Po przeczytaniu wielu wątków tego forum i różnych artykułów w sieci...łeb mi pęka

Chcę kupić monitor z przeznaczeniem dla fotografa amatora. Nie zamierzam zarabiać na zdjęciach, fotografia to hobby. Zdjęcia w przeważającej większości (~97%) pozostaną w formie elektronicznej. Druk sporadycznie, raczej korzystając z fachowych usług, drukarki nie zamierzam kupować. W związku z powyższym stoję przed dylematem, który monitor wybrać:
- CS230;
- CS240;
- CX241;
Chodzi mi o to, że mogę przeznaczyć pewne fundusze na w/w monitory, tylko po co mam wydawać pieniądze na coś czego nie wykorzystam ? Czy ktoś jest w stanie mi doradzić i uargumentować dlaczego mam kupić ten najdroższy

Przy okazji szereg pytań laika odnośnie, tak mocno dyskutowanej na tym forum, kalibracji.
Z tego co zrozumiałem, mogę kupić taki monitor już skalibrowany. Czy Color Navigator i czujnik są niezbędne, żeby monitor pracował rozsądnie (zważywszy że wydruki będę rzadko robił) czy też mogę się bez tego obejść ?
Jak często trzeba kalibrować monitor ? Czy te 3 wymienione przeze mnie różnią się jakoś w tym temacie ?
Monitor będzie podpięty przez HDMI, chociaż już wyczytałem że lepiej zastosować przejście z HDMI na DVI przy monitorze.
Liczę na pomoc doświadczonych monitoroznawców