Dell U2412M

Ogólne pytania i dyskusje dotyczące monitorów do celów uniwersalnych.
niezdecydowany

Dell U2412M

27 września 2011, 21:03 - wt

Witam,
Czy ktos mial okazje widziec ten monitor w akcji? Zainteresowal mnie glownie ze wzgledu na dosyc pochlebne recenzje, 16:10, pivot i mozliwosc ostrego zjechania w dol z ostroscia. Niestety podobno cierpi na (e)IPSowy problem "brudnego ekranu", "kaszki", "ziarnistosci" na jasnych barwach. Roznie to ludzie nazywaja. Nigdy nie widzialem IPSa i troche sie tego boje. W czym to sie moze przejawiac?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

Re: Dell U2412M

28 września 2011, 10:06 - śr

niezdecydowany pisze:mozliwosc ostrego zjechania w dol z ostroscia.
Ostrością? ;)

Miałem sposobność pobieżnie rzucić okiem. Przyjemny monitor do biura, estetyczny, z dobrą podstawką. Do pracy za dnia z dokumentami w Wordzie i poczty elektronicznej. Koniec zalet.
Tom01
Masz problem z kolorem, wal śmiało!

monitory.mastiff.pl
*** 30 lat obecności w branży monitorowej

Partner Eizo Nanao, Sharp NEC Display Solutions
tel. (+48) 690 660 770, tech. (+48) 601 888 312
https://monitory.mastiff.pl
e-mail: color@mastiff.pl
niezdecydowany

28 września 2011, 16:57 - śr

Tom01 pisze:
niezdecydowany pisze:mozliwosc ostrego zjechania w dol z ostroscia.
Ostrością? ;)
chodzilo oczywiscie o jasnosc ;)

A co do Panskiej opinii, to chyba trudno znalezc cos lepszego (najlepiej 16:10) do 1400zl, prawda? I jesli go Pan widzial, to czy moglby Pan napisac o tej "kaszce", "ziarnistosci" ?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

28 września 2011, 17:05 - śr

niezdecydowany pisze:A co do Panskiej opinii, to chyba trudno znalezc cos lepszego (najlepiej 16:10) do 1400zl, prawda? I jesli go Pan widzial, to czy moglby Pan napisac o tej "kaszce", "ziarnistosci" ?
Pewne cechy różnych typów wyświetlaczy są czasem zauważanie, czasem nie. Powstało na nie masa różnych określeń, które często w ogóle nie mają widocznego związku ze swoją genezą słowotwórczą. IPS charakteryzuje się przede wszystkim wysokim punktem czerni, zmieniającym się mocno pod kątem. Resztę właściwości i ich wagi, trzeba sobie określić samemu w czasie wizji lokalnej. Jeśli nie ma takiej możliwości, najprościej użyć następującego wzoru określającego przydatność:
- Do domu, wieczorem i nocą - PVA
- Do pracy w dzień - IPS/PVA

Dotychczasowo zwyczajowo przyjmowana reguła, że pomimo swoich defektów IPS lepiej nadaje się do koloru jest niestety nieprawdziwe w przypadku monitorów poniżej ok 3 tys zł. Ogromy wysyp masówki z IPS ostatnim czasem wprowadza spore zmieszania w głowach klientów, czego dowodem jest choćby omawiany monitor. Jest fatalny, okropny. Mało jest gorszych. Ale ma IPS i dobre notowania. To nic że ów "okrojony" IPS nie ma kompletnie nic wspólnego z swoimi dorosłymi wersjami. :)
Tom01

monitory.mastiff.pl

niezdecydowany

28 września 2011, 18:07 - śr

Dziekuje, skutecznie odwiodl mnie Pan od kupna tego Della.

Powtorze tylko moje pytanie
niezdecydowany pisze: A co do Panskiej opinii, to chyba trudno znalezc cos lepszego (najlepiej 16:10) do 1400zl, prawda?
Monitor do zastosowan w domu, czesto wieczorami. Dodam, ze amatorsko zajmuje sie obrobka grafiki.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

28 września 2011, 18:22 - śr

Blisko założeń jest EIZO FS2331.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Carlo

28 września 2011, 23:04 - śr

Od siebie dodam tylko, że Eizo FS2331 okazał się bardzo trafnym wyborem do domu. Szerokość jest odczuwalna dosyć mocno po przesiadce z 19" 5:4, na początku nawet dosyć mi przeszkadzała i dalej twierdzę, że 16:10 byłoby lepsze. Co do parametrów obrazu nie wypowiadam się, bo po prostu nie mam doświadczenia w tym względzie. Na pewno kąty widzenia są rewelacyjne w porównaniu do TN. Póki by co nie żałuję ani jednej wydanej złotówki na ten monitor :)
niezdecydowany

29 września 2011, 14:52 - czw

hmmmmm

poczytalem troche i zastanwiam sie teraz

Eizo FS2331 czy moze NEC P221W?

Ktory lepszy? Na ktorym uzyskam lepsza jakosc obrazu BEZ kalibracji?
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

29 września 2011, 14:57 - czw

niezdecydowany pisze:Eizo FS2331 czy moze NEC P221W? Ktory lepszy?
Drugi.
niezdecydowany pisze:Na ktorym uzyskam lepsza jakosc obrazu BEZ kalibracji?
Na których nartach Atomic, czy Fisher będzie się lepiej jeździć? Bez butów. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

niezdecydowany

29 września 2011, 15:17 - czw

Tom01 pisze:
niezdecydowany pisze:Eizo FS2331 czy moze NEC P221W? Ktory lepszy?
Drugi.
hmmm...
Nawet jesli nie wykorzystam szerokiego gamutu? Moje graficzne wypociny trafiaja o wieeele czesciej do internetu niz do labu.
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

29 września 2011, 15:28 - czw

niezdecydowany pisze:Nawet jesli nie wykorzystam szerokiego gamutu? Moje graficzne wypociny trafiaja o wieeele czesciej do internetu niz do labu.
Gamut nie ma wiele do gadania. Precyzja P221W jest znacznie lepsza niż FS2333. Z oferty EIZO lepszy jest dopiero S2233W/S2243W.
Tom01

monitory.mastiff.pl

Filip

29 września 2011, 15:42 - czw

Tom01 pisze: Na których nartach Atomic, czy Fisher będzie się lepiej jeździć? Bez butów. ;)
Hmm... Chyba zbyt hardcore'owe porównanie. Lepiej by pasowało "bez smarowania". Bez butów na nartach nie da się jeździć wcale, a na nieskalibrowanym monitorze da się pracować. Jeśli ktoś potrzebuje tylko obejrzeć i wyselekcjonować fotki z wakacji do labu, to może to zrobić prawie na każdym monitorze. :-)
piotrekprz

29 września 2011, 21:41 - czw

niezdecydowany pisze:Witam,
Czy ktos mial okazje widziec ten monitor w akcji? Zainteresowal mnie glownie ze wzgledu na dosyc pochlebne recenzje, 16:10, pivot i mozliwosc ostrego zjechania w dol z ostroscia. Niestety podobno cierpi na (e)IPSowy problem "brudnego ekranu", "kaszki", "ziarnistosci" na jasnych barwach. Roznie to ludzie nazywaja. Nigdy nie widzialem IPSa i troche sie tego boje. W czym to sie moze przejawiac?
Tak, jestem jego posiadaczem od ok. 2 tygodni. Wątpię, abyś w tej cenie znalazł coś lepszego...
Co do efektu "kaszki"/"ziarnistości" - na samym początku był minimalnie widoczny, ale nie minęła nawet godzina/dwie jak się do tego przyzwyczaiłem i teraz nawet jak się wpatruję to tego nie widzę ;) Oczywiście to indywidualna kwestia i najlepiej obejrzeć samemu monitor w jakimś sklepie :) Nie wiem do jakich zastosowań monitor będzie Ci potrzebny - ale jeśli to nic "profesjonalnego" to osobiście polecam :) No chyba, że dysponujesz dużo większym budżetem to wtedy na pewno można znaleźć lepsze monitory ;)
Tom01 pisze:Jeśli nie ma takiej możliwości, najprościej użyć następującego wzoru określającego przydatność:
- Do domu, wieczorem i nocą - PVA
- Do pracy w dzień - IPS/PVA
Przy monitorze siedzę tylko w domu - a więc zazwyczaj począwszy od 16-17 aż do późnych godzin nocnych (z zapaloną małą lampką a czasem nawet bez!) i przy ustawieniu jasności na 20 pracuje mi się absolutnie komfortowo.
Tom01 pisze:Ogromy wysyp masówki z IPS ostatnim czasem wprowadza spore zmieszania w głowach klientów, czego dowodem jest choćby omawiany monitor. Jest fatalny, okropny. Mało jest gorszych. Ale ma IPS i dobre notowania. To nic że ów "okrojony" IPS nie ma kompletnie nic wspólnego z swoimi dorosłymi wersjami. :)
"Fatalny", "okropny"... To jak Pan nazwie monitory oparte o TN? Ja rozumiem, że stara się Pan doradzać jak najlepiej, ale zdecydowanie Pan przesadza... No chyba, że recenzje w ramach takich serwisów jak Prad.de (ocena tego Della to 4/5!!!) czy TFTCentral piszą jacyś niedoświadczeni dyletanci...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

29 września 2011, 22:03 - czw

piotrekprz pisze:"Fatalny", "okropny"... To jak Pan nazwie monitory oparte o TN?
Powiem Panu szczerze, że da się znaleźć monitor TN który jest lepszy od tego DELLa. Natomiast "masowe" monitory TN, które mają problemy z realizowaniem swojej podstawowej funkcji nie są tak naprawdę monitorami. Tak samo jak de'facto nie jest mięsem "wędlina" z zawartością mięsa 30%.
piotrekprz pisze:No chyba, że recenzje w ramach takich serwisów jak Prad.de (ocena tego Della to 4/5!!!) czy TFTCentral piszą jacyś niedoświadczeni dyletanci...
Jest znacznie gorzej. Pozytywne opinie kiepskiego sprzętu są robione z rozmysłem. Niech Pan zgadnie dlaczego.
Tom01

monitory.mastiff.pl

niezdecydowany

29 września 2011, 22:41 - czw

piotrekprz, dziekuje za opinie.

Mam teraz metlik w glowie. Moze NEC EA231WMi okazalby sie zlotym srodkiem pomiedzy Eizo FS2331 a Dellem U2412M?
Troche boje sie szerokiego gamutu NECa P221W, ale z drugiej strony mozna go kupic juz za ok 1300zl...
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

30 września 2011, 00:22 - pt

niezdecydowany pisze:Mam teraz metlik w glowie. Moze NEC EA231WMi okazalby sie zlotym srodkiem pomiedzy Eizo FS2331 a Dellem U2412M?
NEC EA231WMi to typowy monitor korporacyjny. Lepszy jakościowo od DELL U2412M bo jest 8-bitowy, a nie 6. Gorsze ma za to punkt czerni i regulację. Wszak przystosowany jest do pracy w biurach, które z definicji są jasne i do takich warunków nie potrzeba w monitorze zbędnych rzeczy.
Tom01

monitory.mastiff.pl

piotrekprz

30 września 2011, 00:39 - pt

niezdecydowany pisze:piotrekprz, dziekuje za opinie.

Mam teraz metlik w glowie. Moze NEC EA231WMi okazalby sie zlotym srodkiem pomiedzy Eizo FS2331 a Dellem U2412M?
Troche boje sie szerokiego gamutu NECa P221W, ale z drugiej strony mozna go kupic juz za ok 1300zl...
Nie ma za co ;)
Od razu mówię, że ja wybrałem ten monitor ze względu na rozdzielczość - dla mnie żadne maleństwa poniżej 1920x1200 nie wchodziły w grę, dlatego pole manewru miałem mocno ograniczone. Z tanich opcji dużo dobrego słyszałem choćby o HP ZR22w. Ale jeśli nie ważna jest dla Ciebie rozdzielczość to chyba możesz wybrać coś jeszcze lepszego - za to o mniejszej rozdziałce.
Tom01 pisze:
piotrekprz pisze:No chyba, że recenzje w ramach takich serwisów jak Prad.de (ocena tego Della to 4/5!!!) czy TFTCentral piszą jacyś niedoświadczeni dyletanci...
Jest znacznie gorzej. Pozytywne opinie kiepskiego sprzętu są robione z rozmysłem. Niech Pan zgadnie dlaczego.
No tak, opinie są oczywiście opłacone, a ludzie zadowoleni pozytywną opinią mają klapki na oczach i nie dostrzegają sami wad...

Powiem krótko - nie zdecydowałem się na droższy monitor, bo mam ogromnie dużo wątpliwości czy w codziennym użytkowaniu zauważyłbym różnicę. Przykład? A chociażby FRC - na poprzedniej Belinei 1980S1 obrazki frc1.gif i frc2.gif mrugały całkiem konkretnie - na obecnym Dellu frc1 nie "mruga" wcale, zaś dwójka minimalnie. Sęk w tym, że Belineę miałem 4 lata i... nie zdążyłem tego zauważyć, bo nigdy nie wystąpiła sytuacja w której "mruganie" by się objawiło. Jaki z tego wniosek? Nie wątpię, że monitory za 2800 zł od EIZO są lepsze - bo przecież wykazują to jawnie obrazki testowe! Tylko co z tego, skoro człowiek z przeciętnym wzrokiem (uważam, że przywiązuję większą uwagę do detali związanych z obrazem niż większość ludzi, a jednocześnie niewątpliwie mniejszą od specjalistów i grafików) nie zauważa tych wad nigdy w przeciętnym użytkowaniu? Czy warte jest to 2,7 raza większej kwoty?
To, że dostrzegę wady swojego monitora po obejrzeniu takiego za 3000 zł jest dla mnie tylko poparciem mojej tezy - konfrontacja obu monitorów zapewne obnażyłaby jego wady, ale skoro nie zauważam ich gołym okiem i do tego nie wykonuję żadnej profesjonalnej obróbki zdjęć - to po co przepłacać???
Awatar użytkownika
Tom01
Kontakt:

30 września 2011, 00:46 - pt

piotrekprz pisze:No tak, opinie są oczywiście opłacone, a ludzie zadowoleni pozytywną opinią mają klapki na oczach i nie dostrzegają sami wad...
Intencje "testujących" pozostawię bez komentarza, bo prawda jest okrutnie bezwzględna. Co do użytkowników, ich zdania nie nazwałby klapkami, a raczej brakiem możliwości porównania. Zresztą doskonale Pan to dalej opisał.

Kwestia wyboru między różnymi klasami sprzętu wynika z wrażliwości użytkownika na poziom defektów. Wyższe wymagania determinują poszukiwania lepszego rozwiązania, bo słabsze zwyczajnie irytuje, denerwuje, pozostawia niedosyt. Nie ma nic złego w tym, że coś niższej klasy komuś odpowiada, ale jednocześnie nie ma żadnych podstaw żeby deprecjonować rzeczy potrzebne być może innym. Wspomniana konfrontacja najlepiej pokazuje kiedy możliwości sprzętu i oczekiwania ze sobą korelują. Jak to mówią: "Jeden obraz mówi więcej niż tysiąc słów". I to prawda. Wielokrotnie w swojej praktyce spotykałem sytuacje, kiedy przyszły użytkownik po obejrzeniu paru możliwości, zaczynał zbierać na sprzęt cztery razy (!) droższy niż pierwotnie zakładał. Po prostu WIDAĆ różnicę. ;)
Tom01

monitory.mastiff.pl

piotrekprz

30 września 2011, 01:04 - pt

Tom01 pisze:Kwestia wyboru między różnymi klasami sprzętu wynika z wrażliwości użytkownika na poziom defektów. Wyższe wymagania determinują poszukiwania lepszego rozwiązania, bo słabsze zwyczajnie irytuje, denerwuje, pozostawia niedosyt. Nie ma nic złego w tym, że coś niższej klasy komuś odpowiada, ale jednocześnie nie ma żadnych podstaw żeby deprecjonować rzeczy potrzebne być może innym.
Ależ oczywiście, że tak! Audiofile wygrzewają kable, bo ponoć "słyszą" różnicę w jakości dźwięku. A ja - mimo, że sam sporo muzykowałem - nawet nie mogę sobie wyobrazić takiej różnicy...
Pytanie tylko, na ile ktoś przychodzący z zewnątrz i szukający czegoś lepszego niż monitory za 400 zł ze sklepu nie dla idiotów, ma wygórowane potrzeby...
I nie wątpię, że dla Pana praca przy U2412M byłaby niemożliwa - tak samo jak dla mnie po 2 tygodniach (!!!) używania dysku SSD staje się męczące włączanie komputera nie posiadającego tak owego dysku... Ale czy potrzebuje tego przeciętny człowiek? Naturalnie - gdybym pokazał mu 2 komputery obok siebie odczuje różnice, ale czy NAPRAWDĘ jest mu to potrzebne? Czy stosunek cena/jakość będzie usprawiedliwiał taki zakup za takie pieniądze? Obawiam się, że odpowiedź brzmi nie...
Tom01 pisze:Wspomniana konfrontacja najlepiej pokazuje kiedy możliwości sprzętu i oczekiwania ze sobą korelują. Jak to mówią: "Jeden obraz mówi więcej niż tysiąc słów". I to prawda. Wielokrotnie w swojej praktyce spotykałem sytuacje, kiedy przyszły użytkownik po obejrzeniu paru możliwości, zaczynał zbierać na sprzęt cztery razy (!) droższy niż pierwotnie zakładał. Po prostu WIDAĆ różnicę. ;)
To zależy na czym dostrzegł tę różnicę... Na zwykłym zdjęciu, tapecie, czy może "obrazku testowym"? Jako informatyk - niech mi Pan wierzy - będę w stanie tak "zaprezentować" laptopa za 3000 zł obnażając jego braki przy laptopie za 5000 zł - że klient również wybierze droższy sprzęt! I oczywiście będę miał rację, bo przecież pokaże brutalne fakty... No właśnie - tylko czy gdy przeciętny klient (przeglądający internet, klepiący dokumenty w Wordzie i od czasu do czasu oglądający film) wyjdzie już ze sklepu z tym laptopem za 5k zł to wykorzysta jego moc czy może poczucie zadowolenia da mu sam fakt pamiętnej "demonstracji" i samej świadomości posiadania lepszego sprzętu?
niezdecydowany

30 września 2011, 07:23 - pt

Przepraszam, ze sie wtrace, ale mam jeszcze prosbe.

Czy ktos moglby mi uszeregowac monitory (U2412m, FS2331, P221W, EA231WMi) os najlepszego do najgorszego?

Dziekuje

Wróć do „Monitory różne”