Jaki Monitor do GIER i sporadycznej edycji foto/wideo?

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
DMN

Jaki Monitor do GIER i sporadycznej edycji foto/wideo?

06 marca 2015, 14:16 - pt

Witam

Aktualnie posiadam Benq XL2411Z, służy mi głównie do grania w szybkie FPSy: BF3 i 4, CS:GO itp.
Niestety charakterystyka tego monitora sprawia, że praca przy edycji Foto/wideo jest utrudniona. Głównym problemem jest oczywiście paleta barw, którą jest on w stanie wyświetlić oraz mleczno-pastelowy odcień kolorów.
Trochę pomaga obniżenie Gammy w sterowniku karty graficznej do poziomu 0,90-0,95. Znika mleko, ale to ponoć jeszcze bardziej obniża Gamut Barw.
Ponieważ w gry gram coraz mniej, a przeznaczenie monitora coraz bardziej idzie w zastosowania edycyjne oraz ogólno-multimedialne, zastanawiam się nad sprzedażą w/w monitora i kupnem czegoś co nadal w miarę dobrze spisze się w grach, ale z naciskiem na aktualne zastosowania.
Dopuszczalny budżet to okolo 1300-1600 zł, wolałbym zmieścić się w 1300zł.

Będę wdzięczny za propozycje :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

Re: Jaki Monitor do GIER i sporadycznej edycji foto/wideo?

06 marca 2015, 15:34 - pt

NEC EA234WMi / EA244WMi
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
DMN

06 marca 2015, 15:53 - pt

Może byś jakoś uzasadnił ten wybór?
Szynkars

06 marca 2015, 19:04 - pt

Warto dodać, że EA234WMi / EA244WMi mogą posiadać wadę w postaci mrugania zaobserwowanego przez niektórych użytkowników. Zostało to potwierdzone w przypadku EA244WMi, nie jest pewne, czy dotyczy to również mniejszych obecnie produkowanych monitorów tej serii. Defekt nie występuje natomiast na EA274WMi.
Zwróć uwagę, że Twój obecny monitor ma odświeżanie 144 Hz - Nece EA czy Eizo EV mają standardowe 60 Hz. Może to być odczuwalne, jeśli przyzwyczaiłeś się do większej płynności obrazu i sobie ją cenisz.
Monitory to uniwersalnego zastosowania od Eizo i Nec to właśnie serie EV oraz EA.
Do obróbki zdjęć przydałoby się coś z jeszcze wyższych serii, zwłaszcza jeśli zajmujesz się tym na poziomie wyższym niż amatorski - oczywiście cena takich monitorów wykracza już znacznie bardziej poza Twoje założenia.
Awatar użytkownika
NocnyJastrzab

06 marca 2015, 19:10 - pt

Dokładnie. Te wskazane modele mieszczą się w budżecie, ale nie do końca mogą być właściwe pod Twoje oczekiwania.
Tutaj trzeba by rozważyć co najmniej P232W. Ewentualnie jest jeszcze model EA273WMi na iPS ale z full HD 1920 x 1080 ;)
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
DMN

06 marca 2015, 19:28 - pt

A co z Fs2434?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

06 marca 2015, 20:46 - pt

EIZO FS to monitory do grania i mają parę bajerów wspomagających rozgrywki FPP. Niespecjalnie nie nadają się do kontroli koloru. Nie da się pogodzić zarówno perfekcyjnego zachowania w grach i precyzji w kolorze. Trzeba zdecydować co ważniejsze, choć za 1600 zł max nie ma nic co by się nadawało do foto z rozsądną wiarygodnością. Najtańsze monitory do tego celu to wydatek ok 2200-2300 zł. Najlepsze co może Pan kupić w swoim budżecie to EIZO EV2450, przy czym to bardzo mocny kompromis.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
DMN

06 marca 2015, 23:51 - pt

OK rozumiem.

Generalnie szukam opcji, w której jednak głównie gry będą na afiszu, ale z możliwością półprofesjonalnej edycji foto/wideo.

Z tego co piszecie wynika, że powinienem zostać przy tym co mam i ewentualnie zakupić drugi monitor do Foto/wideo, bo połączenie obu nie bardzo będzie miało sens? Czy dobrze wnioskuję?

A jeśli tak, to jaki monitor powinienem wybrać? Zakładając dwa budżety, pierwszy do 1300zł, a drugi do około 2K. W obu przypadkach chodzi o monitor do amatorskiej, ale rozbudowanej edycji foto/wideo. No i czy rzeczywiście monitor za około 2K będzie miał aż tak dużą przewagę nad tym za 1,3K?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 marca 2015, 00:22 - sob

DMN pisze:ale z możliwością półprofesjonalnej edycji foto/wideo.
To zdecydowanie nie te pieniądze. Najtańszy amatorski monitor do fotografii to wydatek lekko ponad 2000 zł. Pogranicze zawodowych to budżet ponad 3000 zł. Oczywiście o video można myśleć tylko w kontekście montażu. O podglądzie można myśleć przy budżecie powyżej 4000 zł a i to będzie mocno uproszczony.

Na zawodowym monitorze graficznym można pograć, nie ma z tym większego problemu, ale na monitorze do gier pracować z kolorem, nie.
Tom01

monitory.mastiff.pl

DMN

07 marca 2015, 00:57 - sob

Naprawdę nie ma nic co by choć trochę pasowało do moich wymagań i budżetu?

To w takim razie po co są te wszystkie monitory na IPSsah za około 1k?

Myślałem, że może chociaż ten Eizo Fs2434 da rade. Ale wygląda na to że musze narazie zostać przy tym co mam i dozbierać sporo gotówki :(

Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

07 marca 2015, 01:43 - sob

DMN pisze:Naprawdę nie ma nic co by choć trochę pasowało do moich wymagań i budżetu?
Nie, nie ma. Jak wcześniej pisałem, w założonym budżecie może Pan kupić kompromisowy EV2450 i jest to bardzo przyjemny monitor, ale na pewno nie do półprofesjonalnego zastosowania z kolorem.
DMN pisze:To w takim razie po co są te wszystkie monitory na IPSsah za około 1k?
Jak to po co? Po to żeby ludzie je kupowali. To jest najważniejszy cel istnienia taniego produktu niskiej jakości. Ma się sprzedawać. Parametrami nikt się nie przejmuje.
DMN pisze:Myślałem, że może chociaż ten Eizo Fs2434 da rade. Ale wygląda na to że musze narazie zostać przy tym co mam i dozbierać sporo gotówki :(
W grach da radę bardzo dobrze.
Tom01

monitory.mastiff.pl

DMN

07 marca 2015, 09:04 - sob

Jeszcze jedno pytanko.

Na moim Benq XL2411Z jest mleczna poświata, która rozjaśnia barwy i Np czernie staja sie szarościami. Ale gdy obniżę Gamme w sterowniku to poświata znika szarości na powrót stają sie czerniami a kolor zdecydowanie bardziej wyrazisty.
Teraz pytanie jaki to ma realny wpływ na Gamut? I czy rzeczywiście aż tak bardzo go obniża?
Awatar użytkownika
Juriko

07 marca 2015, 10:09 - sob

Tom01 pisze:
DMN pisze:Naprawdę nie ma nic co by choć trochę pasowało do moich wymagań i budżetu?
Nie, nie ma. Jak wcześniej pisałem, w założonym budżecie może Pan kupić kompromisowy EV2450 i jest to bardzo przyjemny monitor, ale na pewno nie do półprofesjonalnego zastosowania z kolorem.

....
Realia są brutalne, nie każdego stać na dedykowany monitor do pracy z kolorem. Mi budżetu wystarczyło na EV2436 i po ręcznej regulacji jasności oraz wzmocnienia kanałów RGB mam obraz jak na starym CRT. Pomogło też (do symulacji CRT) obniżenie rozdzielczości do 1680x1050 łącznie ze zwiększeniem wielkości czcionek w windows. Mam łagodny obraz nie męczący wzroku, z ostrością jakby dopiero co wyregulowaną na trafopowielaczu. ;)
Monitor daje bardzo dobry obraz i jak najbardziej da się na nim pracować z kolorem. A siedzę przy nim często po kilkanaście godzin tak jak poprzednio przy CRT. I niuanse kolorystyczne skóry da się opracowywać, czego dowodem są poprawne wydruki.
Tyle tylko, że to nie jest profesjonalne zastosowanie, nie jest nawet półprofesjonalne, zresztą co to jest półprofesjonalne, że biorę pół ceny profesjonalisty? ;)
Nie biorę, robię dla siebie i dla bliskich za darmo, dla siebie oczywiście odpłatnie, bo materiały kosztują. :)
Ktoś kto zarabia na pracy z kolorem powinien mieć jak najlepsze narzędzia, bo nie ma czasu na pomyłki i eksperymenty, ktoś kogo stać na na najlepsze narzędzia, a jest amatorem też niech je ma. Praca jest wówczas przyjemniejsza. Ale na takim EV2436 też można uzyskać dobre rezultaty przy pracy z kolorem.
Reasumując, jeśli mój EV2436 daje radę, to niewiele inny EV2455 też powinien.
Świadomy operator dobierze odcienie koloru skóry na monitorze czarno-białym. A satysfakcji nie mniej, a więcej będzie. :)
Pozdrawiam, Jurek
Awatar użytkownika
Juriko

07 marca 2015, 10:10 - sob

Juriko pisze:
Tom01 pisze:

....
Realia są brutalne, nie każdego stać na dedykowany monitor do pracy z kolorem. Mi budżetu wystarczyło na EV2436 i po ręcznej regulacji jasności oraz wzmocnienia kanałów RGB mam obraz jak na starym CRT. Pomogło też (do symulacji CRT) obniżenie rozdzielczości do 1680x1050 łącznie ze zwiększeniem wielkości czcionek w windows. Mam łagodny obraz nie męczący wzroku, z ostrością jakby dopiero co wyregulowaną na trafopowielaczu. ;)
Monitor daje bardzo dobry obraz i jak najbardziej da się na nim pracować z kolorem. A siedzę przy nim często po kilkanaście godzin tak jak poprzednio przy CRT. I niuanse kolorystyczne skóry da się opracowywać, czego dowodem są poprawne wydruki.
Tyle tylko, że to nie jest profesjonalne zastosowanie, nie jest nawet półprofesjonalne, zresztą co to jest półprofesjonalne, że biorę pół ceny profesjonalisty? ;)
Nie biorę, robię dla siebie i dla bliskich za darmo, dla siebie oczywiście odpłatnie, bo materiały kosztują. :)
Ktoś kto zarabia na pracy z kolorem powinien mieć jak najlepsze narzędzia, bo nie ma czasu na pomyłki i eksperymenty, ktoś kogo stać na najlepsze narzędzia, a jest amatorem też niech je ma. Praca jest wówczas przyjemniejsza. Ale na takim EV2436 też można uzyskać dobre rezultaty przy pracy z kolorem.
Reasumując, jeśli mój EV2436 daje radę, to niewiele inny EV2455 też powinien.
Świadomy operator dobierze odcienie koloru skóry na monitorze czarno-białym. A satysfakcji nie mniej, a więcej będzie. :)
Pozdrawiam, Jurek
DMN

07 marca 2015, 10:55 - sob

Poczytałem trochę o FS2434 i wychodzi na to że to jest kawał niezłego monitora.

Może się trochę źle wyraziłem w kwestii "półprofesjonalnych" zastosowań.
Nie zarabiam na edycji foto/wideo, robię to czysto amatorsko, do domu, dla znajomych, czasem strzela jakąś fotkę do recenzji karty graficznej czy też płyty głównej.
Ostatnio znajomy powiedział mi, że na tej TNce to, cyt. "gówno se wyedytujesz i poprawisz, bo to złom jest i tyle"

Oto próbka mojej fotografi.

[img=http://www22.zippyshare.com/thumb/ggDDYEeU/file.html][/img]
[img=http://www22.zippyshare.com/thumb/LmvbjFIp/file.html][/img]
[img=http://www22.zippyshare.com/thumb/c3Sm2grc/file.html][/img]
[img=http://www22.zippyshare.com/thumb/eXvCpMqe/file.html][/img]
[img=http://www22.zippyshare.com/thumb/KDA8ynZT/file.html][/img]
[img=http://www22.zippyshare.com/thumb/b6UZGSua/file.html][/img]

Szału nie ma, ale coś tam kombinuje :D

Nie mam miejsca na dwa monitory, a lubię grać, pisać recki i strzelić od czasu do czasu fotkę rodzince :D
Awatar użytkownika
Juriko

07 marca 2015, 11:32 - sob

Co ja tam nabałaganiłem, powieliłem posty, drugi jako cytat, chochlik jakiś czy co? ;)
Pozdrawiam, Jurek
DMN

10 marca 2015, 11:24 - wt

Ktoś mi odpowie na pytanie odnośnie Gammy?

Mam też inny problem. Mój Benq zaraz po włączeniu kompa potrzebuje około 10-15 min żeby sie rozgrzać. Przez ten czas obraz jest nieostry i mocno rozjaśniony, tak jak by Gamma była zbyt wysoka.
Czy to jest temat na reklamację monitora?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

10 marca 2015, 11:44 - wt

Sądzę że, "ten typ tak ma". Sprawa raczej dotyczy podświetlenia, nie sterowania.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Wróć do „Monitory różne”