piszę, ponieważ zainteresowany jestem kupnem nowego monitora. Mam w związku z tym kilka pytań. Ale od początku. Aktualnie pracuję na laptopie (o zgrozo..) 15,4 z rozdz 1440x900. Do tego do przeglądania zdjęć czy ogólnie pracy czasem podpinam mój wysłużony już monitor LG L1730P - swojego czasu bardzo dobry panel (co prawda tylko TN ale nie jest tragiczny).
Aktualnie chciałbym kupić monitor 24'' z rozdziałką 1920x1200. Inne możliwości nie wchodzą w grę (nie chcę ani tańszego rozwiążania czyli 22 cale z taka rozdzialka- wtedy piksel byłby za mały dla mnie, ani mniejszej rozdziałki - w końcu chce powiększyć obszar roboczy - znacznie).
Zastosowanie. Monitor używam często w Photoshopie (i to tam najbardziej brakuje mi miejsca), tworzę grafiki zarówno do stron www jak i czasem reklamy do druku w magazynach wnętrzarskich. Dużo podróżuję i lubię też, gdy zdjęcia z mojej D90 wyglądają tak jak mają wyglądać

Teraz zakres cenowy. I tutaj zaczynają się schody. Uparłem się, że chcę monitor na czymś innym niż TN. To na pewno. Tylko, że ceny mnie trochę szokują. Aktualnie zastanawiam się między półką "ekonomiczną" czyli Dell U2410 albo HP LP2475W. Jest też nieco droższy Nec 2490WUXi2, jednak tutaj pojawiają się różne opinie na temat braku powłoki polaryzacyjnej.. Dziwi mnie fakt, że w tej półce wszystkie monitory są już jakiś czas na półkach.. nie ma żadnej "nowości", która w podobnej cenie oferowałaby coś więcej niż te monitory.
Moje pytanie brzmi następująco - co wybrać?:) Czy może w najbliższym czasie będzie jakaś premiera czegoś sensownego? Jest też jeszcze jedno wyjście, poczekać trochę (pewnie z 2-3 miesiące) i kupić coś droższego czyli EIZO S2433WE lub ... NEC PA241W. Ten ostatni to niesamowity rodzynek z tego co czytam.. bardzo chciałbym coś takiego mieć w domu, jednak obawiam się, że przy moim bądź co bądź, jednak półprofesjonalnym podejściu (żeby nie powiedzieć amatorskim) ciężko zarobione pieniądze nie będą do końca dobrze wydane. Tzn dobrze pewnie by były tylko po prostu może wystarczy mi jednak coś z tego co wymieniłem na początku..
No i jeszcze jedno pytanie - jak wygląda sprawa z puszczeniem sygnału z konsoli na wyżej wymienionych monitorach? Czy jest opcja braku skalowania (w tym wypadku rozciągania z 1080 do 1200)? Konsoli nie mam, ale prędzej czy później chciłbym kupić no i trochę szkoda by było, żeby HD było na siłę "rozciągnięte".