Na wstepie chcialbym podziekowac, za nieprawdopodobnie bogate kompendium wiedzy o monitorach, jestem pod wrazeniem

Poszukuje wlasnie monitora do pracy ze zdjeciami (LightRoom 5, pliki RAW z Canona 6D, kalibrowane X-Rite Color Checkerem Passport). Chcialbym kupic sprzet na najblizszych pare lat, niekoniecznie najtanszy, za to o duzej rozdzielczosci. Obecnie w pracy korzystam z iMaca 27" i dobrze mi sie pracuje w rozdzielczosc 1440p. Jednak zastanawiam sie czy jest sens kupowac monitor 2560x1440 lub 1600 (odpowiednio 27 lub 30") czy lepiej od razu 4K. Nie mialem jeszcze przyjemnosci korzystac z wyswietlacza 4K, ale kilka modeli widzialem w internecie w atrakcyjnych cenach.
Monitor ma w pierwszej kolejnosci zastapic mi wyswietlacz domowego komputera - MacBooka Pro 17" (mid 2010), ktory niestety nie obslugiwal jeszcze 4K, ale sprzet sie starzeje i predzej czy pozniej zastapi go nowy laptop lub PC (Hackintosh), ktory bedzie juz kompatybilny z 4K. Czy wsrod monitorow 4K sa jakies godne umieszczenia na powyzszej liscie czy to raczej sprzet dla graczy i gadzeciarzy, a nie fotografow?
Z jednej strony nie chce isc na kompromisy (a wszystko wskazuje na to, ze albo rozdzielczosc, albo wierne kolory), ale czytalem gdzies, ze na macu nie bede w stanie wycisnac wszystkiego co sie da z drogiego monitora o szerokim gamucie, bo karta graficzna nie pracuje w 10bitach. Jak wyglada kwestia kalibrowania takiego monitora na macu i czy ma to sens by kupowac np NECa 30" w wersji SV czy lepiej zaoszczedzic i kupic wersje PV? Nie udalo mi sie znalezc profesjonalnego monitora 4K z kalibratorem i hoodem, ale nie wiem czy takiego wlasnie potrzebuje, bo w porownaniu z laptopem kazdy wspolczesny monitor z gornej polki bedzie usprawnieniem. I ostatnie pytanie, czy lepiej kupic tanszy monitor i kalibrator (i kalibrowac go regularnie) czy drozszy monitor, ale bez kalibratora? Jakkolwiek nie ustalilem jeszcze budzetu na ten zakup, to jednak nie chce za duzo wydawac, bo w planach mam rownie kosztowny upgrade komputera.
Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi.