie mogę znaleźć?
In dispcalGUI - enter Options>Set additional commandline arguments, dispcal: -Q 1964_10
Jaka wartość będzie dla PA241W? Taka sama?

I teraz tak,

1. Kalibruję NECa przy pomocy SVII standardowo (D65, g2.2)
2. Kalibruję (calibrate&profile) Retinę przy pomocy DispcalGUI
a. Whitepoint: color temprerature: 6500
b. White level: As measured
c. Black level: As measured
d. Tone Curve: gamma 2.2 Relative
e. Profile type: Curves + Matrix
f. Black point compensation (on)
g. dodaję opcję "-Q 1964_10" do discpal
h. ustawiam "white LED" dla CCSS (gdzie?)
3. Odpalam Multiprofiler / zakładka Picture Mode
a. Zaznaczam PictureMode: SVII
b. zaznaczam "Metamerism correction"
c. co z "response improve" (defaulowo zaznaczone)
d. co z "ambient light compensation"
e. suwaków Brightness i Black Level - nie ruszam
(tutaj właściwie pytanie, bo Brightness mam ustawione tutaj na 86cd/m^2 gdzie monitor skalibrowany jest na 80cd/m^2, mam też ikonkę z wykrzyknikiem i informacją "Reduced CR")

No i pytanie poza tym, co ten Multiprofiler właściwie robi? Czy on modyfikuje mój profil wygenerowany przez SVII? Czy wystarczy uruchomić go jednorazowo po każdej kalibracji przy użyciu SVII? Czy on czyta w jakiś sposób profil z Retiny?

Bardzo dziękuję z góry za pomoc. Jutro wyjeżdżam na miesiąc i będę odcięty od Internetu i potrzebuję na wyjeździe pracować z Retiną i fotografią, więc bardzo zależy mi, aby domknąć tą sprawę jeszcze dzisiaj.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: Kalibracja Retina z NEC PA241W

05 marca 2014, 15:48 - śr

Pliki ccss trzeba utworzyć importując pliki edr z i1profilera

Response improve bez znaczenia, ambient light compensation bez znaczenia.

Co właściwie robi Multiprofiler? Robi tak, by było dobrze ;)
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

05 marca 2014, 16:07 - śr

bartek pisze:- Na stronie dispcalgui jest napisane, że należy korekcje kolorymetru dla ColorMunki Display - czy dla ColorMunki Photo także?
ColorMunki Photo to spektrofotometr, nie potrzeba do niego żadnych korekcji.
bartek pisze:(tutaj właściwie pytanie, bo Brightness mam ustawione tutaj na 86cd/m^2 gdzie monitor skalibrowany jest na 80cd/m^2, mam też ikonkę z wykrzyknikiem i informacją "Reduced CR"
Jeśli jest rozbieżność pomiędzy nastawą w profilerze a "krokiem" regulacji podświetlenia, proponuję wybrać jasność naturalną. Inaczej może być cięcie kartą.
bartek pisze:No i pytanie poza tym, co ten Multiprofiler właściwie robi? Czy on modyfikuje mój profil wygenerowany przez SVII? Czy wystarczy uruchomić go jednorazowo po każdej kalibracji przy użyciu SVII? Czy on czyta w jakiś sposób profil z Retiny?
Po kolei: Nic specjalnego. Nie. Nie. Nie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

05 marca 2014, 17:34 - śr

Faktycznie, nie doczytałem że chodzi o CMP, spektrofotometr nie wymaga dodatkowych kalibracji spektralnych, bo było by to masło maślane.

PA241W nie jest w stanie na regulacji jaskrawości zejść poniżej 90cd/m2 i tnie matrycą, stąd informacja o spadku CR. Z kartą graficzną nie ma to nic wspólnego.

Multiprofiler koryguje rozbieżności pomiędzy tym, co widzi sensor a tym, co dostrzega oko ludzkie. Nie modyfikuje on profilu, bo nie ma takiej potrzeby. Korektę należy każdorazowo zapiąć po kalibracji, bo na czas kalibracji korekta musi być wyłączona. Profil Retiny go nie interesuje, każdy element systemu zarządzania barwą jest integrowany niezależnie od innych.
bartek

06 marca 2014, 21:19 - czw

Zrobiłem zarówno z opcją "-Q 1964_10" jak i bez.

Moje wnioski są takie. Jeżeli włączony jest Multiprofiler/Metamerism correction to zdecydowanie bardziej zbliżone są kolory na Retinie z wyłączoną opcją -Q 1964_10. (obraz wtedy jest dużo cieplejszy.

Jeżeli natomiast wyłączę Metamerism to lepiej retina wygląda z właczoną swoją opcją. Obraz wtedy też jest w miarę podobny (chyba mniej niż w pierwszym przykładzie), jest natomiast zimniejszy.

Jak powinienem to zostawić? Bo raczej różnica jest cieplejszy/zimniejszy jest dość znaczna...
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

06 marca 2014, 21:47 - czw

Powinieneś zostawić tak, jak Ci się podoba ;)

NEC z włączoną korektą i retina skalibrowana -Q 1964_10 wyglądają bardziej jak normalne monitory i są wizualnie ze sobą bardziej zgodne. Jeśli o to nam chodzi, to stosujemy w/w technikę. Jeśli bardziej podoba nam się chłodniejszy odcień i nie przeszkadza nieco gorsza zgodność, to nie stosujemy :D
bartek

06 marca 2014, 22:05 - czw

A ja myślałem, że chodzi w tym nie tyle o to co nam się podoba tylko o to co jest najbliższe rzeczywistości, aby nie mieć przekłamań na wydrukach ;)

No i to co najważniejsze - dziwne jest to, że u mnie nie ma kombinacji Metamerism/Q1964_10 jako cieplejszej. Metamerism - ociepla. Ale Q1964_10 zdecydowanie ochładza i bez tej opcji mam ciepły i zbliżone barwy jak do NECa z opcją metamerism. Dziwne? Zrobiłem coś nie tak? :)
bartek

06 marca 2014, 22:25 - czw

Czornyj pisze:PA241W nie jest w stanie na regulacji jaskrawości zejść poniżej 90cd/m2 i tnie matrycą, stąd informacja o spadku CR. Z kartą graficzną nie ma to nic wspólnego.
A tutaj Pan mi proponował zejść dużo poniżej: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=1343&p=13501#p13490 ;-)
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

06 marca 2014, 22:35 - czw

Problem polega na tym, że korekta metameryzmu nie jest oparta na żadnym z obserwatorów dostępnych w Argyllu - testowałem to na GBr LED gdzie uzyskałem lepszą zgodność retiny w Q 1964_10 z włączoną korektą, w przypadku WG CCFL jest widać inaczej - ważne, by skutek był zadowalający.

Kalibracja nie ma siły sprawczej, nie jest w stanie zmusić rzeczywistości by zachowywała się wedle tego, co wyświetla nasz monitor - wygląd wydruku jest b. uzależniony od ilości światła, jego charakterystyki spektralnej i otoczenia zdjęcia w miejscu oceny barw. Kalibrując możemy zasymulować tylko pewną kombinację warunków.

Zmniejszenie CR spowodowane niedostateczną regulacją niekoniecznie musi stanowić problem, w przedmiotowym wypadku zasugerowałęm poświęcenie CR w celu lepszego odwzorowania barw niezbyt mocno oświetlonego wydruku.

Wszystko jest niestety mocno relatywne, nie ma prostych odpowiedzi a jedynie niezliczone możliwości.

Wróć do „Kalibracja monitorów”