od kilku tygodni przymierzam się do wymiany mojego leciwego, 9-letniego Samsunga 226CW (22", TN-ka). Po wnikliwej lekturze tego forum i przejrzeniu kilkudziesięciu wątków zorientowałem się, że od wielu lat korzystam z wyrobu monitoropodobnego, wobec czego podjąłem oczywistą decyzję, że tym razem nie popełnię tego błędu i zdecyduję się na coś z pary EIZO lub NEC.
Monitor ma mi służyć do obróbki zdjęć w LR/PS oraz typowych, codziennych zastosowań (net, film, gry). Dodam, że param się fotografią amatorsko (głównie zdjęcia architektury), a część zdjęć wykonuję i obrabiam dla potrzeb strony www firmy, w której pracuję (robię to bardziej z pasji, niż z konieczności - na co dzień zajmuję się w firmie zupełnie innymi rzeczami). Zdaję sobie sprawę, że trudno będzie znaleźć monitor, który świetnie sprawdzi się we wszystkich, wymienionych przeze mnie zastosowaniach. Liczę się z tym, że będę zmuszony przymknąć oko na pewnie niedogodności (słaby czas reakcji, input lag etc.).
Ale do rzeczy...
Pierwszym typem był EIZO EV2450. Jednak apetyt rósł w miarę jedzenia i w podbijaniu stawki zatrzymałem się na EIZO CX271

Moje obecne typy:
EIZO CX271
NEC PA272-SV2
EIZO CS2730
Różnica w cenie pomiędzy CX271 a PA272 to obecnie ok. 1K - za tą kwotę mógłbym nabyć kalibrator (np. X-Rite i1Display Pro). Nigdy w życiu nie kalibrowałem żadnego monitora, ale zakładam, że z Waszą pomocą, oraz po lekturze porad zamieszczonych m.in. na tym forum, prędzej czy później bym sobie z tym poradził. Zakładam, że oba monitory mają wliczone w cenę oprogramowanie, które będzie mi do tego niezbędne (ColorNavigator, SpectraView). Przez chwilę zastanawiałem się również nad CS, ale mając na wyciągnięcie ręki "niewiele" droższy PA272 wolałbym chyba produkt z wyższej półki.
Na tą chwilę optuję za NEC PA272 + X-Rite, co powinno się zamknąć kwotą łączną zbliżoną do CX271. Ale istnieje oczywiście alternatywna opcja kupna EIZO CX271 i dokupienia kalibratora w niedalekiej przyszłości (za kilka miesięcy). Chciałbym więc prosić Was o pomoc w podjęciu decyzji - czy w Waszej opinii różnica pomiędzy CX a PA jest na tyle duża, że uzasadnia wybór EIZO? Przemawia do mnie 5-letnia gwarancja i lepsza czerń, ale będę chyba potrzebował nieco więcej argumentów, żeby odpuścić NECa. A jak wypadają oba monitory w zastosowaniach multimedialnych - da się na nich w coś pograć, czy obejrzeć? Jak z czasami reakcji, tearingiem itd.?
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.