stanowisko pracy do grafiki? brak monitora?

Monitory dla grafików i fotografów zawodowych, przygotowanie do druku, trudne dziedziny fotografii.
patriota

stanowisko pracy do grafiki? brak monitora?

28 października 2014, 13:58 - wt

Witam, z racji tego, że jestem nowym użytkownikiem tego forum, chciałbym się przywitać z wszystkim zaglądającymi w ten temat. Ciesze sie, że znalazłem te forum i po kilku tygodniowym czytaniu artykułów mam menelik w głowie. Licze na pomoc.

Potrzebuje skompletować stanowisko pracy do tworzenia grafik które bedą później drukowane na drukarce do druku bezpośredniego. Bede to nadruki czesto jedno-dwu kolorowe - napisy, loga, ale również w mniejszej ilość grafik od klienta. Rozumiem, że do tego najlepiej nada sie monitor szerokogamutowy o zbliżonym gamuci adobeRGB. Na początek planuje zakup monitora używanego budżet 1500zł (skromnie niestety) propozycje moje to NEC PA231, Eizo s2433 ? Miejsce pracy wiem jak zagospodarować przestrzeń robocza oraz jak oświetlić dzięki temu forum.

Posiadam juz komputer stacjonarny procesor i7 3770, 8gb ram, ssd, niestety Windows 8. Czy to będzie kłopot i lepiej zamienić sprzęt na maca?
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: stanowisko pracy do grafiki? brak monitora?

28 października 2014, 16:53 - wt

Kompem się nie przejmuj, spokojnie wystarczy. Chyba, że masz awersję do Windowsa :x
PA231W jest wąskogamutowy (Adobe RGB Coverage/Size 75.4% / 75.8%; NTSC Coverage/Size 71.6% / 72.4%; sRGB Coverage/Size 96.6% / 102.2%) i teoretycznie lepszą elektronikę
od S2433W, co powinno się przełożyć na lepszy obraz i mniejsze błędy reprodukcji. Wszystko też zależy od stopnia zużycia obu monitorów. S2433W (VA) z kolei ma szerszy gamut (Adobe RGB: 96%), ale troszkę miał problemów z trzymanie parametrów, jak również z pełną kalibracją sprzętową. PA231W wydaje się tutaj lepszym wyborem..

Jeśli masz 1500 zł to sugeruję rozważyć też nowy monitor NEC EA244WMi z kalibracją. Dylemat dalej zostaje, bo dobrego szerokogamutowca, w przyzwoitym stanie i pieniądzach nie łatwo utrafić, a tym bardziej ogarnąć poprawne zarządzanie barwą w całym procesie przetwarzania cyfrowego materiału.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Awatar użytkownika
Czornyj
Kontakt:

Re: stanowisko pracy do grafiki? brak monitora?

28 października 2014, 18:16 - wt

DTG to trudny do zasymulowania temat, więcej zależy od tego, co po stronie materiału, utrwalania, drukary, kontrolera druku. Ciężko ten proces zestandaryzować, dokładna kontrola procesu wymaga zaangażowania sporej ilości czasu, środków i cierpliwości, monitor ma w tym kontekście mniejsze znaczenie do momentu, gdy pozostałe kwestie nie będą dopięte na ostatni guzik.
Been there, done that, got a t-shirt ;)

Wróć do „Zastosowania zawodowe”