Kalibracja sprzętowa CS240 a profil ICC w Win8.1
Kalibracja sprzętowa CS240 a profil ICC w Win8.1
Mam wątpliwości czy dobrze rozumiem temat i przed przystąpieniem do kalibracji monitora ( konkretnie CS240) chciałbym zapytać: Czy kalibracja sprzętowa Color Navigatorem zastępuje dotychczas podpięty w Win8.1 profil fabryczny ICC monitora? Czy też oprócz kalibracji sprzętowej monitora, należy utworzyć nowy utworzony z pomiaru konkretnego egzemplarza monitora profil ICC i podpiąć go do systemu? To drugie wydaje się logiczne, ale pewności nie mam. Przy okazji mam jeszcze drugie pytanie: Czym różni się profil ICC podpięty w system operacyjny, od kalibracji tzw. programowej?
- NocnyJastrzab
Re: Kalibracja sprzętowa CS240 a profil ICC w Win8.1
CN automatycznie (domyślnie) tworzy konkretny profil na bazie pomiarów i zadanych parametrów oraz aktywuje go po zakończonym procesie. Także nie trzeba nic więcej robić, poza ewentualnymi ustawieniami w aplikacjach obsługujących zarządzanie kolorem.
Chyba niewłaściwie zadane pytanie. Profil zapięty w system będzie taki, jaki sobie zażyczymy (po właściwej instalacji i wskazaniu jako "domyślny"). Po kalibracji programowej też nowo utworzony profil będzie od razu zapięty pod pod system. Różnice wynikają z innego przeliczenia wartości korekt (LUT monitora vs. LUT karty graficznej). Zakładam, że znane są różnice między sprzętową/programową ?!Czym różni się profil ICC podpięty w system operacyjny, od kalibracji tzw. programowej?
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Tom01
- Kontakt:
ColorNavigator tworzy profil i sam ustawia go w systemie.
Kalibracja programowa zawiera korektę tablicy koloru dla karty graficznej, zaszytą w rekordzie vcgt. Kopiowanie zawartości rekordu do LUT karty następuje przy starcie systemu, specjalnym loaderem. Stąd wynika charakterystyczny skok widoczny krótko po uruchomieniu GUI.
Kalibracja programowa zawiera korektę tablicy koloru dla karty graficznej, zaszytą w rekordzie vcgt. Kopiowanie zawartości rekordu do LUT karty następuje przy starcie systemu, specjalnym loaderem. Stąd wynika charakterystyczny skok widoczny krótko po uruchomieniu GUI.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Dzięki Panowie za szybką i konkretną odpowiedź, teraz mam jasność jak to działa.
Zapytam jeszcze o jedną sprawę w systemie (Win 8.1) mam Adobe Gamma (32bit), co zrobić ażeby mieć pewność, że ten wynalazek nie robi mi jakiejś dywersji w zarządzaniu barwą. Nie znalazłem sposobu jak to draństwo z systemu "wykrzaczyć".
Zapytam jeszcze o jedną sprawę w systemie (Win 8.1) mam Adobe Gamma (32bit), co zrobić ażeby mieć pewność, że ten wynalazek nie robi mi jakiejś dywersji w zarządzaniu barwą. Nie znalazłem sposobu jak to draństwo z systemu "wykrzaczyć".
- Tom01
- Kontakt:
Jest w autostarcie.
Tom01
monitory.mastiff.pl