Witam,
Wczoraj przyjechał do mnie tytułowy monitor. Jest o tyle ciekawy, że za niecałe tysiąc złotych dostajemy około 90% AdobeRGB. Wiem, że przy takiej cenie i parametrach nie należy mieć wielkich oczekiwań. Monitor ma 1 subiksel, co przy odległości w jakiej od niego siedzę zupełnie mi nie przeszkadza. Natomiast to co mnie drażni to jego nierównomierne podświetlenie - prawa strona jest jaśniejsza od lewej i ma zabarwienie zielone. Czuje się jakbym pracował na 2 rożnych monitorach po lewej ciemniejszy purpurowy, po prawej jasny zielony. Czy to może być podstawą reklamacji? Czy jest szansa że dostanę lepszą sztukę?
iiyama x2888hs-b2
- NocnyJastrzab
Teoretycznie szansa jest, ale w tych monitorach niestety takie zachowanie może występować i gwarancja raczej tego nie obejmuje.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Za 1000zł zdecydowanie bezpieczniej kupować monitor sRGB, czyli normalnogamutowy. Matryca powinna mieć równiejsze zabarwienie, a i elektronika może być bardziej prosta, bez drastycznych przekłamań.
Matryce szerokogamutowe są wredne. Muszą być równe, muszą być dodatkowo wyrównywane układami kompensacji zwanymi stabilizacją, no i powinny mieć zaawansowaną elektronikę sterującą: 3D LUT, czujnik RGB działający w czasie rzeczywistym (regulujący barwę podświetlenia lub chociaż wysterowanie matrycy) podczas np. zmiany jasności lub rozgrzewania monitora.
Monitory normalnogamutowe nie wymagają takich zaawansowanych rozwiązań.
Matryce szerokogamutowe są wredne. Muszą być równe, muszą być dodatkowo wyrównywane układami kompensacji zwanymi stabilizacją, no i powinny mieć zaawansowaną elektronikę sterującą: 3D LUT, czujnik RGB działający w czasie rzeczywistym (regulujący barwę podświetlenia lub chociaż wysterowanie matrycy) podczas np. zmiany jasności lub rozgrzewania monitora.
Monitory normalnogamutowe nie wymagają takich zaawansowanych rozwiązań.
- Tom01
- Kontakt:
W tej klasie to jest normalne i nie stanowi podstawy do wymiany ani naprawy.jik pisze:prawa strona jest jaśniejsza od lewej i ma zabarwienie zielone. Czuje się jakbym pracował na 2 rożnych monitorach po lewej ciemniejszy purpurowy, po prawej jasny zielony. Czy to może być podstawą reklamacji?
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions