To mój pierwszy post na forum

Ekran laptopa jest zamknięty cały czas. Nie korzystam z niego podczas pracy z monitorem zewnętrznym. Problem polega na tym, że w trybie "Tylko drugi ekran" zewnętrzny monitor ignoruje zarządzanie barwą i wszystko jest przejaskrawione. Problem się pojawił tak jak wspomniałem po aktualizacji Windowsa, wygląda to na błąd typowo softwarowy, ale nie wiem czy reinstalka Windowsa rozwiąże problem, czy może w Microsofcie coś zepsuli. PS. wykorzystuję od kilku lat laptopa jako komputer stacjonarny z możliwością zabrania pracy ze sobą i sobie chwalę to rozwiązanieTom01 pisze: ↑08 maja 2019, 12:52 - śrRadzę nie porównywać monitora, szczególnie skalibrowanego z ekranem laptopa. Różnica będzie zawsze i będzie ogromna. Najlepiej by było w ogóle odciąć się od wyświetlacza laptopowego, aby nie mieszał w oczach. Oczywiście poprawność wyświetlania wynikająca z układu quasi-dwumonitorowego to zupełnie inna kwestia. To jest jeden z powodów, dlaczego niemądrym jest wykorzystywać laptopa jako komputer stacjonarny.
Ciekawy trop. Nie mam swojego kalibratora, więc nie mogę tego sprawdzić. Jeśli po formacie dalej tak będzie, spróbuję ponownej kalibracji w trybie "Tylko drugi ekran".NocnyJastrzab pisze: ↑08 maja 2019, 12:07 - śrTak. To niestety typowe zachowanie. Zwłaszcza gdy kalibrowany był w trybie "rozszerzonym". Można spróbować jeszcze raz skalibrować z wyłączonym ekranem laptopa.
simpson33 pisze: ↑08 maja 2019, 12:59 - śrEkran laptopa jest zamknięty cały czas. Nie korzystam z niego podczas pracy z monitorem zewnętrznym. Problem polega na tym, że w trybie "Tylko drugi ekran" zewnętrzny monitor ignoruje zarządzanie barwą i wszystko jest przejaskrawione. Problem się pojawił tak jak wspomniałem po aktualizacji Windowsa, wygląda to na błąd typowo softwarowy, ale nie wiem czy reinstalka Windowsa rozwiąże problem, czy może w Microsofcie coś zepsuli. PS. wykorzystuję od kilku lat laptopa jako komputer stacjonarny z możliwością zabrania pracy ze sobą i sobie chwalę to rozwiązanie
Eizo CX240, a więc szeroko-gamutowy i był kalibrowany pod Adobe RGB. W tej przestrzeni pracuję, ponieważ wykonuję również projekty pod druk. Przełączenie na sRGB chyba nie będzie dobrym rozwiązaniem w tym przypadku?NocnyJastrzab pisze: ↑08 maja 2019, 13:34 - śrA może jeszcze napisz jaki monitor? Jeśli jakiś szeroko-gamutowy to spróbuj przełączyć na sRGB.
Ja na zdjęciach czy stronach www, ew. plikach filmowych nie mam większych problemów (bo programy profilują). Jedyne co mam problem ogarnąć to kwestia właśnie samego interface wondows (choćby ikonki) - jednak to nie jest tak ogromny problem, bym rezygnował z szerszego gamutu, bo jakaś ikonka programu ma jaskrawsze kolorki. ... no i jeszcze gry - ale tutaj to powinien ogarnąć producent karty graficznej (kwestia dorobienia sterowników, by gry 3D domyślnie były traktowane jak materiały z zawartością sRGB i odpowiednio sterownik profilował kolory).
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość