Zamierzam kupić monitor głównie do fotografii ale nie tylko, przejrzałem to forum, obejrzałem wyniki testów monitorów i mam trzy typy:
(Odrzuciłem eizo 2420, widziałem że charakteryzuje się bardzo równomiernym podświetlaniem 1-2% ale generalnie trochę za drogi jak na fullhd)
Będę pracował w sRGB, tak jak to max napisał jeśli nie wiesz czy będziesz używał ARGB to znaczy że nie będziesz i nie potrzebujesz

1. NEC EA275wmi 2900 zł, ew wersjach 275uhd
2. Samsung C34F791 3600 zł z tego co wyczytałem jest fajnie skalibrowany po wyjęciu z pudła, gorzej z równomiernością podświetlania bo odchyłki rzędu 6-12% od punktu porównawczego. Tutaj na plus na pewno design, ramki. Pokrycie sRGB z tego co wyczytałem 125% po przycięciu z 93%-100% - nie wiem czy to nie trochę mało może ktoś ma zdanie na ten temat. Z tego co wiem panel 8bitowy, albo 6+FRC.
3. NEC PA272W, to już cena około 4400 zł, trochę już poza mój budżet ale jeśli warto to dołożę. Nie wiem czy taki drogi jest mi potrzebny.
O sprzęt bardzo dbam, ostatni monitor mi służył z 8 lat teraz też chce mieć na lata.
Celuje w monitory +27'', one z założenia niestety będą charakteryzowały się gorszą równomiernością (szczególnie 34'' Samsung), ale trudno, większa przestrzeń robocza i na tym mi zależy i na rozdzielczości przynajmniej 2k.
Głównie publikuję swoje zdjęcia w internecie, czasem coś wydrukuję.
Nie potrzebuję gwarancji na 3-5lat. Wystarczy standardowe 36-48 miesięcy.
Może ktoś by coś doradził/odradził? Nie chce wydawać za dużo bo też nie zarabiam z fotografii a jednocześnie chce mieć fajny sprzęt na lata.
Budżet do 3500 zł myślę, ze i tak nie taki mały ale jeśli warto to dołożę do tego PA272W. Podoba mi się ten Samsung, dE koło 1,5 z tego co pamiętam, teraz nie mogę znaleźć, więc niezauważalne odchyłki)
Nie zależy mi na możliwości ustawienia tysiąca profili. Docelowo chce skalibrować na D65 i tyle.
Pewnie w przyszłości rozważę I1 Display Pro.
Pytanie czy jak kupie któregoś NECa to go mogę skalibrować czy muszę dokupić specjalne oprogramowanie? (cena?) Samsunga skalibruje bez dodatkowego oprogramowania?