Monitor 1440p skalowanie
Witam
Mam pytanie zakupiłem monitor Dell U2515 jako monitor dodatkowy do wyświetlania "statystyk" dało\je mi to możliwość przetestowania jako monitor główny.
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy w porównaniu do mojego Samsunga T220 22" 1650x1080 to w Dell'u piękny biały kolor\y i szczegółowość mimo że wszystko jest bardzo małe jest super ostre, ale i tak nie pozwalało by mi to pracować przy tak małym tekście kilkanaście godzin dziennie, mój system to Linux Manjaro z KDE zmieniłem sobie dpi czcionek tak aby mi pasowało i jest ok natomiast przeglądarkę chromium odpaliłem z konfiguracją --high-dpi-support=1 --force-device-scale-factor=1.25 i moje spostrzeżenia, tekst jest dalej super ostry lecz niektórych obrazy przez to że musiały zostać powiększone są lekko rozmyte ponieważ chce zmienić również główny monitor na U2415 lub U2715 i tutaj rodzi się pytania:
Czy jest jakaś możliwość wyeliminowania tego efektu rozmazania przy skalowaniu w przeglądarce?
Czy U2415 będzie tak samo ostry i wyraźny w tekście jak U2515(skalowanie przeglądarki) włącznie z obrazami?
O co mi chodzi?! jako główny monitor nie potrzebuje 1400p lecz boję się teraz utraty "jakości" "ostrości" względem 1400p nie jestem też pewny czy ona występuje.
U2715 ma większą plamkę od U2515 lecz i tak będę musiał chyba użyć skalowania lecz w mniejszym stopniu, ale efekt rozmazania niektórych obrazów powstaje również.
Wczoraj podłączyłem ponownie samsunga t220 22" 1650x1080 i jest tragedia .. jak ja mogłem na tym pracować wszystko kanciaste o kolorach nawet nie wspominam.
Z góry dziękuje za wszelkie rady.
Mam pytanie zakupiłem monitor Dell U2515 jako monitor dodatkowy do wyświetlania "statystyk" dało\je mi to możliwość przetestowania jako monitor główny.
Pierwsze co mi się rzuciło w oczy w porównaniu do mojego Samsunga T220 22" 1650x1080 to w Dell'u piękny biały kolor\y i szczegółowość mimo że wszystko jest bardzo małe jest super ostre, ale i tak nie pozwalało by mi to pracować przy tak małym tekście kilkanaście godzin dziennie, mój system to Linux Manjaro z KDE zmieniłem sobie dpi czcionek tak aby mi pasowało i jest ok natomiast przeglądarkę chromium odpaliłem z konfiguracją --high-dpi-support=1 --force-device-scale-factor=1.25 i moje spostrzeżenia, tekst jest dalej super ostry lecz niektórych obrazy przez to że musiały zostać powiększone są lekko rozmyte ponieważ chce zmienić również główny monitor na U2415 lub U2715 i tutaj rodzi się pytania:
Czy jest jakaś możliwość wyeliminowania tego efektu rozmazania przy skalowaniu w przeglądarce?
Czy U2415 będzie tak samo ostry i wyraźny w tekście jak U2515(skalowanie przeglądarki) włącznie z obrazami?
O co mi chodzi?! jako główny monitor nie potrzebuje 1400p lecz boję się teraz utraty "jakości" "ostrości" względem 1400p nie jestem też pewny czy ona występuje.
U2715 ma większą plamkę od U2515 lecz i tak będę musiał chyba użyć skalowania lecz w mniejszym stopniu, ale efekt rozmazania niektórych obrazów powstaje również.
Wczoraj podłączyłem ponownie samsunga t220 22" 1650x1080 i jest tragedia .. jak ja mogłem na tym pracować wszystko kanciaste o kolorach nawet nie wspominam.
Z góry dziękuje za wszelkie rady.
Oczywiście. Po prostu Ci którzy tworzą strony www, muszą dawać większe obrazy, które przy powiększeniu strony 100% będą się wyświetlać przeskalowane do 50%. Przy takim sposobie tworzenia stron, nawet do 200% powiększenia strony www obrazy rastrowe na tych stronach byłyby ostre jak brzytwa (dopiero przy powiększeniu strony do 200%, obrazy rastrowe wyświetlały by się @100%). Niestety mało kto robi takie nowoczesne strony, choć mam nadzieję, że wreszcie się to zmieni.prodarek pisze: ↑26 marca 2017, 12:41 - ndzprzeglądarkę chromium odpaliłem z konfiguracją --high-dpi-support=1 --force-device-scale-factor=1.25 i moje spostrzeżenia, tekst jest dalej super ostry lecz niektórych obrazy przez to że musiały zostać powiększone są lekko rozmyte ponieważ chce zmienić również główny monitor na U2415 lub U2715 i tutaj rodzi się pytania:
- Tom01
- Kontakt:
Proponuję zmienić xmanager na taki, który ładniej potrafi renderować na monitorach high-dpi. Obrazki jeśli były podobnej wielkości na starym i są podobnej na nowym, powinny mieć taką samą ostrość. Przykładowo macOS pięknie renderuje GUI i treści, że przesiadka na monitor o dużej gęstości pikseli to przyjemność. Nieźle też działa standardowy xmaganer z Ubuntu. Z innymi są większe lub mniejsze problemy.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Na starym t220 22" 1650x1080 to grafika i fonty są tak brzydkie że nie było widać różnicy
na na tym U2515 fonty są tak ostre i wyraźne że grafika lekko się odróżnia.
To że macOS skaluje o niebo lepiej to wiem. Nie wiem chyba najlepszym wyjście byłoby kupienie jednego drugiego i porównać, ale mam wrażenie że 24 to jednak krok wstecz.
KDE akurat radzi sobie z high-dpi perfekcyjnie tutaj raczej wina leży w przeglądarkach.
![Bardzo szczęśliwy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
To że macOS skaluje o niebo lepiej to wiem. Nie wiem chyba najlepszym wyjście byłoby kupienie jednego drugiego i porównać, ale mam wrażenie że 24 to jednak krok wstecz.
KDE akurat radzi sobie z high-dpi perfekcyjnie tutaj raczej wina leży w przeglądarkach.
Firefox 52.0.1 64bit bardzo ładnie skaluje pod Windows 10. Bawiłem się Ubuntu 16 LTS i gorzej jest przystosowany do HiDPI od windows 10. Po prostu jak skalujesz obraz w górę, powyżej 100%, to nie będzie tak ostry jak wektorowe czcionki. Strony WWW muszą być inaczej robione, by było ostro na obrazach rastrowych po skalowaniu do np. 125%. W sumie bardzo prosto można przerobić każdą istniejącą stronę, wystarczy tylko wymienić pliki graficzne, na 2x większe (oczywiście NIE poprzez przeskalowanie w górę obecnych
)
Zobacz jak Ci się wyświetla ta strona:
http://pssejaworzno.pis.gov.pl/?dep=64
menu jest zrobione tradycyjnie, a reszta z przystosowaniem do HiDPI
![Puszcza oko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Zobacz jak Ci się wyświetla ta strona:
http://pssejaworzno.pis.gov.pl/?dep=64
menu jest zrobione tradycyjnie, a reszta z przystosowaniem do HiDPI
Patrzyłem na windowsie też jest podobnie. Zastanawiam się czy obraz tekst na 24" 1200p jest zbliżony do 25/27 1440p jakościowo czy możne jednak widać piksele i nie jest tak ładnie.
Stroną którą podajesz wyświetla się ładnie poza górnym menu.
Stroną którą podajesz wyświetla się ładnie poza górnym menu.
Na 25"/27" 2560x1440 literki będą ostrzejsze niż na 24" 1920x1200, ale nie spodziewałbym się jakiejś przepaści jakościowej, bo 2560x1440 przy 27" to nie jest jeszcze jakaś szczególnie wysoka rozdzielczość.
Czyli prawidłowo, bo górne menu jest nieprzystosowane do HiDPI/skalowania, a reszta już tak.
- NocnyJastrzab
Ciekawe jak będzie na takich ekranach:
http://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe ... i-grafikow
Dell za 20 tys. ?![Zdziwiony :o](./images/smilies/icon_e_surprised.gif)
Dell za 20 tys. ?
![Zdziwiony :o](./images/smilies/icon_e_surprised.gif)
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Wow! 275 PPI w monitorze biurkowym. Grubo.NocnyJastrzab pisze: ↑28 marca 2017, 16:24 - wtCiekawe jak będzie na takich ekranach:
Dell za 20 tys. ?![]()
No, wreszcie jakiś konkret. 4K w telewizji to już za dużo, ale w monitorach to jeszcze tak sobie średnio na jeża.
Przy plamce ok. 0.1mm można wyświetlić na 32" kawał rysunku z grubościami linii jak z plotera.
Przy plamce ok. 0.1mm można wyświetlić na 32" kawał rysunku z grubościami linii jak z plotera.
Ja jeszcze nie zdecydowałem czy u2415 czy u2715 obecnie cały czas siedzę na u2515 i jest taki zaje***y kolor biały to w końcu biały a nie wcześniej jak za przeproszeniem mocz
jest ostrość wszystko ładnie wygładzone no dla mnie bajka.
Obliczyłem sobie i u2515 aby rozmiarem zrównać się z u2415 potrzebuje 25% przybliżenia natomiast u2715 będzie potrzebować już tylko 15% aby zrównać z plamką od u2415.
![Bardzo szczęśliwy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
Obliczyłem sobie i u2515 aby rozmiarem zrównać się z u2415 potrzebuje 25% przybliżenia natomiast u2715 będzie potrzebować już tylko 15% aby zrównać z plamką od u2415.
O kurde felek znalazłem w opcjach funkcję sharpness to można zwiększyć ostrość super sprawa.
a i jeszcze model U2717D jest to następca U2715. tylko to praktycznie ten sam monitor a 200zł zawsze w kieszeni.
Radzę nie włączać takich zniekształcaczy. Nie ma czegoś takiego jak "zwiększenie ostrości" przy pomocy opcji w menu. Filtry jedynie zmieniają barwy na krawędziach, wprowadzając mniejsze, lub większe artefakty, dzięki czemu przy samych krawędziach jest większy kontrast i wrażenie większej ostrości - ale ja takiego czegoś nie używam, bo to sprawia, że obraz jest sztuczny i czasem widać zniekształcenia tego filtra.
Na pewno ale skalowanie przeglądarki to tak samo zniekształcenie które powoduje rozmazanie tekstu \ obrazu ![Szczęśliwy :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
![Szczęśliwy :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Czyli postanowiłeś zniekształcić zniekształcenia z nadzieją, że będzie lepiej ![Znak zapytania :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
![Znak zapytania :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
Nie, to jest coś zupełnie innego. W sumie, to nie tyle obraz rastrowy się rozmazuje przy skalowaniu w górę, co jest on fizycznie rozmyty z powodu niskiej gęstości pikseli (nie łatwo to ująć w słowa, więc po prostu przyjmij, że to nie to samo, a wyostrzanie nie jest rozwiązaniem).
@max nie, ale ostrość jest lepsza od rozmazania dla oczu. Ja nic nie postanawiam testuje tylko.
Najczęściej jest tak, że ustawienia fabryczne są najlepsze. Ale możesz oczywiście ustawić po swojemu, jeśli chcesz.
http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil8.html
http://www.prad.de/new/monitore/test/20 ... teil8.html
- Tom01
- Kontakt:
LCD nie ma fizycznie możliwości regulacji ostrości. Piksel jest i koniec. Wszelkie manipulacje wrażeniem ostrości powodują degradację obrazu.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl