Czy ktoś miał już styczność z nowym modelem Eizo EV2455? Wygląda na nieco ulepszony EV2436W, jednak trudno znaleźć w Internecie jakieś konkretniejsze informacje co dokładnie zostało zmienione.
W zasadzie jedyne porównanie jakie znalazłem znajduje się tu: http://forum.digineff.cz/viewtopic.php?f=40&t=868
Z nieudolnego automatycznego tłumaczenia wynika co następuje:
- zmieniony wygląd
- nowa powłoka matrycy (bez "brokatu" na białym tle, cokolwiek to znaczy

- bez mrugania w całym zakresie jasności - PWM 18kHz
- wejście HDMI
- hub USB 3.0 zamiast 2.0
- podświetlane przyciski z podpowiedziami wyświetlanymi na ekranie
A z instrukcji wyczytałem, że da się ustawić minimalną jasność w trybie automatycznej jej regulacji, oraz korygować ją dla poszczególnych jasności otoczenia - gdzieś ktoś na to narzekał w EV2436W.
Nie wiem jednak co to za osoba pisała na tym czeskim forum, i na ile są to prawdziwe informacje - nigdzie indziej ich nie znalazłem. W związku z tym prośba, czy ktoś może te informacje potwierdzić, ewentualnie dorzucić do listy coś jeszcze? Czy matryca jest ta sama tylko powłoka została zmieniona?
Cena niewiele wyższa od EV2436W, moim zdaniem warto dopłacić choćby za wygląd i szybszy PWM (i mniejsze ramki w przypadku setupu multi-monitor).
W najbliższym czasie będę musiał się zopatrzyć w monitor i jest to obecnie mój faworyt.
Jeśli nie wyskoczą jakieś niemiłe niespodzianki to chyba będzie to jeden z lepszych monitorów do programowania