Witam
Po dłuższym czasie powtórnie skalibrowałem monitor moim i1Display 2 i obraz wydawał mi się zafarbiony na czerwono.
Dla 6000K i 80cd/m2 w OSD monitora ustawione musiałem mieć R:96% G:75% B:82% i jasność 61%. Wynik okej a obraz czerwony.
Wypożyczyłem zatem i1Display Pro. Dla tego samego targetu w OSD monitora ustawione mam R:76% G:75% B:74% i jasność 41%. Wynik też okej, ale tym razem wyświetlany obraz wygląda dobrze.
Czy po tych objawach mogę sądzić, że mój kalibrator umiera?
koniec mojego i1Display 2?
- NocnyJastrzab
Raczej już "umarł". i1Dispaly Pro to już inna jakość i zapewnia bardziej miarodajne i stabilne wyniki.
Dominik Nowak, tel. 506212501 [Kraków / Nowa Huta]
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
www.dominiknowak.pl - Kalibracja monitora / telewizora
www.fotoplus.pl - Specjalistyczny Sklep Foto-Video
- Tom01
- Kontakt:
I1 Display 2 umarł był już parę lat temu. Te czujniki miały katastrofalnie niską trwałość.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej
Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
- Czornyj
- Kontakt:
i1Display 2 nawet nowe były mocno loteryjne - zgodność międzyinstrumentowa była katastrofalnie niska, dokładność pomiarowa na nowych typach wyświetlaczy beznadziejna, do tego dochodziły problemy z niską trwałością.
X-Rite i1Display Pro jest jego przeciwieństwem - zadziwiająco dokładny, praktycznie nieśmiertelny, z możliwością adaptacji do nowych rodzajów podświetleń.
X-Rite i1Display Pro jest jego przeciwieństwem - zadziwiająco dokładny, praktycznie nieśmiertelny, z możliwością adaptacji do nowych rodzajów podświetleń.
Wróć do „Kalibracja monitorów”