Monitor głównie do programowania stron

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
t3ch

Monitor głównie do programowania stron

05 listopada 2014, 11:58 - śr

Witam,

Czytałem na forum różne wątki i mam już niezły mętlik. Mianowicie boję się że źle się zasugeruję. Prosiłbym o pomoc.
Na początku myślałem o wymianie prawie nieużywanego Della U2412M na: NEC ea244wmi lub EIZO ev2436w ale teraz to już sam niewiem czy to coś zmieni. Taki najbardziej odpowiedni dla mnie wątek to ten: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=1702. Forumowicz ten ma podobny problem do mnie, zaczął od podobnej klasy monitorów i skończył na rozmyśleniach nad CX240 :)

Mam Macbooka Pro 15" z retiną, spędzam nad nim godzinami programując i nachylam się do niego. Wobec tego chciałbym zadbać o kręgosłup i oczy i korzystać z monitora + klawiatura zewnętrzna. Mam obecnie od dwóch lat Della U2412M, który właściwie stoi nieużywany bo coś mi w nim nie pasuje i nie mam ochoty przy nim siedzieć. Jestem amatorem odnośnie wiedzy na temat monitorów dlatego może nie poprawnie się będę wyrażać. Chodzi o to że Dell U2412M świeci po oczach i mnie drażni. Nie mówiąc już o tym że nie ma czujnika oświetlenia i trzeba w dzień i w nocy ręcznie zmieniać jasność/kontrast. Ale nawet w dzień drażnienie oczu się pojawia mimo przyciemnienia. Przez to że niekomfortowo mi się przy nim siedzi zacząłem się też zastanawiać czy 24" to nie jest za dużo mając go 70cm od oczu (biurko ma 80 cm szerokości)?

Zależy mi przede wszystkim na monitorze, przy którym wzrok ucierpi jak najmniej, gdzie patrzenie w niego nie będzie wysiłkiem a przyjemnością.
Monitora używać będę głównie do pracy - programowania stron, ale też i cięcia grafik w Photoshopie na potrzeby programowania czy obejrzenia czasem filmu, spędzać nad monitorem będę większość dnia, dlatego chcę zainwestować w coś odpowiedniego.

Druga sprawa to czy mając retinę, nie lepiej zainwestować w coś o podobnej technologii oraz czy jest coś takiego na rynku? Nie wiem jak na wzrok wpływają wyostrzone czcionki (retina), ale lubię ostry obraz.

Wymagania:
  • 22"-24" (tu się zastanawiam - tak jak pisałem, mam go 70 cm od oczu więc może ktoś ma podobnie i jest w stanie powiedzieć czy 24" to nie za dużo?)
  • "przyjazny" dla oczu - jak to napisał kolega z innego wątku "obraz jest "spokojny" - nie potrafię tego wytłumaczyć, po prostu patrząc w ekran czuję w głowie spokój i wyciszenie, jakkolwiek zabawnie to brzmi. Wracając do swoich monitorów czuję jakby rozdrażnienie, tak jakby "cały czas coś się działo", trudniej jest się skupić."
  • czujnik oświetlenia i automatyczna regulacja jasności
  • dobre odwzorowanie kolorów - żeby nie było przesadnych przekłamań, bo już bywało tak że ja oraz kolega z pracy na Macbooku widzieliśmy czerń, a tak naprawdę to była jakaś szara grafika i dopiero przy zmianie.
Nie chciałbym takich bezmyślnych sugestii że skoro kasa nie jest ograniczeniem a gościowi zależy na jakości to napiszę mu model z najwyższej półki. Gdyby tak było to bym tu nie pisał, kasa ma znaczenie i nie chciałbym bez powodu jej wydawać.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Monitor głównie do programowania stron

05 listopada 2014, 15:42 - śr

Oczy to nie jest "bez powodu". Jeśli chce Pan jakości i komfortu to nie ma rady. Zapewniają je tylko wysokie i drogie modele.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Awatar użytkownika
max

05 listopada 2014, 20:41 - śr

Jeśli ma być 24" to proponuję rozważyć najtańsze profesjonalne modele, z podświetleniem GB-r LED i PWM o bardzo wysokiej częstotliwości:
* Eizo CS240 (nie ma niestety czujnika oświetlenia).
http://mva.pl/viewtopic.php?f=32&t=1784&start=0
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=1903
trzeba śedzić wątki bo to nowość.
* NEC PA242W.
t3ch

06 listopada 2014, 08:30 - czw

max pisze:Jeśli ma być 24" to proponuję rozważyć najtańsze profesjonalne modele, z podświetleniem GB-r LED i PWM o bardzo wysokiej częstotliwości:
* Eizo CS240 (nie ma niestety czujnika oświetlenia).
http://mva.pl/viewtopic.php?f=32&t=1784&start=0
http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=1903
trzeba śedzić wątki bo to nowość.
* NEC PA242W.
Akurat jeżeli chodzi o czujnik oświetlenia to dla mnie kluczowa sprawa bo pracuję często też wieczorami.
Czyli rozumiem, że pozostają mi modele z najwyższej półki.

A co z moimi pozostałymi pytaniami?
- Czy odległość 70 cm monitora 24" od oczu to nie za mało?
- Czy mając teraz Macbooka z retiną która ma wyostrzony obraz, jest coś podobnego technologicznie jeżeli chodzi o monitory i czy warto je kupować?
Awatar użytkownika
max

06 listopada 2014, 08:54 - czw

t3ch pisze:Czyli rozumiem, że pozostają mi modele z najwyższej półki.
To zależy jakie masz wymagania. Opisałeś je co prawda, ale nigdy do końca nie wiadomo, czy jak ktoś chce bardzo dobry samochód, to jednemu wystarczy Ford Focus a drugiemu Mercedes S-Klasse.
t3ch pisze:A co z moimi pozostałymi pytaniami?
- Czy odległość 70 cm monitora 24" od oczu to nie za mało?
Mz. 60-70cm to idealna odległość.
t3ch pisze:- Czy mając teraz Macbooka z retiną która ma wyostrzony obraz, jest coś podobnego technologicznie jeżeli chodzi o monitory i czy warto je kupować?
Mz. dzisiaj warto kupić monitor 27" o wyższej rozdzielczości 2560x1440 i mniejszej plamce 0,233mm. To nie jest Retina, ale idzie w tą stronę. 27" są trochę droższe od 24", ale mz. warto tu dołożyć.
Z najtańszych, choć to sformułowanie w tym miejscu nie pasuje, więc z najmniej bardzo drogich, pozostaje: NEC PA272W, EIZO CX271.

Jak byś chciał Retinę na 24" to:
NEC EA244UHD. Ma takie samo podświetlenie jak powyższe monitory, GB-r LED na AH-IPS, więc pod względem niemęczenia będzie na tym samym poziomie. Ma jednak dużo wyższą rozdzielczość 3840x2160, co bije na głowę wszystkie pozostałe ww modele. Nie jest przeznaczony dla grafików, bo ma ograniczone możliwości kalibracji, ale dla Ciebie nie ma to znaczenia.
Tego UHD warto jednak zobaczyć na żywo, bo będzie konieczne włączenie skalowania, żeby czcionki i ikonki nie były za małe.
t3ch

07 listopada 2014, 09:51 - pt

Dziękuje za pomoc.

Tak po Waszych wypowiedziach stwierdzam że chyba najlepszym dla mnie rozwiązaniem byłaby wizyta w jakimś sklepie, gdzie możnaby potestować różnej wielkości i klasy monitory, bo widzę że ciężko będzie za pomocą forum coś wybrać. Zaczynając od tego że nie miałem do czynienia z wieloma monitorami i nie wiadomo jaki przedział cenowy spełni moje oczekiwania że będę się czuł komfortowo, kończąc na wielkości monitora przy której będę się czuł dobrze.

Gdzie w Warszawie można namacalnie obejrzeć/potestować monitory? Słyszałem o Alstor z monitorami EIZO. Czy znacie coś jeszcze może z monitorami NEC?

Wróć do „Monitory różne”