Nie pierwszy na tym forum szukam monitora do fotografii amatorskiej (i oczywiście zwykła praca biurowa + internet). Po przeczytaniu kilku tematów, zdołałem się zorientować w jakie są przez Was najczęściej proponowane monitory. Z chęcią kupiłbym coś z proponowanych modeli np. CS230 bądź EA244WMi jednak, szukam czegoś nieco bardziej budżetowego (jestem świadomy tego, że może mi się za to dostać

Do tej pory fotki wywoływałem i obrabiałem na HP 8650W z matrycą Dreamcolor - szczerze, byłem całkiem zadowolony, bo chyba nie jestem jakiś mega wymagający (zdjęcia wywołuję okazyjnie i efekt druku pokrywał się z tym co chciałem). Jednak teraz chciałbym coś z większym obszarem roboczym a dokładniej monitor sRGB 22-24"
Kolega ma do sprzedania HP ZR2440w - monitor widziałem, spodobał mi się i wiem, że jest zadbany,
Mam okazję kupić również Dell U2410 od znajomej firmy - widziałem go tylko póki co na fotkach i sprawia dobre wrażenie (w trakcie weekendu zobaczę go osobiście), podobno podświetlenie nie wypala oczu podczas pracy w ciemnym pokoju (może po 3 latach pracy trochę straciło na swojej mocy

Warto, czy absolutnie nie? Jakie są jeszcze inne opcje warte rozważenia? Z góry dziękuję za pomoc.