Tablet multimedialny do prezentacji fotografii?

Monitory uniwersalne w dowolnie szerokim ujęciu oraz do zastosowań domowych.
kiprak

Tablet multimedialny do prezentacji fotografii?

16 listopada 2015, 19:38 - pn

Cześć! Dość długo nie miałem okazji zaglądać na MVA od kiedy mój dylemat się skończył i zakupiłem PA272W. Problemy i rozterki poszły w niepamięć. Mam co chciałem, pracuję, jest jak być powinno. Dlaczego wracam? Pojawił się nowy dylemat - zakup tabletu, jednak nie graficznego, a urządzenia mobilnego. Ma służyć do szeroko rozumianej komunikacji ze światem (LTE),ale przede wszystkim - prezentacji fotografii. Dla mnie? Nie, dla żony. Najbardziej zależy mi na wyświetlaczu. Podpowiedzcie z Waszego doświadczenia, czy iPad i jego Retina to jedyne, co dobre? OLEDów jeszcze specjalnie nie widać, a "oczojebne" AMOLEDy powodują u mnie odruchy wymiotne. :)

Podsumowując, co polecacie? Tak, wiem - iPad. Przy zakupie dla siebie, jak najbardziej! Muszę jednak brać pod uwagę, że żona "ogarnia" znienawidzony przeze mnie system Android. Jeśli nie znajdę alternatywy, wypadnie na tablet od Apple. Chciałbym jednak spróbować. Z ogólnodostępnych wyświetlaczy LCD IPS mamy jeszcze np. Sony, które szczyci się swoją technologią TRILUMINOS™ w matrycach LCD IPS. Zależy mi, aby wyświetlacz świecił poprawnie, dość wiernie oddawał przestrzeń sRGB, chociaż jej większy zakres. Skalibrowałem żonie matrycę w leciwym notebooku przy pomocy i1Display Pro, stworzyłem profil kolorystyczny z użyciem ColorChecker'a i na jej fotograficzne potrzeby to zdaje się wystarczać, ale mam cichą nadzieję, że wyświetlacz tabletu, mimo, że nie skalibrowany, świecił będzie jednak lepiej. Być może zdarzy się, że podkradnę żonie tablet w celu prezentacji zdjęć moim klientom (poza formą drukowaną), zanim nazbieram na iPad'a PRO. :)

Jeśli kategoria mojego postu jest nieprawidłowa, proszę o przeniesienie. Zaznaczam jednak, że szukam czegoś więcej niż marketowego bubla. :)
Szynkars

Re: Tablet multimedialny do prezentacji fotografii?

16 listopada 2015, 21:14 - pn

Nowsze tablety Samsunga mają różne tryby wyświetlania kolorów do wyboru, jest też taki, który sprawia, że są one (przynajmniej wg niektórych recenzji) bardzo naturalne i całkiem wiarygodne. Zdaje się, że @max jest posiadaczem jednego z takich urządzeń.
Nie wiem jak z tabletami Sony, ale ich ostatnie flagowe Xperie bardzo przekłamują kolory, więc jest spora szansa, że podobnie rzecz ma się z tabletami tej firmy, po szczegóły trzeba by zajrzeć do testów.
Urządzeniami Apple się nie interesuję.
Awatar użytkownika
max

16 listopada 2015, 21:25 - pn

Zdaje się, że ma. Podobno jest zachwycony. Słyszał (i widział), że są 3 nastawy. 1. Oczojebny. 2. Ładny. 3. Wyprany. Domyśla się, że ostatni jest najbardziej podobny do PA27W2 w trybie sRGB, który też miał mieć.

iPad? Zdaje się, że kiedyś miał w ręce w markecie dla idiotów. Jakość wyświetlacza? Ponoć uważał, że ma beznadziejną czerń, brak głębi i słabą rozdzielczość.

Plotka głosi, że wyrwał ostatnią sztukę z wystawy za 799zł i nie stratował nikogo po drodze. ;)
kiprak

16 listopada 2015, 21:37 - pn

Szynkars pisze:Nie wiem jak z tabletami Sony, ale ich ostatnie flagowe Xperie bardzo przekłamują kolory, więc jest spora szansa, że podobnie rzecz ma się z tabletami tej firmy, po szczegóły trzeba by zajrzeć do testów.
Ja również nie orientuję się jak wypada Sony, nigdy nie posiadałem sprzętu multimedialnego od tego producenta.
max pisze:Zdaje się, że ma. Podobno jest zachwycony. Słyszał (i widział), że są 3 nastawy. 1. Oczojebny. 2. Ładny. 3. Wyprany. Domyśla się, że ostatni jest najbardziej podobny do PA27W2 w trybie sRGB, który też miał mieć.

iPad? Zdaje się, że kiedyś miał w ręce w markecie dla idiotów. Jakość wyświetlacza? Ponoć uważał, że ma beznadziejną czerń, brak głębi i słabą rozdzielczość.

Plotka głosi, że wyrwał ostatnią sztukę z wystawy za 799zł i nie stratował nikogo po drodze. ;)
Wspominając o Retinie, sugerowałem się kilkoma "fachowymi" opiniami znalezionymi w sieci, które wskazywały np. na to, że iPhone w wersji 6 Plus posiada najbardziej genialny wyświetlacz, jaki kiedykolwiek pojawił się w urządzeniach mobilnych. Matryce MacBook'ów zdecydowanie wyróżniają się (na plus) pośród konkurentów w postaci notebooków i ultrabooków. Pomyślałem, że z iPad'em będzie analogicznie.

Co do trybu wyświetlania, zdaje się, że mój smartfon Szajsunga, jeden z pierwszych 5-cio calowców, który zresztą umarł, również posiadał zmianę trybu wyświetlania, świecił bardzo średnio tzn. zmiana nastawu nie przekonała mnie wystarczająco, choć było lepiej. Nie mniej jednak, wyświetlacze w obecnych Samsungach to kilka generacji na przód, pewnie się mocno poprawiło.

Smartfony HTC czy choćby urządzenia BlackBerry posiadają możliwość zmiany temperatury barwowej wyświetlacza, w stronę ciepłej lub zimnej, potocznie to ujmując. Jest to jakikolwiek gest w kierunku użytkownika i jakakolwiek możliwość manipulacji i zmiany charakterystyki wyświetlacza.

Powiadasz zatem max, że zadowolony z Samsunga?
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2015, 21:53 - pn przez kiprak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
max

16 listopada 2015, 21:49 - pn

kiprak pisze:...jak wypada Sony, nigdy nie posiadałem sprzętu multimedialnego od tego producenta.
Ciężko będzie nadrobić tę zaległość. Trudno znaleźć Sony Trinitron w dobrym stanie. Wszak to ostatni wyświetlacz tego producenta...

Zadowolony? To cudo, niepodobne do niczego. Jakby bateria jeszcze trochę dłużej trzymała. No ale AMOLED ma swoje potrzeby. Raz na parę dni trza mu dać jeść.

Gdzieś czytałem, że nowy model (następca) uwstecznił się z rozdzielczością. Mój ma 2560x1600 przy 8.4", a nowy jakoś trochę mniej. Czyżby był za dobry? :)

http://www.tabletowo.pl/2014/07/20/rece ... alu-wideo/
kiprak

17 listopada 2015, 00:02 - wt

Myślę właśnie o modelu 8.4. Przy swej przekątnej i wysokiej rozdzielczości, ma zdecydowanie większe "upakowanie" pikseli. Szkoda, że jest plastikowy. :/ Muszę podjechać gdzieś do sklepu i sprawdzić jak świeci w trybie nieoczojebnym. :)
kiprak

17 listopada 2015, 18:28 - wt

Proporcje nowego 8" wyświetlacza w modelu S2 wydają się być bardziej optymalne. Wg mnie niższa rozdzielczość, a co za tym idzie upakowanie pikseli, będzie w codziennym użytkowaniu niezauważalne. S2 z kolei posiada trochę nowsze bebechy i metalową ramkę, więcej pamięci itp. Fakt, jest droższy.
Awatar użytkownika
max

17 listopada 2015, 22:59 - wt

Widzę, że w nowym modelu pojawił się nowy tryb, czytania.

http://www.tabletowo.pl/2015/08/10/rece ... b-s2-97/2/

Obrazek
kiprak

18 listopada 2015, 13:15 - śr

Z tego co czytam, SAMSUNG odrobił lekcje i dość mocno zoptymalizował oprogramowanie w stosunku do poprzednika. Działa fenomenalnie płynnie, bez jakichkolwiek opóźnień i lagów. Zyskał tym samym wyższy czas pracy na baterii, pomimo jej niższej pojemności. Ile w tym prawdy, ciężko powiedzieć. :)
Awatar użytkownika
max

18 listopada 2015, 13:24 - śr

Mam wrażenie, że mój po aktualizacji do ver. 5.cośtam też zyskał na płynności, choć generalnie nie narzekałem na szybkość. Ale trybu do czytania nie ma.
Na gorsze jest to, że wszystkie tła ustawień są białe co zżera baterię. Ver.4.4 miała więcej ciemnych teł w ustawieniach.
cz
czuk

18 listopada 2015, 14:35 - śr

To zaś ja ,czyli co to jest dobry tablet,?.
Awatar użytkownika
max

18 listopada 2015, 14:56 - śr

Ja go kupiłem za pół ceny. Jakaś promocja była 1,5 roku temu, odgórna Samsunga. Za te pieniądze super.
Za normalną cenę to bym się zastanawiał. Ale wyświetlacza lepszego nie widziałem.

Z drugiej strony Surface i inne iPady ceną powalają do kwadratu. A to pewnie zwykłe IPSy. Oprogramowanie z pewnością mają lepsze od Androida, ale mi więcej nie potrzeba.
kiprak

20 listopada 2015, 19:01 - pt

czuk pisze:To zaś ja ,czyli co to jest dobry tablet,?.
Myślę, że pod pojęciem "dobry", każdy z nas umieściłby kilka przymiotników, które są dla niego najistotniejsze.
Ostatnio zmieniony 20 listopada 2015, 19:10 - pt przez kiprak, łącznie zmieniany 1 raz.
kiprak

20 listopada 2015, 19:09 - pt

max pisze:Z drugiej strony Surface i inne iPady ceną powalają do kwadratu. A to pewnie zwykłe IPSy. Oprogramowanie z pewnością mają lepsze od Androida, ale mi więcej nie potrzeba.
Bezsprzecznie produkty spod znaku jabłka są dużo lepiej zoptymalizowane, a system iOS stabilnością znacznie przewyższa Android'a. Nie bez kozery iPady dość mocno trzymają cenę. Ostatnio znalazłem test porównujący szybkość i stabilność działania Samsung'a Galaxy Tab S 8.4" oraz iPada 2 Mini. Jeśli chodzi o hardware, dzieli je przepaść. Nadrabia jednak software i produkt od Apple daje radę! Miałem ostatnio w rękach Galaxy Tab S2 8.0", całkiem fajna zabawka jak na Szajsunga. System z pewnością spowolni po jakimś czasie, pozostaje wówczas "twardy reset" i dalej będzie płynnie.
Awatar użytkownika
max

20 listopada 2015, 19:36 - pt

Co masz na myśli pod pojęciem "twardy reset"? Wyłączenie i włączenie?

Ja mam wrażenie, że teraz tnie mniej niż na początku. Chyba aktualizacje pomogły. Swoją drogą jest ich strasznie dużo.

Chrome przewija strony na tablecie bardzo szybko i płynnie. Z optymalizacją nie jest więc teraz tak źle. Pytanie, jakiej wersji Androida dotyczyło porównanie Android/iOS? 4.x czy 5.x ?

A jak wrażenia po porównaniu jakości wyświetlaczy?
kiprak

20 listopada 2015, 23:02 - pt

max pisze:Co masz na myśli pod pojęciem "twardy reset"? Wyłączenie i włączenie?
Przywrócenie urządzenia do ustawień fabrycznych tzn. poprzez CWM lub przeinstalowanie całego systemu. Ewentualnie wgranie jakiegoś ugotowanego Custom'a i spokój. Nie orientuję się jeszcze jak kwestia wygląda w przypadku tabletów, ale pewnie podobnie jak w telefonach Samsung'a, co niejednokrotnie przerabiałem. Android jak to Android, po pewnym czasie zwalnia. Coś jak Windows. :)
Awatar użytkownika
max

20 listopada 2015, 23:17 - pt

CWM?
Co Waść Mówisz?

Jak mówiłem. Mi nie zwalnia, a po aktualizacji do 5.x chyba nawet przyśpieszył. Tyle, że praktycznie nic nie instaluję, poza milionem aktualizacji automatycznych. Czyszczę też regularnie pamięć podręczną przeglądarki (magazynuje ogromne ilości informacji).
kiprak

20 listopada 2015, 23:47 - pt

max pisze:CWM?
Co Waść Mówisz?
Dobre!

http://www.android.gs/update-galaxy-tab ... -lollipop/

Przykładowe "krok po kroku", instalacja nowego firmware poprzez Odin.

http://www.sammobile.com/firmwares/, tutaj znaleźć można najnowszy system do Galaxy Tab S. Generalnie idea jest taka, że przeinstalowujemy całkowicie system. Oczywiście wszystko na własną odpowiedzialność. W sieci znajdziesz sporo na ten temat, choćby na http://forum.xda-developers.com/ czy innych podobnych serwisach.
Awatar użytkownika
max

21 listopada 2015, 00:42 - sob

Pogmerałem, poszukałem i znalzałem.
Chyba będę miał Androida 6.0. Trzeba tylko ... nic nie robić (co mi bardzo odpowiada). ;)

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sma ... xy-s4.aspx
Obrazek
kiprak

21 listopada 2015, 22:46 - sob

max pisze:Pogmerałem, poszukałem i znalzałem.
Chyba będę miał Androida 6.0. Trzeba tylko ... nic nie robić (co mi bardzo odpowiada). ;)

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sma ... xy-s4.aspx
Obrazek
Nic, tylko się cieszyć. Gdyby jednak w przyszłości pojawiły się problemy z systemem, zawsze można przeinstalować system z poziomu KIES lub poprzez Odin. :)

Wróć do „Zastosowania amatorskie”