Nowy Eizo 24''/27'' zamiast 19 flexscana

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
galante

Nowy Eizo 24''/27'' zamiast 19 flexscana

05 czerwca 2014, 11:49 - czw

Witam wszystkich użytkowników forum.
Przeglądałem wiele wątków lecz nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na pytanie które sobie zadaję. Obecnie jestem użytkownikiem Eizo FlexScan S1932 z matrycą pva, który to monitor bardzo cenię, ale który muszę wreszcie wymienić na jakiś większy, 24'' lub 27''.

Zawodowo zajmuję się digital paintingiem, więc można to porównać do pracy z fotografią, z tym że rzadko moje pracę trafiają do druku. Jeśli jednak tak już się dzieje, to nigdy nie byłem rozczarowany ich wyglądem. Wydaje mi się że mój S1932 pracuje tylko w przestrzeni sRGB, jeśli tak jest, to taki gamut jest dla mnie wystarczający. Po godzinach pracy wykorzystuję monitor do gier i oglądania filmów. Wszystkie te czynności wykonuję za równo w dzień, wieczorem jak i w nocy, w różnych warunkach oświetleniowych i do wszystkich tych funkcji mój obecny monitor, jego jakość obrazu, kolory, czernie, brak smużenia oceniam jako zadowalającą.
Obecnie szukam monitora który nie byłby gorszy od obecnego, ale oferowałby większy obszar roboczy 24''(16:10) lub 27''(16:9), kolory/czernie/równomierność podświetlenia nie odbiegały na niekorzyść od tego do czego już zdążyłem się przyzwyczaić oraz nadawałby się do gier i filmów. Nie wiem czy obecnie promowane matryce IPS podołają takiej funkcjonalności. Moje sympatie automatycznie kierują się w stronę eizo i pod rozwagę wybrałem sobie kilka pozycji:

FlexScan EV2436W
FlexScan EV2736W
ColorEdge CX240
ColorEdge CX270
FORIS FG2421-PL - [jedyny na matrycy va, preferowany do gier (obawiam się zbytniej ingerencji "poprawiaczy" obrazu) no i niestety 16:9]

Przedstawiam pozycje bardzo różne, z różnych przedziałów cenowych, a to dlatego ze nie widziałem żadnego z nich na żywo i nie wiem jaki byłby dla mnie odpowiedni. Próbuję się umówić na wizytę w salonie eizo w Warszawie, ale na razie nie mam od nich odpowiedzi. Zauważyłem że monitory dedykowane do grafiki czy fotografii mają też wydłużony czas reakcji i nie chciałbym żeby to było zauważalne przy zastosowaniach multimedialnych. Zależy mi też żeby monitor miał kalibrację fabryczną i od razu po wyjęciu z pudełka nadawał się do pracy. Celowo nie piszę o budżecie, wolę znaleźć monitor odpowiadający moim oczekiwaniom tzw złoty środek.

Poproszę o pomoc w wyborze i pozdrawiam.
dexter80

Re: Nowy Eizo 24''/27'' zamiast 19 flexscana

06 czerwca 2014, 13:12 - pt

Ze swojej strony mogę polecić CX240. Niedawno kupowałem jestem bardzo zadowolony. Najlepiej brać w komplecie z ColorNavigator bo wychodzi taniej i masz możliwość wykonania kalibracji sprzętowej i odblokowania funkcji czujnika auto korekcji.
Też zastanawiałem się nad 27" byłem w Galerii Eizo w Warszawie i jak dla mnie czcionki w programach są za małe przy tej rozdzielczości. Windows nie umie sensownie skalować interfejsu programów jak i siebie samego. Chyba że pracujesz na Macu wtedy wszystko ma taką samą wielkość niezależnie od rozdzielczości, wtedy na pewno warto wybrać większą przestrzeń roboczą.Choć wbrew pozorom nie aż tak dużo większą w stosunku do 24" w proporcjach 16x10 w zasadzie uzyskujesz ok 1 cm od góry i trochę miejsca na palety narzędzi z prawej. Co do gamutu to Cx240 jest szeroko gamutowy ale masz możliwość przełączania predefiniowanych trybów sRGB, AdobeRGB które swoją drogą są po wyjęciu z pudełka całkiem sensownie skalibrowane. Jeżeli zdecydujesz się na 27" to polecam CX271 sporo lepszy od poprzednika lub Nec Pa272W ma sporą rzeszę wielbicieli na forum chociaż mi mimo usilnych starań nie udał się go nigdzie w Warszawie zobaczyć na żywe oczy.Powodzenia
galante

06 czerwca 2014, 16:07 - pt

Dzięki za odpowiedź! A jak sprawdza się Twój monitor jeśli chodzi o multimedialne zastosowania, chodzi mi głównie o smużenie, a także czy srebrzenie czerni jest bardzo widoczne? Pytam jako obecny posiadacz matrycy pva i nie wiem czego spodziewać przy przejściu na ips.
Zauważyłem że Nec Pa272W faktycznie się tu pojawia i jeśli chodzi o kwestię ceny to jest ciekawą konkurencją dla 27 Eizo, jednak pewnie skończy się tak jak w Twoim przypadku, czyli kupnem monitora, który będę mógł zobaczyć na własne oczy. Przejdę się po sklepach i porównam sobie wielkości 24 i 27-ek, może też wystarczy mi mniejsza wersja, tym bardziej że 27'' mocno napina budżet.

Zastanawiam się czy czasem nie przeinwestuję wybierając jeden z CX, bo praktycznie cały czas pracuję w PS w trybie sRGB najczęściej w 8 bitowym kolorze, ale na to pytanie to muszę sobie odpowiedzieć porównując jakość obrazu różnych monitorów. Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu uda mi się wybrać do galerii Eizo w Warszawie, to powinno sporo wyjaśnić.
dexter80

06 czerwca 2014, 16:25 - pt

Nie jestem profesjonalnym graczem odpaliłem Dirta i da się grać bez żadnego problemu tak samo w Battlefield w zasadzie nie widzę różnicy w stosunku do mojego starego Samsunga na TN. Srebrzenia nie ma WCALE. CX 240 wyposażony jest w powłoki retardacji optycznej które wyeliminowują ten problem. Czerń jest smoliście czarna. Zdaje się że CX 271 też ma te powłoki tylko jakoś gorzej to działa. Monitor szeroko gamutowy skalibrujesz do sRGB tak że będziesz miał 100% pokrycie, na wąskogamutowcu raczej tego nie osiągniesz i będziesz musiał zaakceptować pewne ograniczenia. Z drugiej strony wąsko gamutowiec jest mniej problematyczny na co dzień w Windows.

Wróć do „Zastosowania zawodowe”