Jestem świeżym posiadaczem NEC PA271Q. (Model z 2021.08., gdyby to miało jakieś znaczenie).
Monitor służy mi do projektowania graficznego. Głównie pod druk (offsetowy), ale coraz częściej też do weba, retusz. Domyślam się, że to trudno pogodzić

Zrobiłem w nim kalibrację ColorMunki Design. Tak. tak, czytałem, że to złom i że są wspanialsze

Ale do rzeczy. Chciałbym Was zapytać, na ile poprawne są takie wyniki, jakie otrzymałem w Spectraview (zrzuty poniżej).
Jestem zielony w te sprawy. Znam naprawdę podstawy zarządzania barwą. Na tyle, że do tej pory nie miałem jeszcze reklamacji ze źle przygotowanych plików do druku

Ogólnie mam takie pytania/zagwozdki, które mnie nurtują:
1.Contrast Ratio (zrzut 1).
Czy nie jest za duży? Ustawiłem w presetach "Default". Powinienem wybrać inny, mniejszy? Jaki? 500:1, 300:1? Jaki powinien być w monitorze "pod druk"? Właśnie, pod druk, ale i do zdjęć, weba… ech.
2. Curves: "Target" i "Calibrated" (zrzut 3).
Widać, że nie pokrywają się idealnie. Powinny? Czy tu są za duże odchylenia?
3. Color Tracking (zrzut 4).
Te wartości "Average" i "Maximum" są poprawne?
4. Plansza testowa (zrzut 5).
W tych czarnych polach napisy są prawie niewidoczne. Co mogę zrobić, żeby stały się widoczne?
5. Jeśli jest to wszystko totalnie zjechane, to co mogę począć, żeby to poprawić? Oprócz zmiany czujnika

6. Jakie wartości / wyniki były w wypadku tego monitora i do takich zastosowań poprawne, albo nawet idealne?

Dziękuję za uwagę i będę super wdzięczny za pomoc. Wszelkie wskazówki i porady bardzo mile widziane!
Zrzuty: