Potrzebuję nowy monitor, pieniądze jakie mogę wydać to jest to ok. 2k zł (jeżeli warto to mogę zapłacić więcej )
Zastosowanie monitora:
Głównie: Praca z tekstem (czarne/białe tło jak to w programowaniu), programowanie front end czyli praca z kolorami, nie mylić z grafikiem.
Dodatkowe: Filmy, gry
Must have:
Przyjazny dla oczu, bez migotania itp:
Mam bardzo wrażliwy wzrok tzn: Astygmatyzm (czyli + i - w jednym oku), zaburzenie widzenia przestrzennego.
Jak to wpływa na codzienną pracę: brak możliwości czytania tekstów, oglądania, grania podczas podróży środkami komunikacyjnymi, gdyż wywołuje to u mnie mdłości itp. nie przyjemne objawy. Po prostu wzrok nie jest w stanie podczas wstrząsów szybko ''się nastroić''
Podczas przewijania strony też muszę to kontrolować, gdyż chwilowo zamazana strona też wywołuje podobne objawy.
Ogólnie do tej pory pracowałem na laptopie 15.6 cala HD 1366x768, słabe odwzorowanie kolorów, i ogólnie czuję jakby mi oczy wypalał.
Chcę po prostu kupić w końcu dobry, duży monitor, z wyraźną czcionką, sensownej wielkości, bo w tym moim laptopie jest stanowczo za mała, a skalowanie powoduję nie ostrość.
Myślałem nad EIZO2455 lub EIZO2456
A i jako zwykły użytkownik monitora chciałbym aby po prostu działał od razu po wyjęciu z pudełka, bez jakiś nie wygodnych kalibracji co jakiś czas.
Dziękuję za dotrwanie do końca.