Witajcie ! Mam pytanie:
Czy niekalibrowanie monitora Eizo serii ColorEdge [CG241W i CG243W] ma na niego negatywny wpływ ?
Posiadam w studiu graficznym i w domu kilka monitorów Eizo CG241W i Eizo CG243W. Kalibruję je za pomocą Color Navigatora i spektrofotometru X-rite i1iO.
Zastanawiam się, czy gdybym np. kalibrował wszystkie monitory poza jednym to, czy brak kalibrowania miałby jakiś wpływ negatywny na ten jeden monitor ?
Czy po jakimś czasie nieokazałoby się, że tego jednego monitora nie da się skalibrować tak dokładnie jak tych, które były kalibrowane często ?
Czy po kalibracji takiego monitora po długim czasie niekalibrowania jego delty będą wyższe niż monitorów regularnie kalibrowanych ?
Wyświetlanie monitora nie zaczne odjeżdżać od norm mocniej niż w przypadku monitorów kalibrowanych ?
Podsumowując: czy nie wystapią jakieś trwałe problemy z tym monitorem ?
Prosze o udzielenie odpowiedzi.
Zastanawiam się nad tym z jednego prozaicznego powodu: jeden z grafików w studiu niekalibruje monitora bo mu się nie chce
Niekalibrowanie monitora Eizo ColorEdge
- ELBE
- Kontakt:
- NocnyJastrzab
Re: Niekalibrowanie monitora Eizo ColorEdge
>> Do zwolnienia!jeden z grafików w studiu niekalibruje monitora bo mu się nie chce
..albo niech mu się zachce
Może mieć.. Jak bardzo, to już kwestia indywidualna danej sztuki.Czy niekalibrowanie monitora Eizo serii ColorEdge [CG241W i CG243W] ma na niego negatywny wpływ
> Może się tak okazać. Z tym, że rzadko da się chyba kalibrować dokładnie sztuka w sztukę. Na każdym monitorze może Pan mieć inne wyniki, ale odchyłki nie powinny być widoczne na pierwszy rzut oka. Każdy monitor po dłuższym czasie będzie miał jakieś odchyłki. Istotne też jest, jakie się dopuści widełki tolerancji. Przy układzie wielomonitorowym kalibracja powinna iść ciągem na każdym wyświetlaczu. To powinno zapewnić lepszą zgodność i równość.Czy po jakimś czasie nieokazałoby się, że tego jednego monitora nie da się skalibrować tak dokładnie jak tych, które były kalibrowane często ?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Czornyj
- Kontakt:
Jeśli tylko monitor nie pracuje na znacząco wyższej luminancji od pozostałych (co może przyspieszyć zużycie podświetlenia), to nic się nie ma prawa stać. Kalibracja tego typu monitora polega na ustawieniu jaskrawości i wpisaniu sekwencji zer i jedynek do wewnętrznej tablicy korekcyjnej.
- ELBE
- Kontakt:
Dzieki za odpowiedzi.
Niestety nie mogę zwolnić tego "niesfornego" grafika bo nie jestem szefem ale chętnie bym to zrobił
Monitor niekalibrowany pracuje na luminacji bardzo podobnej do pozostałych monitorów, które są kalibrowane.
Zakładam więc, że monitowi nic się nie stanie i nie będę ingerował w działalność tego osobnika, nich niekalibruje i zyje swoim zyciem.
P o z d r o w i e n i a !
Niestety nie mogę zwolnić tego "niesfornego" grafika bo nie jestem szefem ale chętnie bym to zrobił
Monitor niekalibrowany pracuje na luminacji bardzo podobnej do pozostałych monitorów, które są kalibrowane.
Zakładam więc, że monitowi nic się nie stanie i nie będę ingerował w działalność tego osobnika, nich niekalibruje i zyje swoim zyciem.
P o z d r o w i e n i a !
Wróć do „Kalibracja monitorów”