Czy można użyć Eizo EasyPix do innych monitorów?
Czy można użyć Eizo EasyPix do innych monitorów?
Czy kalibrator Eizo EasyPix da sie użyć do profilowania innych monitorów? Pewnie oprogramowanie Eizo nie będzie współpracowało, ale czy z innym (i czy jest jakieś darmowe?) ten czujnik będzie działał? i czy nadaje się do szerokogamotuwych?
- Czornyj
- Kontakt:
Re: Czy można użyć Eizo EasyPix do innych monitorów?
EIZO EX1 to rebrandowany Spyder3 i będzie działał z czymkolwieksobiebądź, co wspiera Spydera3. Z darmowych genialny ArgyllCMS + dispcalGUI. Z komercyjnych polecam basICColor display 4 (niebawem 5), można pobrać testowy, 14-o dniowy klucz licencyjny.
Ja mam pytanie "odwrotne".
Mamy kalibrator i1 Basic Pro i monitory Eizo S2233W i S2231W. Czy da się jakoś używać tego i1 z programem EasyPix i sprzętowo skalibrować te Eizo?
Mamy kalibrator i1 Basic Pro i monitory Eizo S2233W i S2231W. Czy da się jakoś używać tego i1 z programem EasyPix i sprzętowo skalibrować te Eizo?
- Czornyj
- Kontakt:
Nie można, ale jakiś wielki powód do rozpaczy to to bynajmniej nie jest. Kalibracja z poziomu menu OSD daje podobne rezultaty.
Na razie poradziłem sobie w ten sposób, że ustaliłem punkt bieli EasyPixem przykładając kartkę do monitora, a profil wygenerowałem przez iProfilera.
Czy już coś wiadomo o wersji 5? Ciekawe czy dostępny będzie upgrade i za ile?Czornyj pisze:Z komercyjnych polecam basICColor display 4 (niebawem 5), można pobrać testowy, 14-o dniowy klucz licencyjny.
- Tom01
- Kontakt:
No i jest odpowiedź. Pracują w pocie czoła, ale konkretnej daty na razie niet, choć to kwestia najbliższych tygodni:
"Hi Tomasz,
no sorry, I can´t. We are working hard on finalizing version 5 but we need to include support for 3D LUTs for NEC and EIZO monitors – and this is quite tricky. UI and other features are done, so it´s just a matter of weeks now.
Best regards,
Karl
basICColor GmbH"
Wysłałem pytanko do Mr. Karla Kocha, jak odpowie dam znać. Chyba, że Czornyj ma świeższe informacje.TiT pisze:Czy już coś wiadomo o wersji 5? Ciekawe czy dostępny będzie upgrade i za ile?
No i jest odpowiedź. Pracują w pocie czoła, ale konkretnej daty na razie niet, choć to kwestia najbliższych tygodni:
"Hi Tomasz,
no sorry, I can´t. We are working hard on finalizing version 5 but we need to include support for 3D LUTs for NEC and EIZO monitors – and this is quite tricky. UI and other features are done, so it´s just a matter of weeks now.
Best regards,
Karl
basICColor GmbH"
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
Upgrade na pewno będzie dostępny, za ile nie wiem - ale ostatnio kupując licencję na 4-kę wycyganiłem upgrade do 5-tki gratis.
Nic nie wiadomo i sądzę, że w basICColor sami nie wiedzą. Już od dawna miał być na rynku, więc faktycznie muszą mieć mukę z 3DLUT, nawet w becie nie ma jeszcze po nim choćby śladu.TiT pisze:Czy już coś wiadomo o wersji 5? Ciekawe czy dostępny będzie upgrade i za ile?Czornyj pisze:Z komercyjnych polecam basICColor display 4 (niebawem 5), można pobrać testowy, 14-o dniowy klucz licencyjny.
Upgrade na pewno będzie dostępny, za ile nie wiem - ale ostatnio kupując licencję na 4-kę wycyganiłem upgrade do 5-tki gratis.
Pobrałem wersję 14 dniową basICColor display 4 i niestety nie rozpoznaje czujnika Eizo EX1 pomimo tego, że Windows wykrywa czujnik jako Datacolor Spyder 3...
Czornyj pisze:EIZO EX1 to rebrandowany Spyder3 i będzie działał z czymkolwieksobiebądź, co wspiera Spydera3. Z darmowych genialny ArgyllCMS + dispcalGUI. Z komercyjnych polecam basICColor display 4 (niebawem 5), można pobrać testowy, 14-o dniowy klucz licencyjny.
Pobrałem wersję 14 dniową basICColor display 4 i niestety nie rozpoznaje czujnika Eizo EX1 pomimo tego, że Windows wykrywa czujnik jako Datacolor Spyder 3...
- Tom01
- Kontakt:
Czujnik EIZO EasyPix to nie jest dokładnie to samo co Spyder3. Ma nieco inny firmware.Andrzej78 pisze:Pobrałem wersję 14 dniową basICColor display 4 i niestety nie rozpoznaje czujnika Eizo EX1 pomimo tego, że Windows wykrywa czujnik jako Datacolor Spyder 3...
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl