Mój pierwszy post na forum także chciałbym się również przywitać

Życie zmusiło mnie do kupna monitora. Stary padł a trochę wstyd przyznawać się z czego obecnie korzystam ale jest to AOC i2369VM służył mi głównie do grania a mój drugi monitor na którym koduję wyzionął ducha...
AOC służył mi głównie do grania z racji niskiego InputLaga (5ms GtG) i nawet nie najgorszych kolorów jak na monitor z matrycą IPS za 500zł . Dodatkowo na tym monitorze była robiona "obróbka" zdjęć których robię sporo + żona lubi bawić się grafiką, szczególnie jak ma coś zrobić do pracy a jej lapek nie daje rady).
Teraz planuję zakup monitora 27cali WQHD z racji potrzeby posiadania większej przestrzeni roboczej. Nie ukrywam, że chciałbym aby ten monitor miał w miarę niski input lag bo grać czasami gram w jakieś FPSy ale nie potrzebuję 144Hz i g/free synców. Nie ten poziom.
Znalazłem 5 monitorów poniżej 2 000 zł które przykuły moją uwagę.
1. HP Z27n G2 (recka poprzednika z27n https://thewirecutter.com/reviews/best-27-inch-monitor/), brak recenzji nowszego modelu :/
2. Dell u2715h - dość znana konstrukcja
3. Acer BE270UBMJJPPRZX
4. Philips 272B8QJEB (premiera koniec maja, niby 8-bit + FRC w cenie 1200zł z usb i pivotem)
5. ASUS PB278Q
Cięzko mi coś wybrać a obejrzenie tych monitorów we Wrocku graniczy z cudem. Żaden sklep mi tego nie ściągnie

W tym budżecie (2k złociszy) ciężko będzie o Neca z przyzwoitym Input lagiem aczkolwiek cały czas rozważam NEC MultiSync EA245WMi-BK-ColorTuned z SVII bo kolega polecał i sporo się o nim naczytałem ale żona pewnie i tak nie doceni