Nowa seria monitorów NEC, a ceny starych
Moderator: Informator
Ma ktoś może przecieki, lub przeczucie, że nowa seria monitorów może wpłynąć na cenę starszych modeli jak np. NEC EA275UHD?
Zastanawiam się czy jest sens poczekać 2-3 miesiące czy to raczej nieopłacalne?
Zastanawiam się czy jest sens poczekać 2-3 miesiące czy to raczej nieopłacalne?
- Tom01
- Kontakt:
Re: Nowa seria monitorów NEC, a ceny starych
Patrząc po ostatnich praktykach, może być, że nowe będą wcale nie lepsze a droższe.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
- NocnyJastrzab
Ciężko dokładnie przewidzieć, ale nie wszystkie zmiany będę w 100% na lepsze, chociaż niektóre w jakiś sposób istotne.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
Jeśli możesz to ja bym czekał. W elektronice użytkowej, zwłaszcza ostatnimi czasy, w technice obrazowania jest ciągły postęp.
Ciągle udoskonalane są znakomite ekrany OLED, których jednocześnie ceny spadają z miesiąca na miesiąc. Niestety wyłącznie w telewizorach, smartfonach i tabletach.
W przypadku przestarzałych ekranów LCD jedynym kierunkiem rozwoju pozostało zwiększanie rozdzielczości. Pojawią się więc zapewne monitory 5K i 8K, siłą rzeczy ekrany 4K/UHD np. EA275UHD, muszą tanieć. Monitor ten jeszcze kilka miesięcy temu kosztował 5tys zł. Teraz kosztuje 3,5tys zł. Po wprowadzeniu monitorów 5K i 8K, cena "przestarzałych" ekranów 4K/UHD jeszcze spadnie.
Ciągle udoskonalane są znakomite ekrany OLED, których jednocześnie ceny spadają z miesiąca na miesiąc. Niestety wyłącznie w telewizorach, smartfonach i tabletach.
W przypadku przestarzałych ekranów LCD jedynym kierunkiem rozwoju pozostało zwiększanie rozdzielczości. Pojawią się więc zapewne monitory 5K i 8K, siłą rzeczy ekrany 4K/UHD np. EA275UHD, muszą tanieć. Monitor ten jeszcze kilka miesięcy temu kosztował 5tys zł. Teraz kosztuje 3,5tys zł. Po wprowadzeniu monitorów 5K i 8K, cena "przestarzałych" ekranów 4K/UHD jeszcze spadnie.
- Tom01
- Kontakt:
Od OLED pod strzechą dzieli nas lekko licząc 5 lat. Przez ten czas będą rządziły "przestarzałe" LCD, również w nowych wersjach. A nawet po pojawieniu się na rynku, nie wróżę wcale szybkiego uśmiercenia LCD.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Niestety muszę się zgodzić. Jestem jednak zdania, że jedyny postęp w dziedzinie monitorów LCD to:
* ostatnio, niespotykany nigdy wcześniej, wzrost rozdzielczości: 4K/UHD, 5K, 8K
* odbywający się już wolniej, wzrost częstotliwości odświeżania z 60Hz do 120Hz
* i jeszcze wolniej, wprowadzanie mechanizmów płynnej zmiany częstotliwości odświeżania w nawiązaniu do szybkości karty graficznej i/lub prędkości klatek filmów
* wprowadzanie luminoforów pokrywających 100% przestrzeni sRGB w najtańszych ekranach
* wprowadzanie PWM o bardzo wysokich częstotliwościach, eliminujących migotanie, w najtańszych ekranach
* wprowadzanie możliwości regulacji położenia ekranu w najtańszych ekranach
* wprowadzanie bardzo szerokiego zakresu regulacji mocy podświetlenia, w najtańszych ekranach
* upraszczanie konstrukcji i obniżanie kosztów produkcji, które pośrednio przekładają się na spadek cen w sklepach, przy zachowaniu powyżej opisanych aspektów ergonomicznych
Uważam, że warto skorzystać chociaż z tych wymienionych wyżej mało istotnych nowości i kupić monitor nowoczesny albo starszy (o niskiej rozdzielczości) ale za to zdecydowanie tańszy. Następnie samodzielnie go wyregulować, wykorzystując wszelkie znane i nieudokumentowane (a opisywane na tym forum) możliwości regulacji i/lub kalibracji własnoręcznej.
* ostatnio, niespotykany nigdy wcześniej, wzrost rozdzielczości: 4K/UHD, 5K, 8K
* odbywający się już wolniej, wzrost częstotliwości odświeżania z 60Hz do 120Hz
* i jeszcze wolniej, wprowadzanie mechanizmów płynnej zmiany częstotliwości odświeżania w nawiązaniu do szybkości karty graficznej i/lub prędkości klatek filmów
* wprowadzanie luminoforów pokrywających 100% przestrzeni sRGB w najtańszych ekranach
* wprowadzanie PWM o bardzo wysokich częstotliwościach, eliminujących migotanie, w najtańszych ekranach
* wprowadzanie możliwości regulacji położenia ekranu w najtańszych ekranach
* wprowadzanie bardzo szerokiego zakresu regulacji mocy podświetlenia, w najtańszych ekranach
* upraszczanie konstrukcji i obniżanie kosztów produkcji, które pośrednio przekładają się na spadek cen w sklepach, przy zachowaniu powyżej opisanych aspektów ergonomicznych
Uważam, że warto skorzystać chociaż z tych wymienionych wyżej mało istotnych nowości i kupić monitor nowoczesny albo starszy (o niskiej rozdzielczości) ale za to zdecydowanie tańszy. Następnie samodzielnie go wyregulować, wykorzystując wszelkie znane i nieudokumentowane (a opisywane na tym forum) możliwości regulacji i/lub kalibracji własnoręcznej.
Dziękuję.
Jeszcze pytanie, czy jest dostępna informacji na temat kiedy odświeżona wersja jak np. PA243W ma trafić na polski rynek?
Jeszcze pytanie, czy jest dostępna informacji na temat kiedy odświeżona wersja jak np. PA243W ma trafić na polski rynek?
- Tom01
- Kontakt:
W styczniu. Jeśli Pan o nim myśli, zdecydowanie radzę brać starszy. To dobra rada, bez podtekstu komercyjnego.
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl
Z dwóch: PA242W i PA243W, w jednakowej cenie, też wybrałbym starszy.
viewtopic.php?f=31&t=3353
Tutaj już tylko zgaduję, ale sądzę, że w obudowie PA242W pojawi się później jego prawdziwy następca. Skoro jednak PA243W kosztuje tyle samo co PA242W, to ten "prawdziwy" następca będzie z pewnością droższy. A być może, i tu znów zgaduję, do obudowy PA242W wsadzą matrycę 4K/UHD i nową elektronikę sterującą. Dotychczasowa obsługiwała rozdzielczości do 2560x1600, w PA242W, PA272W, PA302W.
Mam dwie rady:
* jeśli chcesz PA242W, szukaj używanego. Chodzą poniżej 2tysi, bo ludzie szukają już czegoś o wyższej rozdzielczości i pozbywają się pikselozy. 50% wartości nowego warto dać za ten monitor.
* jeśli chcesz nowy, wybierz PA272W. Naprawdę warto dopłacić do PA242W, żeby dostać wyższą rozdzielczość. Mam na biurku oba. Używanych PA272W raczej nie ma, a w każdym razie ja jeszcze nie widziałem.
* poczekaj na wersję PA242W w rozdzielczości 4K/UHD, 5K lub 8K np. PA243UHD lub coś podobnego (nazwę wymyśliłem na poczekaniu).
viewtopic.php?f=31&t=3353
Tutaj już tylko zgaduję, ale sądzę, że w obudowie PA242W pojawi się później jego prawdziwy następca. Skoro jednak PA243W kosztuje tyle samo co PA242W, to ten "prawdziwy" następca będzie z pewnością droższy. A być może, i tu znów zgaduję, do obudowy PA242W wsadzą matrycę 4K/UHD i nową elektronikę sterującą. Dotychczasowa obsługiwała rozdzielczości do 2560x1600, w PA242W, PA272W, PA302W.
Mam dwie rady:
* jeśli chcesz PA242W, szukaj używanego. Chodzą poniżej 2tysi, bo ludzie szukają już czegoś o wyższej rozdzielczości i pozbywają się pikselozy. 50% wartości nowego warto dać za ten monitor.
* jeśli chcesz nowy, wybierz PA272W. Naprawdę warto dopłacić do PA242W, żeby dostać wyższą rozdzielczość. Mam na biurku oba. Używanych PA272W raczej nie ma, a w każdym razie ja jeszcze nie widziałem.
* poczekaj na wersję PA242W w rozdzielczości 4K/UHD, 5K lub 8K np. PA243UHD lub coś podobnego (nazwę wymyśliłem na poczekaniu).
Na razie najbliżej mi do NEC EA275UHD. Zastosowanie to amatorska fotografia i delikatnie pod druk we własnym zakresie, a ten model jak dobrze kojarzę ma tutaj dobrą opinię. Jeżeli sprawdzi się lepiej niż mój leciwy 2090UXi to będę zadowolony. Seria PA w rozdzielczościach 4K podejrzewam że tania nie będzie. Myślę, że można sugerować się ceną EA244UHD, gdzie mamy poszerzony gamut i jeszcze parę stówek będzie trzeba dołożyć.
Skoro od stycznia będą u nas dostępne świeże modele, na razie chyba warto się wstrzymać, może uda się dorwać np. NEC EA275UHD-CT poniżej 4000.
Skoro od stycznia będą u nas dostępne świeże modele, na razie chyba warto się wstrzymać, może uda się dorwać np. NEC EA275UHD-CT poniżej 4000.
Czy możecie polecić sprawdzonego sprzedawcę, z dobrymi cenami EA275UHD-BK-CT? (większość ofert, które znajduję są dla wersji 'nie-CT')
Wersja nie-CT jest dostępna jeszcze taniej senetic.pl, bo za 3075 zł.dbcooper1983 pisze: ↑12 listopada 2018, 11:22 - pnRadziłbym kupić normalną wersje i skalibrować we własnym zakresie (100-200pln) w xkomie z kodem masz za 3200pln
no to nie widze żadnego argumentu dokładania do ct
Wersja CT jest objęta gwarancją 5 lat.dbcooper1983 pisze: ↑12 listopada 2018, 12:55 - pnno to nie widze żadnego argumentu dokładania do ct
a chce ci sie placic z 700pln za dodatkowa gwarancje na 2 lata ???
Skąd wziąłeś to 700zł? Różnica to około 330zł (https://www.fotoplus.pl/search?q=ea275uhd). Jeśli kalibracja monitora w wersji nie-CT ma kosztować 100-200zł, to w takim razie dodatkowe 2 lata gwarancji kosztują od 130zł do 230zł.dbcooper1983 pisze: ↑12 listopada 2018, 13:15 - pna chce ci sie placic z 700pln za dodatkowa gwarancje na 2 lata ???
ja tam widze za wersje ct ponad 3800pln wiec jak kupisz zwykla za 3070pln+ kalibracja ze 100-150pln to spora sumka zostaje moze nie 7 paczek ale grubo ponad 5 stów .
Ja zakładam, że skoro w jednym sklepie, gdzie dostępne są obydwie wersje różnica jest koło 330pln, to podobnej różnicy można oczekiwać też w innych tańszych sklepach. Będę dzwonić po sprzedawcach.dbcooper1983 pisze: ↑12 listopada 2018, 13:58 - pnja tam widze za wersje ct ponad 3800pln wiec jak kupisz zwykla za 3070pln+ kalibracja ze 100-150pln to spora sumka zostaje moze nie 7 paczek ale grubo ponad 5 stów .
- Tom01
- Kontakt:
Licencja na oprogramowanie kalibracyjne ok 160 zł, gwarancja ok 200 zł. Czyli same koszty wyposażenia dają różnicę cenową. Jest jeszcze jedna alternatywa: https://monitory.mastiff.pl/monitory-ne ... color.html
Tom01
monitory.mastiff.pl
monitory.mastiff.pl