Zajmujemy się od kilku lat w szeroko rozumianą "grafiką użytkową": katalogi, ulotki, sesje foto aż po strony www.
W naszej "stajni"

Tyle tytułem wstępu i teraz rodzi się pytanie... szukać monitora z rynku wtórnego z poszerzonym gamutem AdobeRGB? Takiego który będzie bardziej odpowiadał profilowi mojej działalności i ułatwi nam w jakimś stopniu pracę - mam na myśli monitory pokroju EIZO CG222W lub EIZO SX2262W - max 24 cale większy nam się po prostu nie zmieści.
Czy może jednak nowy CS230 jest jedynym kompromisem... choć to nadal tylko sRGB i dalej nie posmakuję AdobeRGB... nigdy tak na prawdę nie widziałem i nie pracowałem z monitorem z szerokim gamutem, ale czytając to forum można się spodziewać o wiele większego komfortu pracy. Bardzo kusi mnie też rozpoczęcie przygody z fotografowaniem w trybie AdobeRGB, ale do tej pory skoro nie mogliśmy tego nawet zobaczyć na monitorze to takie działania miały sens?!?!
Która ścieżka będzie lepsza? Z góry przepraszam jeżeli mieszam pojęcia... ale jak zacząłem czytać niedawno to forum to zszedłem na ziemię i widzę, że dopiero raczkuję w umiejętności profesjonalnego panowania nad obrazem. A do "kalibrowania" używałem Color Munki Create - który podobno niewiele daje - a może nawet pogorszyć wyświetlanie... ale o tym potem...
Bardzo się cieszę, że w końcu trafiłem na to forum i mam na dzieję, że małymi kroczkami zaprowadzimy u siebie porządek w kwestii panowania nad kolorem.