Zdecydowałem się kupić EIZO EV2450 nówkę z x-kom - czyli można zwrócić do 15 dni monitor bez podania powodu.
Pierwsze wrażenia
Pudło wyglądało jakby nie było otwierane, lekko obite. Na monitorze brak jakichkolwiek foli (we wcześniejszych tańszych monitorach miałem folie np. na dolnej ramce), oczywiście monitor włożony w tą cienką pianke(worek piankowy?) + styropian. Odpaliłem monitor, chwile popracowałem zanim zobaczyłem czas pracy monitora, ale było 1h, więc najpewniej sztuka nie była ze zwrotu.
Ekran
Kolory bardzo fajne, jeśli chodzi o Backlight bleed - z tego jak widziałem zdjęcia ludzi w innych tematach - u mnie jest perfekcyjnie, lekko w dolnych rogach widać, ale to delikatnie i nic zupełnie nie przeszkadza (czarny ekran wzięty z YT na fullscreen).
Obudowa
Do tego mógłbym się przyczepić, no ale najtańszy monitor z tej firmy. Zamieszczam filmik na dole, pytanie czy to normalne i sie nie przejmować i cieszyć się z dobrego obrazu i prawie zerowego BLB, czy jednak sytuacja przedstawiona na filmie odchodzi od normy? Monitor przy LEKKO przyłożonej sile gibie się na boki - lekka siła, ale nie przy głaskaniu - przy ruszaniu biurkiem, nic się nie buja.
https://youtu.be/0EoD6pjKIHg
Dodatkowe pytania to ustawienie monitora, jakie najlepiej, jaka temperatura obrazu (gamma ustawiona 2.2) oraz jaka jasność ustawiona, tak aby zbyt szybko nie zużywał się monitor?
Do tego planuje podświetlenie zrobić za monitor pytanie jest, skoro ustawie temperature monitora np. 6500K, a wieczorem zmienie sobie na 4500K (do programowania) to jaki kolor oświetlenia najlepiej zamontować? Jeżeli dam światło za monitorem 6500K to wieczorem jak zmienie kolor ekranu to wzrok nie będzie się męczył jak będę miał ekran 4500K? Zresztą wtedy żółty będzie żółty - oko nie przyzwyczai się do koloru zeby go postrzegać jako biały. Wg. mnie lepiej dać kolor 4500K światło - wtedy przy 6500K ekran będzie miał lepszą biel, a wieczorem jak włącze filtr swiatla niebieskiego, to ekran zleje się z podświetleniem. Tak mi się wydaje, a może źle mi się wydaje? Co polecacie w tym temacie?
Pozdrawiam