Na wstępie zaznaczę, że nie jestem znawcą i jedyna moja wiedza pochodzi z internetu. Moja żona od zawsze cykała fotki, ludziom, zwierzętom, naturze, różne, robiła to dla swojej satysfakcji i by była piękna pamiątka z wyjazdów czy imprez. Niestety nigdy nie miała jakiegoś dobre sprzętu więc uznaliśmy, że pora zainwestować w coś porządnego

Tutaj mam dylemat bo nie stać mnie na monitor za 5 tyś, który będzie dobry a najczęściej polecanym tańszy jest NEC EA245WMi-CT (około 2200zł) tylko z tego co wyczytałem on działa a sRGB więc się zastanawiam czy nie lepiej kupić monitor z pułki wyżej czyli EIZO CS2420 (3200zł), który już wyświetla adobeRGB. Chciałem zaciągnąć rady bo użytkownik Tomi pisał parokrotnie, że monitor NEC EA245WMi-CT cytat: " słusznie. Nie ma w tej chwili lepszego monitora w klasie poniżej 3 tys zł. A i powyżej jakoś specjalnie nie odstają.". Czy jest sens kupować ten droższy model o 1000 zł? Z tego wątku wywnioskowałem viewtopic.php?t=2985&start=20 ,że jest możliwość skalibrowania monitora NEC pod adobe? Wiem, że mieszam ale moja wiedza jest na niskim poziome w stosunku co do niektórych użytkowników.
Podsumowując post pytanie brzmi czy warto kupić tego CS czy EA jeżeli chcemy pracować na adobeRGB? Stać mnie na ewentualną dopłatę tego 1000 zł.
Dziękuje za wszystkie uwagi i odpowiedzi