jestem nowy na tym forum, lecz przeglądam je już od dłuższego czasu.
Postanowiłem prosić o pomoc, ponieważ swoimi recenzjami / ocenami zabiliście kilka monitorów, które sobie wybrałem

Generalnie monitor ma nie męczyć oczu (niby nic, a odpadają przez to)
Podłączony będzie do laptopa lenovo y530, grafika GF9600M GS 1GB, pewnie po HDMI, ponieważ dysponuję tylko tym i VGA/D-Sub.
Używany w domu, często w nocy, najczęściej do pracy w excelu oraz amatorskiej edycji zdjęć (co nie znaczy niedbałej - raczej po prostu nie jest to moje główne zajęcie ale może kiedyś... całkiem niedługo...) Nie zamierzam oglądać na nim filmów - od tego mam tv - czy grać - może sporadycznie, dla odstresowania - ale też mogę korzystać z tv (plazma Panasonic g20 - ponieważ lubię kolory i dobrej jakości obraz; teraz myślę sobie, że szkoda, że plazmowych monitorów 22'' - 27'' nie ma,

Co jeszcze? może to, że monitor będzie używany prawie 24h na dobę, a budżet to 2,5 tys - gdyby nie to, to myślę, że brałbym Eizo sx

Acha i dość istotne - potrzebuję na monitor fakturę, więc używki raczej odpadają...
Jaka technologia? TN raczej odpada, najpierw patrzyłem na IPS, jednak w tym przedziale cenowym, chyba rozsądniejszym wyjściem będzie xVA... chyba niestety

Do tej pory rozważałem poniższe monitorki - ale wszystkie odpadły. Wydaje mi się, że mimo wszystko trudno o jakieś alternatywy, więc będę musiał, z niezadowoleniem kupić i tak, któryś z nich

(kolejność przypadkowa)
1. Dell U2410 - chyba najlepszy wybór; odstrasza mnie podkreślane wszędzie mocne świecenie = męczenie oczu
2. Eizo S2243W - wciąż wierzę w markę... żeby tylko serię sx chociaż znależć w tej cenie

podobnie patrzę na EV2333WH
3. NEC PA231W - ale 75% AdobeRGB ? lepiej wyglądał PA241, niestety około 500 zł za drogi...
4. NEC 2490WUXi2 - także wg. Waszej oceny, monitor mógł być niemal doskonały, a wyszedł gniot...
5. HP LP2475w - firma nie budzi w ogóle mojego zaufania, ale po znalezieniu wielu zaskakująco dobro recenzji, zainteresował mnie... I natychmiast znalazłem drugie tyle niepochlebnych opinii.
... i to by było na tyle

Rozglądam się, patrze, szukam i wygląda na to że nie ma więcej sensownych pozycji. Mam nadzieję, że ktoś zaskoczy mnie propozycją, którą przeoczyłem. Nie patrzyłem zupełnie na LG, Samsungi itp, raczej po prostu z założenia. Może to i błąd? wszak LG robi matryce i do w/w monitorów? ale zakładam, że sama matryca to nie wszystko, a na ich elektronikę nie ma co liczyć. Nie wiem też czy słusznie obawiam się Samsungów - plazma u znajomego, wbrew moim oczekiwaniom, wygląda całkiem dobrze. Może przy takim budżecie lepiej w nie celować? Nie wiem.
Generalnie, po krótkim rozejrzeniu się po świecie monitorów, jestem zszokowany

Liczę na pomoc i fachowe porady

Pozdrawiam wszystkich, którzy jeszcze widzą...
po dalszych poszukiwaniach, na prowadzenie wychodzi S2243WFS...
tylko pytanie czy 1920x1200 przy 22'' nie bedzie meczące dla wzroku? zamierzam sie w niego sporo wpatrywać...
jeszcze ponarzekam - 2243 chyba oze byc jednak niewygodny. Lepszy bylby s2433w ale cena za wysoka. Owszem mozna kupic za ok 2500 tyle ze w Anglii