Czesc!
Nie chce zakladać nowego tematu dlatego napisze tutaj.
Przeglądalem tematy związane z wyborem monitora i dalej mam mętlik w głowie. Mam problem bo nie wiem jaki monitor kupić.
Bardzo dużo czasu spędzam przed monitorem okolo 12h dziennie, a weekendy jeszcze więcej. Komputer to moje narzędzie pracy i chce kupić monitor, który będzie najlepszy dla wzroku. Przeglądam tematy odnośnie wyboru monitora i każdy wlaściwie temat dotyczy profesjonalnej/amatorkiej obróbki zdjęć, grafiki itp.
Tak naprawdę cena nie ma znaczenia bo ogladalem monitory za 2.5k tylko zastanawiam się czy jest sens kupować taki monitor jak i tak nie wykorzystam jego możliwości graficzny.
Podsumowując. Szukam monitora 23-24' do profesjonalnego zastosowania ale niezwiązanego z grafiką, animacją, grami, fotografia. Myślę, że określenie praca biurowa będzie najlepsze. Zależy mi na wzroku dlatego najważniejsze w wyborze monitora jest to, żeby jak najmniejszym stopniu uszkadzał wzrok. Cena nie ma tak naprawdę znaczenia bo jeżeli za 3k będzie najlepszy to go wybiorę ale jeżeli równie dobry będzie za 1k to dokonam tanszego zakupu.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Szukam monitora 23-24' do profesjonalnego zastosowania biurowego
- Tom01
- Kontakt:
Re: Szukam monitora 23-24' do profesjonalnego zastosowania b
Jeśli cena nie ma głównego znaczenia, proponuję zainteresować się EIZO serii CX. Nie ma monitorów o bardziej komfortowym obrazie.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Re: Szukam monitora 23-24' do profesjonalnego zastosowania b
Myślę, że należy wybrać model z podświetleniem: GB-r LED, 8-bitową matrycą, dobrą regulacją jasności, PWM o wysokiej częstotliwości, wyposażony w obudowę z szeroką regulacją położenia ekranu, umożliwiający szeroką regulację różnych parametrów obrazu. Są to generalnie monitory tzw. "graficzne" a, tak naprawdę, profesjonalne monitory desktopowe.
Druga grupa tańszych produktów (98% monitorów w sklepach) wyposażona jest w podświetlenie: W-LED (dioda niebieska + żółty (ew. czerwono-zielony) luminofor), 6-bitową matrycę wyświetlającą obraz 8-bitowy przez FRC (szybkie mruganie). Zespół tych cech u niektórych osób wywołuje objawy dyskomfortu.
Do pierwszej grupy zaliczają się:
* EIZO CX240, CX241, CX271.
* NEC PA242W, EA244UHD, PA272W, PA302W, PA322UHD.
Do pierwszej grupy zaliczyć można również:
* DELL U2413, U2713H wyposażone w matryce GB-r LED, jednak ich na tym forum nie polecają ze względu na niższą jakość (i cenę).
Mz. najlepiej obecnie wybrać model 27" 2560x1440, trochę droższy od 24", ale o zdecydowanie wyższej rozdzielczości.
Druga grupa tańszych produktów (98% monitorów w sklepach) wyposażona jest w podświetlenie: W-LED (dioda niebieska + żółty (ew. czerwono-zielony) luminofor), 6-bitową matrycę wyświetlającą obraz 8-bitowy przez FRC (szybkie mruganie). Zespół tych cech u niektórych osób wywołuje objawy dyskomfortu.
Do pierwszej grupy zaliczają się:
* EIZO CX240, CX241, CX271.
* NEC PA242W, EA244UHD, PA272W, PA302W, PA322UHD.
Do pierwszej grupy zaliczyć można również:
* DELL U2413, U2713H wyposażone w matryce GB-r LED, jednak ich na tym forum nie polecają ze względu na niższą jakość (i cenę).
Mz. najlepiej obecnie wybrać model 27" 2560x1440, trochę droższy od 24", ale o zdecydowanie wyższej rozdzielczości.