Witam
Od jakiegoś czasu szukam monitora dla siebie do pracy jako fotograf eventowy oraz portretowy.
Fotografia zajmuje się pół-zawodowo, co znaczy że mam sporo zleceń w ostatnim czasie i za
jakiś czas zalożę firmę i wtedy pomyśle nad lepszymi rozwiązaniami niż te o które chce zapytać.
Niestety jak przeglądam monitory u Was, to widzę że same konkrety i dobry sprzęt. Lecz wydałem 4500 zł na komputer i
teraz szukam monitora ale budżet na to został nie duży, bo jakieś 1300 zł maks, ale miało być 1100 zł.
Monitor ma posłużyć jako drugi monitor do IIYAMA E2472 HD którego kupiłem 4 lata temu za 1000 zł.
Jak dla mnie po przekopaniu internetu widzę że najlepszym rozwiązaniem na chwilę obecną będzie EIZO Foris FS2434 IPS.
Ponieważ gwarantuje dobre odwzorowanie kolorów i posiada jak dla mnie odpowiednie parametry pod gry.
Nie oczekuje cudów, z obecnej IIyamy jestem nawet zadowolony, ale chciałbym żeby było jeszcze lepiej.
Możliwe że póżniej wymienie ją na kolejne takie EIZO, albo jakieś lepsze np. Flexscan.
Moje kluczowe pytanie to czy ten monitor nada się do tego co chce robić i co robie na obecnym i jakie mogą być róznice...??
Pozdrawiam
Karol Makurat
PS: EIZO Foris FS2434 IPS to na chwile obecna wydatek 1300 zł
Monitor dla Fotografa Półprofesionalnie
- NocnyJastrzab
Re: Monitor dla Fotografa Półprofesionalnie
Pewnie kupiłeś za drogi komputer. Przyzwoita to maszyna to ok. 3000 zł. Zostałoby spokojnie na NEC P232 albo nawet EIZO CS230 (oba modele to już półprofesjonalne). Tym bardziej, że monitora nie kupuje się na 2-3 lata. No i zastanów się czy ważniejsze będą zdjęcia czy gry. Lepszym kompromisem może okazać się NEC EA244WMi (1415 zł) i najlepiej skalibrowany (+100 zł). Albo poczekaj i dozbieraj do czegoś lepszego, bo warto się wysilić i mieć od razu dobry sprzęt.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
PROCESOR: Intel Core i5-4690K / LGA1150 / 64bit / 3.9 GHz / 6MB
PŁYTA GŁÓWNA: ASRock Fatal1ty H87 Performance
PAMIĘĆ RAM: Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24)
KARTA GRAFICZNA: Zotac GeForce GTX 770, 2GB DDR5 256 Bit / (ZT-70301-10P)
DYSK TWARDY (SYSTEM): SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB
OBUDOWA: Fractal Design Define R4 Black Pearl USB 3.0
ZASILANIE: Cooler Master G550M 550W Modularny 120mm 80+
CHŁODZENIE: Thermalright HR-02 - Macho 120 Rev.A
Widziałem swoją drogą temat tutaj już, odnosnie tego EIZO o którym pisałem, jaki admin/redaktor miał go recenzowac, ale coś mało info o nim...
Akurat komputer kupiłem taki jakiego potrzebowałem... czyli bardzo dobra maszynka do wszystkiego...NocnyJastrzab pisze:Pewnie kupiłeś za drogi komputer. Przyzwoita to maszyna to ok. 3000 zł. Zostałoby spokojnie na NEC P232 albo nawet EIZO CS230 (oba modele to już półprofesjonalne). Tym bardziej, że monitora nie kupuje się na 2-3 lata. No i zastanów się czy ważniejsze będą zdjęcia czy gry. Lepszym kompromisem może okazać się NEC EA244WMi (1415 zł) i najlepiej skalibrowany (+100 zł). Albo poczekaj i dozbieraj do czegoś lepszego, bo warto się wysilić i mieć od razu dobry sprzęt.
PROCESOR: Intel Core i5-4690K / LGA1150 / 64bit / 3.9 GHz / 6MB
PŁYTA GŁÓWNA: ASRock Fatal1ty H87 Performance
PAMIĘĆ RAM: Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24)
KARTA GRAFICZNA: Zotac GeForce GTX 770, 2GB DDR5 256 Bit / (ZT-70301-10P)
DYSK TWARDY (SYSTEM): SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB
OBUDOWA: Fractal Design Define R4 Black Pearl USB 3.0
ZASILANIE: Cooler Master G550M 550W Modularny 120mm 80+
CHŁODZENIE: Thermalright HR-02 - Macho 120 Rev.A
Widziałem swoją drogą temat tutaj już, odnosnie tego EIZO o którym pisałem, jaki admin/redaktor miał go recenzowac, ale coś mało info o nim...
- NocnyJastrzab
No z "recenzjami" na forum kiepsko, bo nie ma komu. A jak ktoś coś niby, to nie ma czasu albo możliwości..
- Tom01
- Kontakt:
Pan Dominik słusznie zauważył, wydał Pan prawie całą kasę na to co mało ważne, a na najważniejsze zostały resztki. Typowy błąd. Jeśli jest za mało pieniędzy na dobry komputer i dobry monitor, to się kupuje najlepszy monitor na jaki wystarczy, a za resztę kompa. Nawet poleasingowego. NIGDY ODWROTNIE! W tej chwili ma Pan sytuację, że ma Pan wypasionego potwora, z którego nie ma na czym zobaczyć obrazu, bo za 1100-1300 zł nie da się kupić dobrego monitora do fotografii, nawet amatorskiego.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Nigdy jakiejś wielkiej uwagi nie zwracałem na monitor, jestem zadowolony z IIYAMA E2472HD, obraz wyświetla super, może nie równomiernie, ale nie jest żle i ma juz z 4 lata... Ale znależć się coś znajdzie... I myśle o tym EIZO, widziałem że testowałeś go, ale nie napisałeś żadnych opinii na ten temat....?? Coś pokrótce chociaż o nim...??
Swoją drogą też nie uważam że skrzynka jest mało wazna, bo to ona przelicza wszystko i właśnie czegoś takiego potrzebuje jak ten komputer, może w przyszłości kupie 2x EIZO FlexScan 24, ale teraz nie mogę, więc musze coś wybrać...
Swoją drogą też nie uważam że skrzynka jest mało wazna, bo to ona przelicza wszystko i właśnie czegoś takiego potrzebuje jak ten komputer, może w przyszłości kupie 2x EIZO FlexScan 24, ale teraz nie mogę, więc musze coś wybrać...
- NocnyJastrzab
Więcej RAM-u i dodatkowa karta sugeruje edycję wideo albo właśnie gry. Do zdjęć wystarczy integra i 8 GB RAM. Sam tak mam właśnie z tym samym prockiem i nawet ten samym dysk. A tu właśnie koszt zrobił RAM i karta. Co do monitora to typowe, że człowiek się przyzwyczaja i "wydaje" mu się "super". Nieraz nawet właściciele laptopów mają podobne stwierdzenia. Sam mam (już odstawiony) 4 letni monitor TN za 1000 zł, który po kalibracji niby jakoś wygląda. Ale jak postawiłem obok niego NEC SpectraView 272 to kopara opadła. Przy edycji zdjęcia dostają nowe życie i nagle więcej szczegółów można wyciągnąć/odratować, których nie widać na kiepskim ekranie.
Jeśli na ten moment kasa nie puszcza to jedyny "ratunek" we wspomnianym wcześniej NEC EA244WMi, bo to minimum socjalne pod fotografię.
Jeśli na ten moment kasa nie puszcza to jedyny "ratunek" we wspomnianym wcześniej NEC EA244WMi, bo to minimum socjalne pod fotografię.
- Tom01
- Kontakt:
Widać właśnie, że nie zwracał Pan uwagi na monitor. Skoro pracuje Pan z obrazem, to co ma większe znaczenie - procesor czy monitor? Po ki grzyb drogi komputer, skoro nie ma na czym oglądać efektu jego pracy? Nie musi się Pan zgadzać. Z faktami się nie da dyskutować. Tym bardziej, że zastosowania są zawodowe. Komputer nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Dokładnie taki sam obraz będzie na monitorze za 1 tys i za 10 tys. Wywalanie na niego sporej gotówki ma uzasadnienie jeśli są już zapewnione najważniejsze elementy warsztatu.
Skoro Pana monitor "obraz wyświetla super" to po co Pan pyta o nowy? 4 lata to nie jest dużo na LCD, nie jest zużyty. Za 1300 zł nie kupi Pan nic zasadniczo lepszego od swojej Iiyamy, więc proponuję nie wywalać kolejnej gotówki, tylko uzupełnić budżet i za jakiś czas wrócić do tematu zawodowego monitora do koloru.
Skoro Pana monitor "obraz wyświetla super" to po co Pan pyta o nowy? 4 lata to nie jest dużo na LCD, nie jest zużyty. Za 1300 zł nie kupi Pan nic zasadniczo lepszego od swojej Iiyamy, więc proponuję nie wywalać kolejnej gotówki, tylko uzupełnić budżet i za jakiś czas wrócić do tematu zawodowego monitora do koloru.
To jest następca FS2333, zawodowego monitora do grania. Od poprzednika FS2434 różni się nieco większym ekranem i futurystyczną stylistyką. Poza tym to ten sam monitor.Tarakum pisze:I myśle o tym EIZO, widziałem że testowałeś go, ale nie napisałeś żadnych opinii na ten temat....?? Coś pokrótce chociaż o nim...??
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl